Розгін закінчено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розгін закінчено

Фондовий ринок
1076
Після дворічної "коми" вітчизняний ринок корпоративних облігацій почав демонструвати симптоми одужання. За даними Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), в січні-липні поточного року було зареєстровано 99 випусків локальних бондів на загальну суму 18,36 млрд грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2010 року обсяг емісії збільшився на 16,3 млрд грн, або в дев'ять разів. Нинішній сплеск активності емітентів виявився найбільш значним з 2008 року. Хоча в порівнянні з докризовими показниками такі досягнення виглядають скромно. "За результатами першої половини цього року обсяг випуску облігацій перевищив результат усього 2010 року. Але в порівнянні з 2007 роком обсяг розміщень виявився більш ніж у два рази меншим", - констатує аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий.
Головною причиною, що спровокувала бум випуску локальних корпоративних бондів, став надлишок ліквідності в банківській системі, що спостерігався в другій половині 2010-першій половині 2011 року. Минулого року депозитний портфель банків збільшився на 26,4%, перевищивши докризовий рівень. При цьому кредитний портфель збільшився лише на 1%. У січні-червні поточного року обсяг залучених банками депозитів підвищився на 11,5% (до 47,4 млрд грн), а кредитний портфель-тільки на 5,7% (до 40,9 млрд грн). Надлишок ресурсів та істотне зниження ставок з ОВДП змусили фінансистів (а саме вони формують основний пул інвесторів) звернути увагу на папери з фіксованою прибутковістю. "З моменту загострення кризи минуло досить багато часу. Пам'ять про минулі дефолти більше не переслідувала інвесторів, і емітенти знову почали розглядати папери як інструмент залучення коштів", - констатує генеральний директор агентства "Кредит-Рейтинг" Станіслав Дубко.
Найбільшими і вдалими розміщеннями за цей період експерти вважають випуски облігацій російських банків: АТ "Сбербанк Росії" - на 750 млн грн, Промінвестбанку-на 1,5 мрд грн, ВТБ - на 0,8 млрд грн. "Найбільшим попитом користувалися облігації банківського сектора. З початку поточного року було успішно завершено розміщення гривневих облігацій на 5,1 млрд грн, з яких 4,2 млрд грн, або 82%, припало на банківську систему", - відзначає аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Світлана Рекрут. ПриватБанк, який також претендував на звання найбільшого емітента (у травні установа зареєструвала випуск облігацій на 2 млрд грн), нещодавно вирішив відкласти розміщення. За повідомленням ДКЦПФР, в серпні банк анулював тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску облігацій, пославшись на наявність альтернативного джерела фінансування. Зараз в обігу перебувають два випуски облігацій ПриватБанку загальною номінальною вартістю 550 млн грн.
Масований випуск банківських облігацій на початку року пояснювався зростанням потреби в ресурсах для нарощування обсягів кредитування. У докризові часи за рахунок розміщення гривневих локальних бондів банківська система фондувалася до 15% активних операцій. І тепер банкіри спробували відновити колишню практику. "Ліквідність, незважаючи на її надлишок в банківській системі в I півріччі 2011 року, була короткостроковою і розподілялася серед банків нерівномірно", - відзначає начальник департаменту аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. У багатьох фінустанов зростання депозитної бази не встигало за темпами кредитування, і вони були змушені виходити на ринок позик. Тим більше що попит на банківські цінні папери залишався високим. Хоча експерти припускають, що левова частка випущених фінустановами бондів була викуплена їх материнськими структурами. "Робити висновки про відновлення попиту інвесторів на корпоративні боргові папери рано. Нинішнє зростання обсягу зареєстрованих випусків скоріше є окремим випадком, коли материнські компанії фінансують свої дочірні підрозділи", - стверджує аналітик інвесткомпанії EAVEX Capital Дмитро Бірюк.
Серед емітентів корпоративного сектора публічні розміщення проводили переважно компанії аграрного сектора, переробної промисловості, будівельної галузі. "У 2011 році розмістилися "Укртелеком" (250 млн грн), "Агромат" (100 млн грн), концерн "Хлібпром" (50 млн грн), тобто виключно великі гравці з гарною кредитною історією",-констатує Світлана Рекрут.
Нездійсненні плани
Експерти вважають, що найближчим часом корпоративні та банківські емітенти продовжать виходити в пошуках фінансування на борговий ринок, реєструючи нові емісії бондів. Тільки в першій половині вересня про намір випустити облігації заявили ПАТ "Промінвестбанк" (обсяг емісії -1,5 млрд грн), ВТБ Банк (1 млрд грн), "Українська фруктова компанія" (100 млн грн), судноремонтний завод "Південний Севастополь" (75 млн грн), агрохолдинг KSG Agro (обсяг емісії поки невідомий) та ін. Однак розміщення боргових паперів, які хлинули на ринок, швидше за все зазнає фіаско. "Номінально обсяг випуску облігацій може зростати, але реально розміщені обсяги будуть близькими до нуля. Попит зараз відсутній", - запевняє фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.
Каменем спотикання для залучення фінансування емітентами стануть серйозні перебої з ліквідністю, які зараз спостерігаються на банківському ринку. Національний банк, який офіційно оголосив війну інфляції (а попутно намагається утримати курс гривні), вже другий місяць підряд "закручує гайки", посилюючи монетарну політику. Щоб припинити спекуляції на валютному ринку, відомство Сергія Арбузова почало абсорбувати зайву гривневу ліквідність, спровокувавши ресурсний голод в системі. "Банківська система вже другий місяць перебуває в стані серйозної нестачі ліквідності. Ставки за кредитами овернайт часом доходять до 15%. Завмер навіть ринок держборгу, а угоди з корпоративними та банківськими паперами практично не здійснюються. Учасники ринку чекають на відновлення ліквідності", - говорить аналітик з боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко. При цьому фінансисти вважають, що найближчими місяцями банківський регулятор продовжить тримати підопічних на голодному пайку. А значить, про відновлення попиту на локальні бонди не може йтися.
Погоду на внутрішньому ринку позик псує і зовнішній новинний фон. Загострюється боргова криза в Європі, практично вирішене питання з дефолтом Греції, турбулентність на європейських фінансових ринках і світових фондових майданчиках змушують інвесторів проявляти максимальну обережність. За словами Олександра Печеріцина, повторювані перебої з ліквідністю і нестабільна ситуація на світових фінансових ринках геть відбили у нерезидентів бажання інвестувати в економіки, що розвиваються. "У ситуації, коли ряд держав, такі як Греція або Італія, які мають держборг у розмірі, що досягає або перевищує 100% ВВП, опинились на межі неплатоспроможності, відбувається переоцінка ризиків. Інвестори в першу чергу позбавляються неліквідних активів, до яких належать і корпоративні облігації",-підкреслює фахівець відділу цінних паперів Astrum Investment Management Зінаїда Светелік.
Зростання побоювань щодо можливої ​​другої хвилі кризи змушують інвесторів жорстко підходити до оцінки кредитних ризиків емітентів. Поступове "просідання" найбільших економік світу може обернутися падінням прибутку українських компаній, а, значить, стати серйозним ударом по їх платоспроможності. Тому шанси на залучення фінансування сьогодні мають лише найбільш "якісні" гравці. Це перш за все компанії першого ешелону, які змогли відносно безболісно пережити кризу, уникнувши дефолтів і реструктуризацій. Але в умовах ресурсного голоду і поступового подорожчання позик зростання прибутковості з облігацій практично неминуче. "На зниження ставок за середньостроковими бондам ми точно не очікуємо. Можливий діапазон відсоткових ставок може складати від 12-13%, у найбільш надійних випусків до 18-29%, в інших ринкових випусків залежно від індивідуальної платоспроможності емітентів", - прогнозує Станіслав Дубко. Як наслідок, випуск боргових паперів стане просто невигідним позичальникам.
У цих умовах здійснити вдалі розміщення швидше за все вдасться лише обраним банкам. І то за умови, що їх знову підтримають материнські структури. "Згідно з нашими прогнозами, за підсумками 2011 року загальний обсяг зареєстрованих випусків облігацій вітчизняних емітентів досягне близько 30 млрд грн. Ми не прогнозуємо різкого зростання обсягу випусків локальних облігацій в банківському секторі, але очікуємо на розміщення нових паперів Промінвестбанком (обсягом до 1,5 млрд грн) і ВТБ Банком (до 1 млрд)", - говорить Дмитро Бірюк. На думку Олександра Лозового, на зростання активності на первинному ринку корпоративних гривневих облігацій можна чекати лише в 2012-2013 роках.
Віктор Іваненко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас