Банкір: Ринок іпотеки з'явиться не раніше ніж через рік-два — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Ринок іпотеки з'явиться не раніше ніж через рік-два

Кредит&Депозит
1074
Ринок іпотечного кредитування з'явиться в Україну не раніше ніж через два роки. Таку думку висловив у коментарі FINANCE.UA голова правління Юнекс банку Андрій Яцура.
"На сьогоднішній день немає ціни іпотеки, відповідно немає іпотеки як продукту. Ситуаційно хтось фінансує якісь проекти, але це розглядається індивідуально. Деякі банки позиціонують себе як іпотечні, але вони просто визначають для себе невеликі ліміти фінансування. Поки цього ринку немає, і, думаю, він з'явиться не раніше ніж через рік-два", - пояснив банкір, додавши, що ціна іпотеки визначається попитом-пропозицією.
"Раніше попит на житло був високим, і він в якійсь частині розігрівався і банківською системою, тому що споживачеві житла давали досить довгі та недорогі кредити", - зауважив Яцура.
Банкір підкреслив, що згідно з українським законодавством, у банків зараз немає механізмів для повернення та реалізації заставних квартир. За наявності таких механізмів, переконаний експерт, позичальники усвідомлювали б фінансові ризики і готові були б реалізовувати заставне майно, фіксувати збитки і виходити з боргових взаємодій з банком.
"Якби з'явилися ці заставні квартири, то банк би із задоволенням з ними розлучився, зменшивши свій проблемний портфель за іпотекою. Але оскільки не спрацьовують всі ці механізми, то і ринок не може розвиватися. Для попиту у нас немає споживача квартир, бо мало людей з нормальними офіційно підтвердженим доходом, кредитування немає, ціни теж немає. Тому іпотечний ринок не може цивілізовано працювати. Якісь банки будуть йти на цей ризик, якісь ні, але в цілому банківська система ще довго буде повертатися до тих темпів, які були раніше, - резюмував Яцура.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас