Чи обвалиться гривня? Прогноз: до кінця року до 8,25 за 1 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи обвалиться гривня? Прогноз: до кінця року до 8,25 за 1 дол.

Валюта
9761
В останні тижні увага суспільства прикута до інформаційних щитів обмінників. У народі ще свіжі спогади про події трирічної давнини, коли вітчизняна валюта різко знецінилася майже наполовину. Фінансові проблеми в Європі і масові прогнози другої хвилі кризи породжують побоювання щодо стабільності української валюти.
Наскільки ймовірний новий обвал гривні і яким буде курс долара до гривні до кінця року? Це питання журналісти Weekly.ua адресували експертам
ТАК!
Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства
Процеси, що відбуваються в економіці України, вказують на високу ймовірність девальвації гривні вже найближчим часом. Так, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу країни тільки за вересень збільшився на $1 млрд., за підсумками дев'яти місяців склавши $5,5 млрд.
Це означає, що ми купили значно більше товарів за кордоном, ніж продали, тому вільно конвертованої валюти в країні стало менше. І ситуація буде погіршуватися: наприклад, у жовтні ціни на металургійну продукцію (а вона становить близько 40% нашого експорту) знизилися на 10%. Машинобудування та сільське господарство, продукцією яких ми почали торгувати більше, не зможуть випередити відтоку валюти. Це перший крок до знецінення гривні.
Другий - невгамовні апетити державної машини управління. Сьогодні астрономічними темпами зростає державний (внутрішній, зовнішній, гарантований) борг. За нашими підрахунками, він вже сягає близько $62 млрд., і обслуговувати ці позики стає все тяжче.
Державі доводиться перекидати на ці цілі кошти, які могли бути використані для стабілізації валюти, або ж включати грошовий верстат. А він, безумовно, працює, випускаючи нічим не забезпечені гривні. Тиск на курс чинить і традиційний "головний біль" України - необхідність закуповувати природний газ за кордоном. Тільки в листопаді за паливо потрібно буде віддати як мінімум $2,5 млрд., а цю валюту необхідно ж десь узяти...
До всього іншого, населення, розуміючи погіршення ситуації, кинулося масово скуповувати долари. Нацбанк спробував збити попит на валюту, обмеживши її купівлю адміністративними методами (мається на увазі необхідність пред'явлення паспорта при обміні). На мій погляд, регулятор здійснив колосальну помилку: курс гривні на готівковому ринку тут же впав на 1,5%, а за підсумками вересня в державі спостерігався відтік готівки в обсязі 2 млрд. грн., і, очевидно, за підсумками жовтня він буде не меншим.
Замість того щоб відпустити поводи, створивши умови для самозайнятості населення, влада, навпаки, лише обмежує можливості для розвитку підприємництва. У той час коли треба скорочувати витрати, у проекті бюджету на 2012 рік чиновники передбачили збільшення фінансування низки міністерств і відомств. Якщо державна політика в терміновому порядку не буде переглянута, якщо вільна робота обмінників не буде відновлена, до кінця року курс долара до гривні може зрости до 12.
НІ!
Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні
Останнім часом найсерйозніші загрози для курсу гривні виходять з-за кордону. Темпи економіки сповільнюються практично у всіх країнах світу, одночасно скорочується попит на товарну продукцію. І, звичайно, одним з основних факторів нестабільності залишається боргова криза в єврозоні.
Як і раніше, існують ризики, що боргова криза перекинеться з Греції та Португалії на інші країни - Італію, Іспанію. Для України, 25% експорту якої припадає на Європу, це обернеться скороченням обсягів зовнішньої торгівлі. Населення уважно спостерігає за подіями і вже починає панікувати і скуповувати іноземну валюту. При негативному сценарії ця тенденція тільки посилиться.
Проте поки я не скажу, що ситуація критична. Адже в жовтні ми спостерігали деяке поліпшення кон'юнктури на світових ринках, і керівництво ЄС намагається боротися з наростаючою загрозою. Наприклад, днями вирішено, що Греція отримає черговий кредитний транш від Євросоюзу в розмірі 8 млрд. євро і новий пакет допомоги в розмірі 100 млрд. євро.
По-друге, буде збільшено Європейський фонд стабільності з 440 млрд. до трильйона євро. Крім того, світовий ВВП за третій квартал 2011 року в річному вираженні виявився навіть кращим, ніж у другому. Те ж і з нерухомістю: статистика, на яку орієнтуються фінансисти всього світу, демонструє хоч і слабке, але пожвавлення.
Варто зазначити, що мас-медіа часто малюють картину світової економіки занадто похмурими фарбами. Підтвердження тому - нещодавні звіти банків Канади, Нової Зеландії і Японії. Вони дійсно допускають короткострокову рецесію в єврозоні (при цьому криза може протривати шість-дев'ять місяців - тобто до середини 2012 року темпи зростання економіки єврозони будуть дуже слабкими або близькими до нульових).
Проте авторитетні організації сходяться на думці, що криза в єврозоні поступово сходитиме нанівець. Є надії, що ситуація в ЄС не призведе до нової глобальної рецесії і відповідно до катастрофічних наслідків для країн, що розвиваються, у тому числі України.
Таким чином, з урахуванням внутрішніх чинників (передусім підвищеного попиту на валюту в країні) ми прогнозуємо помірну девальвацію гривні. До кінця року курс долара відносно національної валюти складе близько 8,20-8,25.
Максим Асауляк
За матеріалами:
Україна Криминальна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас