Гроші посадять на клей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші посадять на клей

Валюта
2845
В Україні з'являються нові форми безготівкових платежів. Вчора в ПриватБанку повідомили про запуск технології безконтактних платежів PayPass, яка дозволяє здійснювати покупки без готівкових коштів і пластикових карт. Пристрій являє собою стікер з чіпом, який можна приклеїти на будь-який предмет: годинник, мобільний телефон, гаманець і т.д. Стікер, прив'язаний до банківського рахунку, необхідно буде піднести на кілька сантиметрів до терміналу, який зчитує інформацію і здійснить оплату. При невеликих покупках клієнту не потрібно буде підписувати чек. У ПриватБанку ліміт поки не встановили. В Росії він становить 1 тис. руб., у Європі - 20 євро, що відповідає 200 грн. При покупках на велику суму буде необхідно ввести пін-код.
У Приватбанку стверджують, що ця технологія дозволить уникнути черг, тому що оплата займає 2-3 секунди. "PayPass - це радикальний спосіб боротьби з чергами в касах торговельних підприємств, мереж швидкого харчування, аптек, кінотеатрів, заправок, - запевняє керівник бізнесу обслуговування торговельних підприємств ПриватБанку Роман Негинський.- Кожен третій покупець може відмовитися від покупок, якщо йому доведеться стояти в черзі, а безконтактні платежі мінімізують ризик втрати клієнтів".
Про терміни появи і кількість терміналів в банку не повідомляють. Зараз ведуться переговори з найбільшими роздрібними мережами, для яких встановлення платіжних апаратів буде безкоштовним. До 1 липня ПриватБанк займав 40,8% ринку терміналів, до початку жовтня наростивши їх на 9226 терміналів - до 54 486. "Ми вводимо універсальні термінали, які можуть приймати будь-який тип карт - безконтактні, з магнітною смугою, чіпом. У майбутньому банк повністю оновить парк терміналів, встановивши універсальні пристрої", - повідомили в прес-службі.
В Росії аналогічний проект реалізували "Райффайзен Банк", Альфа-банк і Московський Індустріальний Банк. "В даний момент Альфа-банк опрацьовує бізнес-модель з випуску карт для безконтактних платежів, після чого нами буде прийнято рішення про запуск такого проекту", - повідомили в прес-службі українського установи. В "Райффайзен Банк Аваль" не відповіли на запит. Проте використання безконтактної технології несе в собі певні ризики. "Це цікава технологія, вона застосовується вже в багатьох країнах. Але якщо немає чека, то немає можливості повернути неякісний продукт. Це може зупинити покупця. До того ж це інструмент виключно для безготівкових платежів, бо зняти гроші через банкомат за допомогою такого стікера навряд чи буде можливо", - говорить заступник голови правління одного з банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас