Арбузов обіцяє українцям золоті гори за відмову від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов обіцяє українцям золоті гори за відмову від долара

Валюта
17542
Нацбанк пропонує народу відмовитися від валютних заощаджень заради цінних паперів. За курсом золота, яке ще потрібно видобути з надр.
Як цар Мідас одним своїм дотиком перетворював все на золото, так і кожна ініціатива Нацбанку з лікування "доларозалежних" українців впирається в цей дорогоцінний метал. У вівторок на засіданні Правління НБУ вирішив схвалити декілька "золотих" проектів: з видобутку золота, випуску "золотих сертифікатів", карбування "інвестиційних" монет з дорогоцінних металів і скуповування золота у населення. Всі ці інструменти спрямовані на зниження попиту українців на валюту, з яким НБУ почав боротися з кінця вересня шляхом "паспортизації" обмінників. Але ось чи погодиться саме населення на ці експерименти - велике питання.
На першому місці в процесі відлучення українців від долара у НБУ в плані, схоже, стоїть випуск "золотих сертифікатів": цінні папери, які номіновані в золоті. Тобто, їх вартість безпосередньо пов'язана з цінами на цей благородний метал на світових ринках. "Ми плануємо випуск цих сертифікатів на пред'явника. І в основу індексу цього інструменту буде закладена ціна на золото", - пояснила Олена Щербакова, директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ. При цьому, в Нацбанку розглядають "золоті сертифікати" як варіант застави при кредиті, якою можуть скористатися фізособи.
Експерти кажуть, що з точки зору законодавства такі "золоті папірці" можна використовувати як заставу. І банкам, швидше за все, буде вигідно використання цього інструменту. Ну, хоча б через те, що так вони зможуть урізноманітнити спектр своїх послуг (а отже, і залучити нових клієнтів).
"Для того, щоб ці сертифікати стали заставою, потрібно, щоб їх спочатку купили. А це буде залежати від ціни і від інших багатьох чинників. А взагалі, для успішного запуску цих сертифікатів потрібно, щоб НБУ або Ощадбанк щоденно викуповували ці сертифікати, і ціна викупу була привабливою. Тобто спред повинен бути не більше 1%", - розповів Олександр Охріменко, президент українського аналітичного центру.
До речі, раніше введення цього інструменту в Нацбанку пояснювали бажанням уберегти українців від нової хвилі світової кризи. А саме, застрахувати від ризиків нестійкості іноземних валют. Саме в грошових знаках народ хоче зберігати свої заощадження. Але, на думку експертів, відбити охоту до долара "золотим телям" у наших співвітчизників навряд чи вдасться. Через декілька причин.
По-перше, у Центробанку немає золота на кілька десятків мільярдів доларів. А в обігу перебуває, за підрахунками експертів, 50-60 млрд. "вічнозелених". По-друге, запропоновані сертифікати не можуть виконувати роль грошей, яку в Україні виконує американська валюта.
"В Україні долар виступає як одиниця розрахунку. І це плюс для людей. Крім того, можна покласти на депозити (сьогодні українці воліють закривати гривневі депозити заради валютних - Ред.). А як можна буде використовувати "золотий сертифікат"? Адже депозитні ставки за золотом дуже низькі - 1-1,5%, а ціни на дорогоцінний метал дуже волатильні", - говорить фінансовий експерт Ерік Найман.
Правда, щодо успішності сертифікатів виникає ще одне питання: а яким золотом будуть номіновані ці папери. Чи буде це метал, який має Нацбанк, або який розраховує почати добувати? До речі, спочатку НБУ планував запустити два види "золотих паперів". Як розповідав місяць тому в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" Сергій Арбузов, перший варіант - "це відсоткова облігація, яка дозволить держателю отримувати фіксований дохід, зберігши свої валютні заощадження за допомогою двох найнадійніших інструментів - активів Нацбанку і реального золота". Другий варіант передбачав сертифікати, котирування яких будуть прив'язані до індексів світових бірж. Схоже, на Інститутській вирішили все-таки впроваджувати "світовий" варіант. А значить, "фізично" золота може і не бути під цими паперами. Хоча, судячи з тієї активності, з якою українці несуть заощадження в новий проект Мавроді, можна розраховувати на інтерес народу і до "золота" Арбузова. І без забезпечення.
І тут важливо, щоб "золота лихоманка", спровокована НБУ, не "вимила" останні заощадження "золотошукачів", які так і не зможуть ніколи побачити обіцяне золото.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас