ЗЗФ почав звільняти робітників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗЗФ почав звільняти робітників

Казна та Політика
1544
Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ) почав звільнення працівників через скорочення обсягів випуску феросплавів внаслідок високих витрат на їх виробництво, пов'язаних зі зростанням цін на електроенергію, яка споживається підприємством з першого класу.
Відповідно до прес-релізу Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції (УкрФА), в даний час ЗЗФ, як і всі попередні місяці 2011 року, продовжує працювати з неповним завантаженням виробництва, з січня простоює цех №4.
"Основні причини такої ситуації залишилися колишніми: відмова заводу в постачанні електроенергії по першому класу і зростання тарифів на електроенергію", - констатують в УкрФА.
При цьому наголошується, що адміністрація та профспілковий актив підприємства розробили і виконали всі можливі заходи щодо розв'язання існуючої проблеми. Зокрема, підготовлено та направлено пропозиції і розрахунки на адресу "Запоріжжяобленерго" ПАТ "Енергетична компанія України", Нацкомісії регулювання електроенергетики, Міністерство енергетики та вугільної промисловості, місцевої влади, в парламент і адміністрацію президента України, проте позитивного результату не було.
У той же час адміністрація підприємства здійснила необхідні процедури зі скорочення робочих місць та попередження працівників заводу про майбутнє звільнення. У профком підприємства передані списки та подання на скорочення понад 1000 працівників.
"Підприємство змушене почати звільнення працівників для збереження основної частини виробничого потенціалу заводу, забезпечення роботи другого, третього і частини першого цехів, збереження заводу в цілому, як металургійного підприємства, приведення чисельності підрозділів до оптимальної (відповідного технічного та економічного мінімуму), забезпечення можливості виконання рішень по ТВС (тепло-водопостачання) та ГВП (гарячого водопостачання) заводу, недопущення повної зупинки пічних агрегатів плавильних цехів", - констатується в інформації УкрФА.
В асоціації уточнюють, що станом на 23 серпня поточного року звільнено 31 особу, надалі звільнення планується проводити відповідно до прийнятого в роботу графіку.
Як повідомлялося, ЗЗФ призупинив роботу низки печей і скорочує випуск продукції через її нерентабельність після переведення підприємства з січня 2011 року з першого на другий клас споживання електроенергії. Невиконані замовлення підприємство перенаправило для виконання на Нікопольський і Стаханівський феросплавні заводи (НЗФ і ЗЗФ).
Для отримання електроенергії за I класу необхідно або її споживання понад 150 млн кВт/год на місяць, або споживання енергії напругою понад 35кВ. Однак в 2010 році через збереження кризових явищ на ринку підприємство не змогло наростити виробництво феросплавів і досягти споживання електроенергії на рівні 150 млн кВт/год. При цьому "Запоріжжяобленерго" відмовилося продовжити підприємству оренду підстанції "Ф2", що зробило неможливим збереження першого класу і за іншим варіантом (наявність 35кВ). В результаті тарифи на електроенергію для ЗЗФ зросли, і виробництво феросплавів стало нерентабельним.
Як один з варіантів на заводі розглядають будівництво власної підстанції, на що піде близько 80 млн грн і об'єкт може бути побудований до кінця поточного - початку наступного року.
ЗЗФ за 7 міс. 2011 р. скоротив випуск феросплавної продукції на 35,5% порівняно з аналогічним періодом 2010 року - до 119,9 тис. тонн.
ЗЗФ - один з трьох українських виробників цієї продукції. Частка внутрішнього ринку в його поставках становить 30-35%. Продукція експортується в країни СНД, Євросоюзу, Азії, Африки.
Бізнес ЗЗФ, СЗФ, Орджонікідзевського і Марганецького гірничо-збагачувальних комбінатів організує ПриватБанк (Дніпропетровськ). НЗФ контролює група EastOne, створена восени 2007 року в результаті реструктуризації групи "Інтерпайп", а також група "Приват" (обидві - Дніпропетровськ).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас