Декілька хибних думок щодо золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Декілька хибних думок щодо золота

Банківські метали
5403
Ціни на золото постійно зростають
Останнім часом ціни на золото зростають, але були періоди, коли ціни падали. Наприклад, в період з 1980 по 1985 року ціни на золото на світовому ринку впали на 65%, а потім з 1985 по 1988 рр. а знову пішли вгору і зросли на 66%. Але був ще період 1995-2000 рр., коли ціни повільно і мляво знижувалися. У цей час ціни скотилися з 400 дол. до 300 дол. за тройську унцію. Якщо згадати початок нового століття, то за період з 2000 по 2005 рр. ціни на золото з 300 дол. зросли всього на 425 дол. І лише починаючи з кінця 2007 року почалося запаморочливе зростання.
Ціни на золото можуть зрости до 3-5 тис. дол.
Дійсно, ціни на золото можуть зрости до 3-5 тис. дол. за тройську унцію. У перерахунку на 1 грам це буде 780-1300 грн. Але, ніхто не готовий сказати, коли це відбудеться, через рік чи через десять років. Прогнозуючи ціни на майбутнє, доводиться враховувати одну дуже важливу обставину. Хоча долари США вже давно не прив'язані до золотого стандарту, але тісний взаємозв'язок між цінами на золото і курсом долара США все ж залишився. Якщо в умовах України знецінення гривні оцінюють як динаміку курсу долар/гривня, то знецінення самого долара оцінюють вартістю ціни на золото. У міру того, як уряд США друкує все більше нових грошей, і зростає ціна на золото. Динаміка цін на золото на світовому ринку, як ніщо інше показує процес знецінення долара. Тому, чим більше уряд США буде друкувати нові купюри, тим швидше можна буде побачити ціну золота на рівні 5000 дол. Але, якщо керівництво США почне стримувати емісію долара, то заповітну цифру в п'ять тисяч доларів доведеться ще довго чекати.
Золото - це "тиха гавань" в умовах світової кризи
Це вже давно не відповідає дійсності. Інвестиції в золото за рівнем ризику еквівалентні інвестиціям в акції або інші ризикові активи. Та обставина, що попит на золото зріс під час кризи, не має нічого спільного з надійністю золота. Просто світові спекулянти час від часу змінюють свої "улюблені іграшки". Раніше їм дуже подобалися похідні на іпотечні цінні папери, акції ІТ компаній, акції країн Південно-Східної Азії та СНД, а тепер - золото. Але, як тільки вони знайдуть нову "улюблену іграшку", вони з таким же азартом будуть продавати золото. Втім, вже частково почали. У зв'язку з тим, що на поточний момент операції з єврооблігаціями Італії, Іспанії, а особливо Греції дозволяють отримати високий дохід, міжнародні спекулянти частково розпродують золото і вкладають гроші в нові "іграшки". Тому й ціна на золото на світовому ринку на поточний момент становить 1700-1800 дол. і ніяк не може дорости до 2000 дол. за тройську унцію.
Видобуток золота падає, а попит на золото з боку ювелірної продукції зростає, тому і ціни на золото зростають
Це достовірна інформація. В середньому щорічно видобувається близько 2,5 тис тонн золота. При цьому в останні роки обсяги видобутку золота зростають, а не падають. У 2010 році видобуток золота в усьому світі склав 2,652 тис. тонн, що на 4% більше, ніж у 2009 році. У 2010 році ювелірна промисловість та інші сектори виробничої діяльності використовували 2,584 тис. тонн золота, що на 16% більше, ніж у 2009 році. При такому методі порівняння дійсно може здатися, що золота у світі не вистачає. Але помилка цього порівняння полягає в тому, що не враховується специфіка золота, яке не тільки видобувається з шахт, а й виробництво шляхом вторинної переробки золотого брухту. У 2010 році за рахунок переробки золотого брухту було вироблено 1,5 тис. тонн. Варто завжди пам'ятати, що у світі в обігу перебуває близько 150 тис. тонн золота, яке фактично не схильне до знищення. Тому дефіциту на золото не існує і крім того, якби не скупка золота з метою інвестування, то швидше за все в світі спостерігався б надлишок золота, а це обвалило б ціни до дуже низького рівня. При всіх успіхах ювелірної промисловості попит на її продукцію не може так швидко зростати, як попит на інші товари для населення.
Уряди різних країн скуповують золото в свої золотовалютні резерви, що гарантує високу ціну
Останнім часом справді помітний підвищений інтерес урядів багатьох країн, пов'язаний зі скупкою золота для своїх резервів. У золотовалютних запасах різних країн на поточний момент перебуває близько 20% всього видобутого золота на планеті. Першість тримають США, на їхніх рахунках понад 8 тис. тонн. В інших країнах - менше. В Німеччині - 3,4 тис. тонн, Франція та Італія мають по 2,5 тис. тонн. Близько 3 тис. тонн золота володіє МВФ. Приблизно близько 1 тис. тонн у Швейцарії та Китаї. Решта країн мають золота менше тисячі тонн кожна. В цілому ж загальні запаси золота в золотовалютних резервах всіх країн світу оцінюються в 30 тис. тонн. Завдяки тому, що це золото зберігається в державних сховищах, це забезпечує необхідну рівновагу на світовому ринку золота. Але ніхто не може бути впевненим, що будь-яка з країн, яка володіє великими запасами золота, не вирішить розпродати частину запасів. Час від часу це відбувається. Золото - це не більше ніж один з інвестиційних активів, але при цьому на відміну від грошових знаків, золото не можна використовувати для зовнішньоекономічних операцій. Тому й доводиться урядам окремих країн, щоб погашати свої борги або закуповувати товари за кордоном, розпродавати золото зі сховищ. А це може призвести до істотного обвалу цін на золото. Падіння цін на золото на світовому ринку в кінці 80-х багато в чому було викликане розпродажем СРСР свого золотого запасу.
Останнім часом попит на золото серед інвесторів постійно зростає
За перші два квартали 2011 року на світовому ринку з метою інвестицій було куплено близько 660 тонн золота. Якщо порівняти з 2009 роком, то це дійсно зростання (тоді з метою інвестування було куплено близько 500 тонн золота). Але в 2010 році за перші два квартали було куплено золота з метою інвестування майже 795 тонн. На світовому ринку не існує стійкого попиту. Попит на золото дуже істотно залежить від безлічі факторів. А останнім часом, ще від багатьох суб'єктивних факторів, типу зміни уряду в окремій європейській країні або заяви поважного американського політика.
Золото багато скуповують фізичні особи з метою накопичення багатства
За приблизними оцінками, близько 70% всього золота, що купується населенням, припадає на країни Азії. Найголовнішими покупцями в Азії є індуси. На них припадає близько 24% всіх покупок золота в світі. Уряд Індії подумує про введення обмежень на закупівлю золота населенням, бо купуючи дорогоцінний метал, населення менше грошей розміщує в комерційних банках, що дуже негативно впливає на економіку країни в цілому. В Китаї теж останнім часом зростає попит, що пов'язано багато в чому зі специфікою економічного життя. Збільшені доходи китайців за останній час дозволили їм все більше і більше накопичувати грошей на майбутнє, а умови контролю з боку ЦК КПК, купівля золотих зливків дозволяє китайцям уникнути цього контролю. Тому не варто дивуватися, що при оцінці майбутніх цін на золото деякі аналітики велику увагу приділяють аналізу динаміки доходів і китайців та індусів, вважаючи, що якщо ці доходи будуть зростати, то, швидше за все, це буде стимулювати і попит на золото в світовому масштабі. Але, якщо доходи будуть знижуватися, це буде дуже негативним сигналом для всього світового ринку.
Р.S. Не можна беззастережно стверджувати, що ціни на золото будуть тільки зростати і воно є дуже надійним і безризиковим активом. Ціни на золото можуть і зростати, але можуть і падати, а можуть вперто протягом декількох років істотно не змінюватись. При цьому золото було і є досить ризиковим активом і з ним потрібно працювати, як з ризиковим активом. Обов'язково купувати, але тільки невелику частину своїх, і бути готовим чекати роки й роки, поки ціни не зростуть до потрібного рівня.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас