Масове золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Масове золото

Банківські метали
2574
У середині вересня обмежені можливості пересічного українця з інвестицій в золото значно розширяться. Через два тижні на "Українській біржі" почнуть обіг акції фонду "Перший золотий", який інвестує активи в золото. Ціна українських "золотих" акцій номіналом 300 грн буде прив'язана до вартості золота на Лондонській біржі. Експерти стверджують, що на тлі погіршення ситуації з держборгом низки європейських країн і США до кінця року ціни на золото можуть пробити позначку до 2,5 тис. доларів за унцію, тому попит на "золоті" акції буде високим.
Сьогодні інвестиції в золото є єдиним надійним способом захистити свої активи від панічних настроїв на світових фінансових ринках. В Україні, на відміну від розвинених країн, люди можуть купити лише банківське золото або покласти гроші на депозит у золоті, який не гарантується Фондом гарантування вкладів. Тоді як за кордоном людина може вільно купити або акції золотодобувних компаній, або ж інвестувати в цінні папери Exchange Traded Funds (ETF), орієнтованих на вкладення в дорогоцінні метали.
Золотий шанс
Після невдалої спроби "Української біржі" (УБ) запустити ф'ючерс на золото, розширити можливості українців з інвестицій в "жовтий метал" зможе запуск закритого недиверсифікованого пайового інвестфонду "Перший золотий" під управлінням КУА "Райффайзен Аваль". Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку вже зареєструвала проспект емісії цього фонду на суму 30 млн грн, яка планується на 5 вересня. "Номінальна вартість акцій складе 300 грн. Після цього вже можна буде говорити про виведення на фондовий ринок", - повідомив "Мінфіну" генеральний директор КУА "Райффайзен Аваль" Вадим Мосійчук. Зокрема, як уточнив пан Мосійчук, цінні папери фонду будуть розміщені на "Українській біржі". Відповідно, фізичні особи при бажанні зможуть спокійно купити акції фонду та інвестувати в золото, ціна якого буде прив'язана до Лондонського золотого фіксингу з коригуванням на офіційний курс гривні.
Видобуток золотих відсотків
Керівник відділу продажів похідних фінансових інструментів ІК Dragon Capital Федір Багненко нагадав, що зараз розробляється проект введення ф'ючерсів на золото для торгівлі на УБ. "Але це не найближча перспектива", - підкреслив він. Поки ж, за словами фахівця, в Україні основний варіант інвестування в дорогоцінний метал - це купівля банківського золота. "Нещодавно став розвиватися напрямок депозитів у золоті. Їх прибутковість становить від 1% до 4%", - сказав він. Тому, на думку експертів, будь-яка можливість для інвестиції в золото буде мати попит на ринку, тим паче зараз, коли світовим фінансовим ринкам загрожує друга хвиля кризи.
За даними "Мінфіну", загальний обсяг продаваного золота в Україні становить близько 1,5 млрд грн на місяць, основну частину якого становить золото для промислового використання.
При цьому начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку Наталя Шишацька зазначила, що за останні 12 років структура попиту на золото кардинально змінилася. "Скоротилися продажі ювелірам. При цьому значно збільшилися обсяги і кількість покупок жовтого металу з метою інвестицій", - сказала вона. За її словами, люди почали розглядати можливість інвестиції в золото, як в актив, який не піддається інфляції і максимально захищений від ризиків знецінення в період політичної або економічної нестабільності. "Однак, щоб виправдати очікування щодо прибутковості такої інвестиції, купувати золото потрібно на довгий період - більше року", - радить Шишацька.
Золото на твій смак
Зараз дорогоцінний метал в Україні можна придбати у зливках або без фізичної поставки з зарахуванням на поточний або депозитний рахунок. Великим попитом у клієнтів користується придбання металу без фізичної поставки. Такий вид покупки має низку переваг. Наприклад, розміщуючи метал на депозит, клієнт, крім доходу від зростання ціни на метал, отримує також додатковий дохід у вигляді нарахованих річних відсотків.
Різниця між купівлею і продажем золота без фізичної поставки зазвичай менша, ніж при придбанні зливків. Крім того, якщо таке золото зараховано на поточний рахунок, клієнт може самостійно визначитися з найбільш зручним моментом для купівлі/продажу, стежачи за зміною світової ціни на золото.
Крім того, варто відзначити, що ціна купівлі золота без фізичної поставки формується на світових ринках. Купуючи зливки, потрібно додатково оплачувати витрати на виготовлення і транспортування зливка.
Торгувати безготівковим золотом можна з будь-якою сумою, оскільки мінімальний обсяг купівлі становить від 0,01 тройської унції. "Золото без фізичної поставки не є віртуальним металом. Це реальний дорогоцінний метал, і він знаходиться на кореспондентському рахунку в закордонному банку інвестиційного класу", - розповіла "МФ" Наталя Шишацька.
Не все те золото, що блищить
При цьому експерти стверджують, що в Україні є низка проблем, пов'язаних з операціями по золоту. "По-перше, це різниця цін купівлі і продажу. Вона досить висока, більше 5%, тоді як у розвинених країнах - істотно менша. По-друге, проблема оцінки золота. Адже при купівлі та продажу метал необхідно оцінювати, що коштує досить хороших грошей", - розповів "МФ" головний економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.
За словами Іванця, в Україні банки самостійно оцінюють дорогоцінні метали, тому без додаткової оцінки банківський метал можна продати тільки в тому ж банку, де він був куплений. "А це суттєво знижує ліквідність", - підкреслив він.
"Це робить інвестування в золото досить дорогим, оскільки вимагає інвестиції мінімум в 20 тис. грн, інакше покупець буде нести великі втрати на націнці за зливки маленького розміру", - підкреслив аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький. Тому найвигідніші операції - зі зливками більше 50 грам. Так можна розраховувати на велику ліквідність зливка і меншу різницю між ціною купівлі та продажу.
Більше того, за кордоном є можливість інвестувати у фонди, які тримають фізичне золото. Через такі фонди будь-який приватний інвестор може інвестувати практично без націнки до біржової ціни. Але проблема в тому, що резидент України може інвестувати в золото за кордоном лише за наявності відповідної ліцензії.
Золотий Клондайк ще попереду
За підсумками 2010 року ціна на золото зросла на 30%, а в період з початку 2011 року по 25 серпня включно - на 21% з урахуванням корекції. "Для більшості інвесторів золото - лише баланс портфеля. Якщо частина портфеля в акціях, а друга - в золоті, то практично за будь-яких ситуацій інвестор збереже свій капітал, тому що при падінні акцій зросте золото, і навпаки", - пояснив Іванець.
За оцінкою аналітиків, до кінця року унція золота коштуватиме близько 2000$, до кінця 2012 року - 2500$, якщо економіки США і ЄС не отримають нові стимули зростання.
Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас