МММ: афера з попередженням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МММ: афера з попередженням

7014
Вклади ростуть щонайменше на 20-30% щомісяця, а за рік у 10-20 разів. Якщо ж покласти гроші на депозит, то за рік ваші заощадження мають збільшитись у понад сто разів. Економісти від таких цифр "присвистують".
Якщо вірити "щасливому калькулятору" МММ, вклавши тисячу доларів в піраміду, за рік ви зможете купити собі квартиру в престижному районі Києва.
Зокрема, в день ви отримуватимете близько півтори тисячі доларів, в місяць - більше сорока тисяч, а за рік збагатитесь аж на 130 тисяч доларів. Спокусливо, чи не так?
Ну який ще банк або інвестиційна компанія може вам таке запропонувати, ба навіть просто пообіцяти? І чи можна після такої пропозиції зупинити пересічного українця, охочого до швидкого збагачення?
Коли Сергій Мавроді повернувся на ринок зі своїм новим старим проектом МММ-2011, ніхто не міг подумати, що йому знову повірять. Ошукати понад десять мільйонів людей, привласнити більше п’яти мільярдів російських рублів, просидіти чотири з половиною роки за ґратами, а потім розпочати все заново - в це дійсно важко повірити.
Але Сергію Мавроді це вдалося. Білл-борди з його зображенням та рекламою МММ тепер і на вулицях Києва. На огорожах і стінах будинків намальована адреса сайту "фінансової піраміди".
Поки щастить українцям лише в тому, що по телевізору не показують рекламні ролики МММ з легендарним "героєм Льоньою Голубковим", які вже крутять по російському ТБ.
"Великий комбінатор" Сергій Мавроді цього разу відкрито попереджає, що його "піраміда" небезпечна. Він визнає, що нічого не обіцяє, нічого не гарантує, а внесення грошей не означає стовідсоткове їх повернення.
Проте навіть це українців не зупиняє. Сам Мавроді хизується, що в Україні до "піраміди" пристали близько півмільйона людей. Ці цифри підтверджують і урядовці.
Вони так захвилювались зростанням популярності МММ в Україні, що кинули проти сумнівної організації контролюючі органи.
Спершу відреагувала Держкомісія з регулювання ринків фінпослуг. Там заявили, що така організація взагалі не внесена в реєстр фінансових закладів країни, тобто вона є нелегальною.
Оскільки "діяльність з надання будь-яких фінансових послуг фізичним особам, а також страхова діяльність може здійснюватися тільки після отримання ліцензії".
У Держфінпослуг навіть пригрозили звернутись до правоохоронних органів. Та реклами МММ від цього у Києві не поменшало.
В ЗМІ поширилась його інформація про те, що МММ-2011 не є юридичною особою, у нього нема офісу та банківського рахунку. Мовляв, самі люди просто переводять гроші один одному і ніяких ліцензій для цього не потрібно.
Згодом розслідуванням змісту реклами МММ зайнялись у Антимонопольному комітеті. Там навіть пообіцяли відреагувати рішуче, якщо знайдуть порушення.
Та юристи в цьому сумніваються. З точки зору законності - рекламні плакати Мавроді є яскравим прикладом соціальної реклами. На них нема заклику вкладати гроші або долучатись до будь-якої іншої фінансової діяльності. На них лише застереження.
Не піддаватись ошуканству МММ українців закликав навіть прем’єр-міністр Микола Азаров. На своїй сторінці у Facebook він повідомив, що люди мають пам’ятати сумний досвід таких пірамід.
А на питання, яким чином уряд оберігатиме громадян від ошуканства, Микола Азаров відповів, що в першу чергу перевірить, на якій підставі МММ розпочала свою роботу в Україні.
Легальне ошуканство
По суті Сергій Мавроді правий, коли запевняє що ніякої юридично зареєстрованої діяльності в Україні він не починав. Якщо не брати до уваги біл-борди МММ, ніяких інших ознак їхньої матеріальної чи то фізичної присутності в Україні нема.
Немає кас, до яких у 90-ті люди ходили по "мавродіки", усе відбувається заочно - через інтернет і банківські перерахунки.
Уся інформація про роботу системи є на сайті самого Сергія Мавроді. Тут все розписано зрозумілою і простою мовою. Важка арифметика відсотків і прибутків доступна навіть для людей, які далекі від математики.
Є навіть онлайн-калькулятори за допомогою яких можна порахувати свої великі прибутки у майбутньому. МММ обіцяє прибутки, яких не порівняти з банківськими депозитами.
Зокрема, вклади ростуть щонайменше на 20-30% щомісяця, а за рік у 10-20 разів. Якщо ж покласти гроші на депозит то за рік ваші заощадження мають збільшитись у понад сто разів. Економісти від таких цифри "присвистують".
"Я просто не розумію, як в це можна вірити, - дивується економіст Юрій Гребенчук, - якщо банки з усіма договорами, щонайбільше можуть обіцяти 14-15 %, то звідки МММ може мати такі надходження, щоб видавати клієнтам стільки грошей. І потім на банках більша юридична відповідальність , якої нема у МММ".
Про небезпечність участі у фінансовій піраміді на сайті Сергія Мавроді і дійсно попереджають чи не на кожній сторінці. Але робиться це з жартами і гумором, щоб не злякати інвесторів.
Просто довіряй мені
Мавроді запевняє: цього разу сам він не матиме відношення до грошей і виплат відсотків. Всі операції будуть здійснюватись самими вкладниками.
На сайті надається також телефони десятників, сотників і тисячників, з якими новачки мають зв’язатися щоб вкласти свої гроші. Одному з таких десятників, який знаходиться у Києві, автор передзвонив, сказавши, що хоче внести гроші.
Чоловік, який представився як Дмитро, перші кілька хвилин категорично відмовлявся надавати будь-яку інформацію, допоки автор не ознайомиться повністю зі змістом сайту і усвідомить сам, що це фінансова піраміда.
Проте згодом про механізм співпраці таки розповів. Суть гри полягає в тому, що ви купляєте спеціальні МММ-долари, курс яких на відміну від американського долара постійно зростає і приносить вам прибутки.
Щоб купити ці "щасливі долари", слід запитати у "десятника" банківський рахунок, на який потрібно перерахувати гроші. Мінімальний вклад - 1 долар, максимальних обмежень, зрозуміло, нема.
Єдина проблема - жодних угод про внесення грошей ви не отримуєте. Вам навіть зустрітись з "десятником" не можна.
"Ні, ви не зустрічаєтесь, а навіщо? - дивується "десятник" Дмитро. - Ви просто перераховуєте гроші на рахунок десятника, десятник бачить ваш вклад і оформлює його в кабінеті офіційного сайту. Ніяких договорів ніхто не оформлює, договори ніде не підписуються, це ніяка не організація, це зібрання добрих друзів і добрих відносин між один одним. Перераховуючи гроші, ніхто вам не дає гарантій".
На питання Дмитру, чи є ймовірність того, що завтра отримувач грошей забуде, хто йому переказав кошти, "десятник" пояснює, що все базується на довірі.
Тобто на довірі зовсім не знайомій людині. Найдивовижніше те, що на таку довіру багато хто з українців погоджується.
Дончанка Анастасія вже вклала у МММ триста доларів. Ще двісті планує вкласти з наступних двох зарплат. Проте, за словами жінки, найшвидше та гарантовано гроші отримуєш, коли приводиш у систему когось іншого.
За умовами піраміди, за кожного завербованого новачка МММ платить вам 20% його першого внеску та 10% від всіх наступних вкладів. Анастасія вже отримала свої бонуси за двох родичів, яких привела у МММ.
"Ну у мене є своя постійна робота, я не дармоїд і не паразит, - каже Анастасія. - Чому б у вільний час не займатись таким азартом. Може пощастить, може ні".
Подібний азарт деяким банкам не сподобався. Зокрема, Приватбанк заблокував прийом онлайн-платежів своїх клієнтів на рахунки МММ-2011. За повідомленням фінустанови, перерахунки клієнтів будуть прийматись тільки після документального підтвердження правомірності своїх дій.
"Загалом операції цієї структури йшли через наші рахунки, карти і сервіси, тому що у нас платежі йдуть дуже швидко і їх можна контролювати в режимі онлайн",- розповів "Економічній правді" прес-секретар Приватбанку Олег Серга.
Але, за його словами, згодом в банку зрозуміли, що це саме МММ з стовідсотковою впевненістю.
"Якщо на один рахунок якоїсь фінансової організації постійно перераховують тисячі платежів, є методика, за якою банкіри можуть впізнати їх як сумнівні і провести розслідування", - додав представник банку.
У Приватбанку закликають колег так само блокувати перерахунки на МММ. Мовляв, обов’язок будь-якої фінансової установи припиняти якісь протиправні дії і фінансові махінації.
Проте, за словами економістів, піраміду це не зупинить. Оскільки рахунки не відкриваються конкретно з зазначенням назви фірми МММ, вони відкриваються на фізичних осіб, простих громадян. І треба ще довести, що цей громадянин є "десятником", "сотником" або "тисячником" МММ.
Бити по сайту
Одна зі свіжих спроб зупинити діяльність МММ в Україні - це зареєстрований у Верховній Раді законопроект № 9232. Цим документом депутати хочуть змусити операторів (провайдерів) блокувати ресурси, які пропонують не ліцензовані і не легалізовані фінансові операції, щоправда за рішенням суду.
У пояснювальній записці до цього законопроекту йдеться, що "необхідність прийняття законопроекту обумовлена нещодавнім відновленням діяльності на території України найвідомішої та наймасштабнішої фінансової піраміди, що була заснована на території колишнього СРСР - МММ".
Та провайдери шляхетні наміри депутатів називають марними.
"За рішенням суду провайдери і так зобов’язані блокувати ресурси, які вказані в цьому рішенні суду, пояснює голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова.
За її словами, навіть за наявності рішення, заблокувати такі ресурси не завжди можливо. Якщо ресурс зареєстрований не українським оператором, то це ще важче зробити.
За словами провайдерів, заблокувавши одну IP-адресу, на якій перебуває ресурс, проблема вирішується не надовго.
Завтра цей ресурс просто переїде на іншу IP-адресу. Тобто, повторюється історія з банківськими рахунками, які так само одразу всі не заблокуєш.
На думку експертів, влада надто запізно взялась за викоренення МММ з країни. Піраміда вже достукалась до своїх потенційних жертв - людей з низьким прибутком, які шукають швидкого збагачення.
"Якщо наш народ хоче бути ошуканим, він буде ошуканим. Скільки б ти його не попереджував про небезпеку. Є просто така категорія людей, яка схильна довіряти. Вони часто і стають жертвами", - вважає психіатр Володимир Жилин.
Один з можливих виходів психіатри бачать у контрагітації - промороликах, рекламних плакатах про суть фінансових пірамід. Робити це держава має у рамках соціальної реклами.
На думку експертів, виховна робота з населенням може більше допомогти ніж марні намагання перешкодити діяльності "піраміди".
Економісти ж пропонують у виховну роботу включити пояснення елементарних розрахунків для людей. Щоб вони мали реальні перспективи перед очима.
"Усім зрозуміло, що єдиний прибуток в МММ йде від нових учасників. Чим більше розширюється піраміда, тим більше отримуєш грошей. Питання в тому, коли все це скінчиться. І кожен сподівається, що він встигне вискочити з цієї піраміди, і не буде ошуканий, навіть розуміючи, що це піраміда", - підсумував економіст Юрій Гребенчук.
Азад Сафаров
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас