Литвицький: Ксерокопії паспортів при обміні валюти будуть штампувати щоб ​​уникнути зловживань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Ксерокопії паспортів при обміні валюти будуть штампувати щоб ​​уникнути зловживань

6642
Національний банк роз'яснює, що для уникнення зловживань з ксерокопіями перших сторінок паспорта, узятими при здійсненні громадянами валютообмінних операцій, на цих копіях повинна ставитися оцінка про здійснення операції.
"На ксерокопію буде поставлена ​​позначка, що операція відбулася - тим самим буде забезпечена неможливість використання копії для здійснення повторних операцій", - сказав агентству керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
Він нагадав, що знята ксерокопія захищена законом про банківську таємницю, за порушення якого банки несуть кримінальну відповідальність.
Литвицький також повідомив, що Нацбанк планує розширити перелік документів, за якими можна буде купувати валюту.
Водночас він відзначив, що для більш серйозних змін порядку купівлі-продажу готівкової валюти необхідно ухвалити закон про валютне регулювання.
Радник глави НБУ підкреслив, що головною метою останніх дій регулятора в цій сфері є її приведення у відповідність до норм чинного законодавства. "Ми хочемо показати приклад того, що законодавчі рішення не повинні ігноруватися", - сказав Литвицький. Він додав, що ці дії також перебувають в контексті посилення боротьби з корупцією і прагнення впроваджувати європейські принципи у боротьбі з відмиванням коштів, отриманих незаконним шляхом.
Він зазначив, що дії НБУ з надання більшої законності у проведенні обмінних операцій на готівковому ринку вже приносять певні результати, хоча адаптаційний період ще і не закінчився.
"Ми на проведення інтервенцій заощадили близько $0,5 млрд. Попит і пропозиція на готівковому ринку консолідується на поточних рівнях - близько 8,04 грн/$1", - назвав плюси вжитих заходів Литвицький.
За його словами, в разі відсутності цих заходів готівковий курс гривні, який тривалий час мав рівень опору 8 грн/$1, міг просісти істотніше під впливом ситуативних спекулятивних чинників.
"В основі нашої політики прагнення відсікти по максимуму тіньову і спекулятивну напрямну. Ми отримали перші скромні результати", - підкреслив радник глави НБУ.
Він зазначив, що золотовалютні резерви Національного банку залишаються на надійному рівні - $35 млрд, який все ще перевищує показник на початок цього року.
"У першій половині року ми зробили великі ін'єкції в економіку, коли купували валюту і утримували гривню від ситуативного укріплення. Це було важливим фактором економічного розгону. Але вже тоді ми знали, що вітри змінюються, і ці резерви нам потрібні, щоб згладжувати коливання валюти", - сказав Литвицький.
За його словами, до кінця року валютно-резервна позиція НБУ може ще зміцнитися як за рахунок відновлення фінансування міжнародних фінансових організацій, надходження коштів від приватизації, збільшення аграрного експорту, так і за рахунок вигод, пов'язаних з правильною диверсифікацією валютних резервів.
Як повідомлялося, з 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-яких кількостях здійснюється тільки за наявності документа, що підтверджує резидентність. При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів.
Експерти ринку пояснюють такі адміністративні посилення Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.
Українці в серпні 2011 року купили в банків валюти на $824,2 млн більше, ніж продали, тоді коли в липні - на $865,4 млн. У цілому за вісім місяців цього року обсяг купівлі валюти перевищив обсяг її продажу на $7, 83 млрд, тоді як за весь 2010 року - на $9,73 млрд.
Нацбанк після кризи 2008 року, яка знецінила гривню по відношенню до долара на 37%, останні кілька років утримує курс на рівні близько 8 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас