"Ъ": Банки набирають кредитників та IT-фахівців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки набирають кредитників та IT-фахівців

1717
Найбільші банки наростили в I півріччі свій кредитний портфель на 4,8%, отримавши сумарний прибуток в 878 млн грн. Активізація кредитування і вихід на прибуткову діяльність стимулювали багатьох з них почати набір персоналу після дворічного скорочення штату. З 17 установ лише 11 погодилися розкрити оперативні дані. Сумарно за півроку вони наростили штат на 4239 чоловік, або на 5,4%. Лідером за наймом став ПриватБанк, який взяв на роботу 5,3 тис. осіб. Друге і третє місця посіли Альфа-банк (+1254 співробітника) і ВТБ Банк (+300).
"Це пов'язано з поновленням кредитування клієнтів роздрібного бізнесу, запуском споживчого кредитування, розширенням мережі відділень, - каже начальник відділу оплати праці та мотивації Альфа-банку Тетяна Кобилянська. - Одними з найбільш затребуваними є фахівці роздрібної мережі, кредитні фахівці, касові працівники, співробітники IT".
Найбільше скорочення відбулося у Промінвестбанку - роботу за шість місяців втратили 1535 співробітників. Банк "Фінанси та Кредит" скоротив штат на 470 осіб, а Укрсоцбанк - на 360. Минулого року Промінвестбанк також утримував лідерство за кількістю звільнень, скоротивши 2486 співробітників. Слідом йшов ПриватБанк - 2375 чоловік, але тепер найбільший банк країни, який звільнив за 2009-2010 роки майже 11 тис. осіб, різко змінив кадрову політику. Приєднання Донгорбанку до ПУМБ дозволило останньому збільшити штат. "У ПУМБ були переведені 603 співробітника. Частина з них були взяті на наявні вакансії, а для більшості були створені додаткові робочі місця. Крім того, для реалізації планів на поточний рік ми ще плануємо набір персоналу - близько 300 осіб", - говорить заступник голови правління ПУМБ з управління персоналом Олена Дятлова. Проте в цілому банки не наймають тих, кого недавно звільнили, адже стратегія пошуку персоналу змінилася, відзначають експерти.
"Основний персонал вже був найнятий, тому не спостерігалося масових ротацій. Були поодинокі випадки заміни важливих фахівців, які йшли за власним бажанням, - говорить керівник напряму рекрутингового агентства Recruiting Energy Олеся Ільків. - Зараз банки знову почали активно відкривати нові напрямки кредитування та інших послуг. Але більше шукають не керівників, оскільки економлять на зарплатах, а провідних фахівців. Зарплати не стали істотно нижчими - банки урізали системи мотивацій та бонусів".
Основною проблемою кредитних установ залишаються проблемні позики, тому підвищеним попитом користуються фахівці, які вміють працювати з ними.
"Провідну позицію в структурі вакансій нашого банку зберегли такі напрями: інформаційні технології, ризик-менеджмент, збір проблемної заборгованості, операційна діяльність, - говорить директор департаменту персоналу "Райффайзен Банк Аваль" Тетяна Плюсніна. - Інтерес банків до IT-фахівців обумовлений прагненням підвищити ефективність праці за рахунок автоматизації процесів та оптимізації організаційної структури. Одним з ключових завдань для всього банківського сектора в 2010-2011 роках залишається зменшення частки проблемних кредитів, накопичених в кризовий період. Цим пояснюється стійкий попит на фахівців з роботи з "проблемкою".
Стабільним залишиться інтерес до фахівців у сфері ризик-менеджменту та аналізу кредитного портфеля". Олена Дятлова говорить про попит на фахівців з продажу та обслуговування клієнтів, IT-фахівців - передусім розробників, а також на фінансових аналітиків, які необхідні "для аналізу та моделювання ринкових тенденцій".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас