Банкіри вийшли на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри вийшли на ринок

Кредит&Депозит
1859
Емісійна діяльність на ринку облігацій у першому півріччі 2011 р. зберегла основні особливості попередніх років. "Обсяги емісії облігацій все ще залишаються незначними", - заявив начальник управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР Максим Лібанов. На його думку, позитивної оцінки заслуговує факт значного обсягу зареєстрованих за перше півріччя поточного року випусків облігацій, який склав 16,58 млрд. грн.
В цілому, за інформацією ДКЦПФР, на фондовому ринку за результатами торгів обсяг біржових контрактів з цінними паперами склав 113,64 млрд. грн. Обсяги операцій з облігаціями підприємств - 9,86% від загальної маси торгів у першому півріччі 2010 р. - 4,01%. Сума біржових контрактів з облігаціями банків досягла 108,05 млн. грн., що склало 0,9% від загального обсягу операцій з облігаціями підприємств за шість місяців 2011 р.
"Перше півріччя 2011 р. характеризувалося підвищеною активністю емітентів облігацій підприємств, чиї випуски були швидко поглинені ринком. Це пов'язано з підвищенням кредитоспроможності емітентів і вищими, в порівнянні з банківськими депозитами, відсотковими ставками за борговими зобов'язаннями", - коментує Максим Лібанов.
Пожвавлення ринку облігацій, за словами представника держкомісії, відбувалося в основному за рахунок відновлення діяльності банків як емітентів облігаційних випусків. Так, банки, які в 2008-2010 рр. значно скоротили обсяги емісії облігацій, у першому півріччі 2011 р. зареєстрували випуски на 7,30 млрд. грн., що майже в 2,5 рази перевищує річний обсяг випуску облігацій банками за 2010 р. Найбільший за обсягом випуск, за інформацією ДКЦПФР, був зареєстрований "ПриватБанком". Фінустанова в лютому зробила випуск облігацій на 1,6 млрд. грн. (з купоном 12%), а в травні - на 2 млрд. грн. (з купоном 9%).
У той же час, як зазначила старший аналітик Dragon Capital Ольга Сливінська, за даними ПФТС обсяг торгів банківськими емітентами за період січень-липень склав 23,8 млрд. грн. (33% від загального обсягу торгів). Банками, що найбільше торгуються, стали Кредитпромбанк (з обсягом торгів в 2,7 млрд. грн.), "Родовід Банк" (2,4 млрд. грн.), Укргазбанк (1,8 млрд. грн.), ДІУ та Укрсоцбанк. Причому, якщо по облігаціях Кредитпрому і Укрсоцу могли бути реальні торги, то обсяг торгів облігаціями інших банків, як говорить аналітик, швидше за все, складався з операцій РЕПО.
"Варто відзначити однозначне відновлення ринку як первинного, так і вторинного. Якщо минулі декілька років ознаменувалися повсюдними реструктуризаціями, то в 2011 р. на ринок почали виходити нові емітенти", - говорить Ольга Сливінська.
Причиною активності стало, за словами експертів, по-перше, зниження ставок по державних облігаціях, які вважаються більш надійними, по-друге, надлишок ліквідності банківської системи в першому півріччі. У результаті випуски облігацій стали затребуваним інструментом для розміщення тимчасово вільних коштів. Однак, за словами аналітика ІК Phoenix Capital Олександра Лозового, такий попит вибірковий і концентрується на найбільш привабливих випусках. До того ж, як зазначає аналітик "Ренесанс Капітал" Михайло Нікітін, банківський сектор України - єдиний на ринку банківських єврооблігацій країн СНД - може забезпечувати прибутковість вище 7% (600 б.п. до свопами і вище - аж до 1500 б.п.) навіть для найбільших банків.
Щодо подальших прогнозів, думки опитаних експертів виявилися неоднозначними. Так, за очікуваннями керівника аналітичного департаменту ІГ "Арт-Капітал" Ігоря Путіліна, протягом наступних місяців спостерігатиметься подальше зростання обсягів розміщень банківських облігацій, оскільки ставки залучення 12-15% річних є досить привабливими для інвесторів. Обсяги розміщення в другому півріччі, на його думку, можуть перевищити 4 млрд. грн.
"Інвесторам в першу чергу цікаві папери емітентів з хорошою кредитною якістю, прозорою бізнес-моделлю і стабільним грошовим потоком. При цьому важлива пропонована прибутковість", - говорить Сливінська. Зацікавити інвесторів, за її оцінками, можуть облігації великих банківських емітентів з прибутковістю в 14-16%.
Не очікує суттєвого збільшення активності банківських випусків до кінця року і Олександр Лозовий. За його словами, нестабільна фінансова ситуація у світі обмежує зростання попиту на ризикові активи. До того ж сповільнення зростання найбільших економік світу позначиться як на прибутках українських компаній, так і відповідно на їх можливості брати позики на ринку. "Зараз ліквідність банківської системи істотно знизилася, і отже, попит на ринку зменшився. У фокусі інвесторів на даний момент залишилися держпапери, а банківські випуски, поряд з корпоративними, виявилися тимчасово не при справах", - констатує аналітик боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко. У випадку, якщо ліквідність у системі відновиться, то до осені, за її словами, можна чекати нових великих розміщень. Якщо ж гривня залишиться в дефіциті, нового буму на ринку корпоративного і банківського боргу не буде.
"Ренесанс Капітал" про деякі банки
Укрексімбанк: У структурі фінансування переважають запозичення, причому істотна частка зобов'язань має короткостроковий характер. Отже, банк знову буде виходити на ринок облігацій. Премія за ризик визначається державним статусом банку та графіком рефінансування його зобов'язань.
Ощадбанк: Частка "Нафтогазу України" в кредитному портфелі виключно велика, що істотно спотворює основні фінансові показники, включаючи рівні резервування та капіталізації. Втім, Ощадбанк входить до числа українських банків з високою достатністю капіталу і має можливість отримувати ліквідність через операції РЕПО з НБУ. Доступ до ринку боргового капіталу визначається його статусом державної структури.
ПриватБанк: Висока концентрації кредитного портфеля як на галузевому рівні, так і на рівні окремих клієнтів увазі серйозні ризики з точки зору якості активів. Рівень достатності капіталу знизився під впливом зростання обсягів кредитування юридичних осіб, хоча власники банку вже роблять кроки для його відновлення. У 2012 р. банк, імовірно, буде брати нові запозичення.
ПУМБ: Фінансові показники стабілізувалися, корпоративний сегмент демонструє ознаки відновлення, боргові зобов'язання є довгостроковими, зростання депозитів надає підтримку ліквідності банку. З точки зору співвідношення ризику і прибутковості банк залишається фаворитом в секторі.
"VAB Банк": Ситуація з ліквідністю стабілізувалася, безпосередніх загроз немає, однак передчасно очікувати швидкого підвищення прибутковості банку та покращення ситуації з ліквідністю і якістю активів.
Банк "Фінанси та кредит": Грошових коштів та їх еквівалентів на балансі БФК достатньо для забезпечення потреб банку в операційній ліквідності, але в даному випадку є підстави говорити про надлишкову ліквідність і про можливість дострокового зворотного викупу реструктурованого боргу.
Банк "Надра": Підтримка була надана DF Group, новим найбільшим акціонером, що дозволило відновити виплату купонів за облігаціями та заборгованості перед експортними агентствами. Однак перспективи рекапіталізації залишаються туманними, враховуючи, що нормативний коефіцієнт достатності капіталу банку "Надра" як і раніше нижче 7%. Вважається, що значна частка реструктурованого боргу була викуплена пов'язаними сторонами банку, тож на ринку залишився лише невеликий обсяг.
Альфа-Банк (Україна): Рейтинг банку виведений з категорії CCC, завдяки збільшенню акціонерного капіталу, яке сприйнято як свідчення підтримки з боку материнської групи. Враховуючи дуже коротку дюрацію єврооблігацій, потенціал зростання практично вичерпано і підтримка власників вже врахована в котируваннях.
Леся Виговська та Галина Калачова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас