НБУ трясе обмінники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ трясе обмінники

Валюта
4118
Нацбанк серйозно взявся за валютні операції підопічних. На початку минулого тижня регулятор оприлюднив результати вибіркових планових перевірок, проведених у червні-вересні, і тут же розгорнув нові - позапланові. За словами банкірів, на цей раз інспекції носили тотальний характер і проводилися чи не у всіх касах та пунктах обміну валют. Страждали ж від них не тільки фінансисти, але і населення: щоб не впасти в немилість до НБУ, банкіри просто закривали обмінники.
Згідно з листом НБУ №28-211/3760-11058, під час перевірок операційних кас банків і пунктів обміну валют в червні-вересні 2011 р. було виявлено 195 порушень: 54 з них припали на обмінники і 141 - на каси в банківських відділеннях. Регулятор не церемонився з підопічними, які проштрафилися. Згідно з документом під час перевірок було прийнято два рішення про заборону операцій з іноземною валютою та чеками щодо пунктів обміну валют і чотири - щодо банківських відділень.
Правда, нацбанківці не називають імен порушників і терміни, на які вводилися "валютні заборони". 20 банків під час ревізій отримали "останнє китайське попередження" - листи-попередження, і в разі нових рецидивів їм також заборонять здійснювати валютообмінні операції. Про 11 порушників валютного законодавства Нацбанк доповів у податкові органи.
Не встигли фінансисти оговтатися від планових валютних інспекцій, як нацбанківці завітали з позаплановими. "Таке відчуття, що тепер ревізії носять тотальний характер. У нас, наприклад, перевіряють не лише столичні каси і обмінники, а й дніпропетровські, донецькі, львівські. Наскільки мені відомо, аналогічна ситуація і в колег. Причому перевіряються не тільки документація та правильність проведення операцій, але й техніка, яку використовують касири", - розповів голова одного київських банків.
Як повідомили в НБУ, невідповідне технічне оснащення кас і обмінних пунктів - головна претензія, яка висувалася чиновниками під час "валютних інспекцій" в жовтні. З 23 вересня банки зобов'язані продавати інвалюту виключно за пред'явленням паспорта і зобов'язані робити копію його сторінок.
Однак далеко не всі банки встигли забезпечити своїх касирів копіювальною технікою. Щоб не отримати штраф або заборонну постанову на готівкові валютні операції, вони вирішили піти простішим шляхом - зупинити роботу. Закриті обмінники стали поширеним явищем по всій Україні. Наприклад, в Одесі з 70 зареєстрованих пунктів обміну валют минулого тижня було закрито 20. "Якщо обмінні пункти відмовляються здійснювати операцію купівлі чи продажу валюти, посилаючись на відсутність ксероксів, і вимагають самостійно надати копію паспорта - це порушення. Про нього клієнту треба повідомити за телефоном гарячої лінії в управління НБУ. З 23 вересня жодної такої скарги нам не надходило. Але ми регулярно проводимо моніторинг з метою виявлення порушників", - розповіла начальник відділу валютного контролю та ліцензування управління Національного банку в Одеській області Євгенія Учень.
Фінансисти з різних причин відмовляються закуповувати копіювальну техніку для своїх підрозділів. Одні банально економлять на переоснащенні, інші вичікують. Перший заступник голови Нацбанку Юрій Колобов наприкінці минулого тижня пообіцяв 10 жовтня затвердити нові зміни в правила продажу готівкової ВКВ. І зазвичай не конкретизував, у чому саме вони полягатимуть. "Ми хочемо ліквідувати незручності для населення, у понеділок буде рішення", - заявив він. Банкіри сподіваються, що НБУ виконає обіцянку, яку дав ще в кінці вересня: дозволить продавати без паспортів валюту на суму до 8 тис. грн. Однак не відкидають і сюрпризів, а тому воліють дочекатися від регулятора нового документа.
Хоча українцям і доводилося минулого тижня побігати, щоб знайти обмінники, які працюють, однак ажіотажу та панічних настроїв фінансисти не зафіксували. "Аналіз оборотів торгівлі готівковою валютою всіма установами нашого банку свідчить, що обсяг продажу основних ВКВ (долар, євро, російський рубль, швейцарський франк і англійський фунт) протягом двох тижнів практично не змінився. Правда, населення стало в менших обсягах продавати банкам валюту", - розповіла директор департаменту роздрібного бізнесу банку "Хрещатик" Марина Нестеровська.
Банкіри запевняють, що зі зростанням попиту на іноземну готівку будуть розширювати альтернативні канали продажів, що не потребують пред'явлення документів. "У 2006 р. у нас була послуга з купівлі валюти з карткового рахунку через банкомати, яку через непотрібність ми перестали пропонувати в 2009 р. Зараз же ми розглядаємо відновлення даного сервісу, якщо на ринку виникне така потреба", - зазначив голова правління Приватбанку Олександр Дубілет.
Не квапляться поки банкіри завозити і встановлювати в Україні спеціальні обмінні апарати: на вигляд вони трохи нагадують банкомати, але здійснюють лише одну операцію - прийом одних грошових знаків та видачу інших за вказаним на табло курсом. У Європі такі валютні автомати - поширене явище: як правило, вони встановлюються в зонах самообслуговування. Наприкінці вересня нацбанківці заявляли, що банки пообіцяли їм закупити 50 таких апаратів і почати їх встановлення.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас