Жеваго слідом за Коломойським проведе IPO-захист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жеваго слідом за Коломойським проведе IPO-захист

Фондовий ринок
2735
Банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго також як і "Приватбанк" Ігоря Коломойського розглядає можливість проведення IPO. В названих банках "МФ" заявили, що залучення іноземного інвестора необхідно їм для збільшення власного капіталу та розвитку бізнесу. Однак експерти стверджують, що заяви про плани провести IPO є останньою надією для цих банків знайти політичний імунітет. Аналітики оцінюють "ПриватБанк" в 1,6-2,0 капіталу або $3,5-5,2 млрд у грошовому вираженні. На їхню думку, якщо банк "Фінанси та Кредит" та "ПриватБанк" остаточно вирішаться продати пакет акцій, то його розмір може скласти близько 20-25% ($1-1,3 млрд).
Українська банківська система сильно схильна до політичних ризиків. Про це свідчать недавні події, пов'язані з ФПГ "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго, коли СБУ проводила обшук в кількох підприємствах групи. Чинна влада не милує і "Приватбанк", який до 8 серпня повинен схвалити рішення про отримання статусу банку з іноземним капіталом. Для отримання відповідного статусу, згідно з українським законодавством, банку необхідно продати не менше 10% акцій.
Крім того, цього тижня стало відомо, що банк Ігоря Коломойського продає блокуючий пакет акцій кіпрської компанії Triantal Investments Ltd. Однак, як видно, це не кінцевий інвестор банку, оскільки зазвичай українська компанія, яка готується провести IPO, повинна пройти певну процедуру. Зокрема, вивести свої активи на іноземну компанію, так звану spv, акції якої потім вже будуть розміщуватися на обраному акціонерами західному фондовому майданчику або продані портфельному інвесторові. Цей шлях пройшли всі українські компанії, представлені, наприклад, на Лондонській або Варшавській фондовій біржі.
Як розповіли "Мінфіну" в "ПриватБанку", іноземний інвестор залучається для збільшення капіталу, який буде спрямований на розвиток бізнесу. У банку розглядають кілька можливих сценаріїв продажу акцій, серед них - залучення портфельного або стратегічного інвестора, а також вихід на IPO. "З метою оцінки стратегічних можливостей, "ПриватБанк" залучає до роботи провідні міжнародні інвестиційні банки. Але по кожному зі сценаріїв збільшення капіталу терміни різні, доти, доки ми не ухвалимо рішення, як саме продовжувати розвиток", - повідомив "МФ" керівник прес-служби "Приватбанку" Алла Шоріна.
Станом на 1 квітня 2011 року Ігор Коломойський володів 49,154% статутного капіталу "ПриватБанку", а Геннадій Боголюбов - 49,027%. У першій декаді червня стало відомо, що вони скоротили участь в капіталі до 45,069% і 44,999% відповідно. За даними Асоціації українських банків (АУБ), на 1 червня 2011 року "ПриватБанку" посідав 1-е місце серед українських банків за розміром активів -136,384 млрд грн.
У свою чергу заступник голови ради банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов вчора повідомив "МФ" про те, що їхній банк також аналізує можливість проведення IPO, однак "остаточне рішення повинні схвалити акціонери" установи. "Щодо виходу нашого банку "Фінанси та кредит" на IPO можу сказати, що це вирішують акціонери", - сказав пан Борисов. - Ми розуміємо, що для банку - це завжди корисно і сприятливо". При цьому, Сергій Борисов вважає, що сьогодні найкраще для виходу на IPO підходить Лондонська фондова біржа: "Варшава більше підходить для дрібного розміщення, а Лондон - для розміщення великих обсягів акцій".
Станом на 27 липня 2011 року, найбільшими акціонерами банку "Фінанси та Кредит" залишалися АТ "F & C Realty" (47,06%) і ТОВ "Асканія" (48,88%). За даними АУБ, на 1 червня 2011 року банк "Фінанси та Кредит" посідав 10-е місце серед українських банків за розміром активів -23,252 млрд грн.
Деякі експерти вважають, що таке бажання "Приватбанку" і банку "Фінанси та Кредит" отримати статус банку з іноземним капіталом є мірою захисту від політичних ризиків. Водночас, пан Борисов відкидає політичний підтекст. "Я вважаю некоректним пов'язувати діяльність банку з розширення бази інвесторів з політикою. IPO - це стандартний інструмент для залучення інвесторів і цивілізований механізм виходу на відкритий ринок. "ПриватБанк" буде першим українським банком, який піде цим шляхом, й інші банки будуть схвалювати рішення про вихід на біржу, відштовхуючись від успішності цього розміщення", - підкреслив він.
Аналітики стверджують, що незважаючи на те, що акціонери "ПриватБанк" оцінюють його в 2,4 капіталу, а це близько $6 млрд, реальна вартість банку коливається в межах 1,6-2,0 капіталу. На думку аналітика ІК Dragon Capital Анастасії Туюкової, "ПриватБанк" має високі шанси провести дуже вдале розміщення, оскільки сьогодні банк показує один з найкращих результатів з прибутковості. "Вже сьогодні активи банку перевищують 10% ВВП країни. Одним з основних ризиків для інвесторів є можлива залежність банку від пов'язаних з ним бізнес структур", - зазначив аналітик. Крім того, вона додала, що позитивним чинником для IPO є те, що менеджмент "ПриватБанку" підвищив свою участь у його капіталі з 1% до 7%.
Світлана Рекрут з ІК Concorde Capital вважає, що акції "ПриватБанку" в основному можуть бути цікаві іноземним портфельним інвесторам, наприклад, хедж фондам, КУА, що спеціалізується на інвестиціях у східноєвропейські країни. За її словами, вихід на IPO такого великого банку зажадає тривалої підготовки, тому "Приватбанк", швидше за все не зможе цього зробити раніше I півріччя 2012 року. "Як правило, пакет акцій при IPO становить 20-25% і в тому числі такий розмір регламентується вимогами торгового майданчика", - додала вона.
При цьому, за словами Анастасії Туюкової з ІК Dragon Capital, враховуючи поточні показники банку "Фінанси та кредит", відсутність даних згідно з МСФЗ і недавні повідомлення про призначення куратора НБУ, дуже складно зробити його оцінку.
Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас