Навіщо країні народний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо країні народний банк

Фондовий ринок
1312
Чиновницькими кабінетами знову витає думка про приватизацію одного з державних банків. Але цей банк - не з переліку недавно рекапіталізованих. Це структура, яка завжди була державною - "Ощадбанк". "Логіка проста - продати сьогодні такі банки як "Київ" або "Укргазбанк" за припустимі і бажані суми не вийде. Державному бюджету вони обійшлися недешево. Повернути такі гроші і ще й заробити на цих банках не дозволяє кон'юнктура. А "Ощадний банк" можна спробувати продати.
Але, швидше за все, українська влада не піде шляхом, якому свого часу надала перевагу РФ для свого "Сбербанку". В нашому випадку йтиметься не про продаж блокуючого пакета. Буде це продаж 25% або 40%, держава все одно залишить за собою контрольний пакет і все одно буде призначати своїх керівників", - вважає Ерік Найман, керівний партнер інвестиційної компанії.
Давні коріння
Про можливість продажу акцій "Ощадбанку" та "Укрексімбанку" накопичувальному пенсійному фонду через часткову приватизацію свого часу заявляв перший віце-прем'єр. Тиждень тому ідею висловили у Фонді Держмайна. Як і в стінах Кабміну, у Фонді теж вважають доцільною часткову приватизацію фінустанови. Контрольний пакет акцій буде залишено за державою, а решту розміщено, зокрема, навіть на світових біржах. Такі розмови про приватизацію "Ощадбанку" періодично виникають протягом декількох років. Так, ще за минулого Президентова цю ідею підтримував нинішній голова наглядової ради НБУ Петро Порошенко. Але далі розмов, незважаючи на позитивний приклад російського "Ощадбанку" в 2007 році, у нас справа не зрушилася. На сьогодні "Ощадбанк" все ще перебуває в списку об'єктів, які не підлягають приватизації. Хоча з точки зору наповнення бюджету він має чималий грошовий потенціал. За оцінками різних структур, держава могла б отримати при реалізації всього пакета мінімум 3 мільярди євро, а максимум - 10 мільярдів.
Запізнілі мрії
Значна цінова оцінка "Ощадбанку" на сьогодні застаріла. Вона була реальною для докризового періоду ажіотажного попиту на українські банки. Або вона може бути реалізована, коли фінансова напруга в світі повністю вляжеться і світова економіка почне активно зростати. Поки українські банки малопопулярні. Хіба що якщо їх продавати за мізерними цінами. "Дуже запізнилися з приватизацією "Ощадного банку". Треба було десять років тому її проводити. Як в РФ. Сьогодні акції їх "Сбербанку" найпопулярніші. І якби нам вдалося це зробити, хоча б частково, то сьогодні ми б мали на нашому ринку досить ліквідні та цікаві акції. Сьогодні мода на українські банки повністю минула. Якщо до кризи були мультиплікатори 2-3-5 і вище, то сьогодні 1.1 - це щось дуже велике. Звичайно, можна розмістити якісь акції. Але тоді постане питання - за якою ціною. Ліквідність-то буде дуже слабка. Не виключено, що якусь частину не вдасться продати взагалі. Або, припустимо, ціна буде нижчою за номінал. І це навіть незважаючи на той факт, що "Ощадбанк" має найбільш розгалужену філіальну мережу серед вітчизняних фінустанов. І він є дуже хорошою платформою для розвитку бізнесу в Україні. Таке теж виключати не можна", - вважає Олександр Охріменко, експерт фінансового ринку.
Справжня цінність
Слабку зацікавленість у потенційних акціях з боку таких же потенційних покупців експерти пояснюють офіційними показниками роботи банку. "Дані, які публікує НБУ з офіційного балансу, маленький прибуток, високі операційні витрати та інші показники, не дуже цікаві з точки зору аналітиків фондового ринку, щоб рекомендувати папери для покупки. Показники, м'яко кажучи, не дуже привабливі. Зрозуміло, що толком цим банком ніхто не займався. У того ж "Укрексімбанку" - результати на багато кращі", - підкреслює Олександр Охріменко.
До того ж, натякають аналітики, "Ощадбанк" працює далеко не на ринкових принципах і часто виконує ті доручення, які потрібні Уряду, але при цьому є сприятливими для самої структури.
Втім, про істинну цінність "Ощадбанку" можна буде судити тільки після аудиторів. "Їм треба пройти нормальний західний аудит, щоб нарешті показати всім, скільки вони мають капіталу", - відзначає Ерік Найман.
Але навіть для "Ощадбанку", не кажучи про результати аудиту, стратегічного інвестора за цікаві державі гроші сьогодні буде важко знайти. А частковий продаж - не дуже виграшний варіант. "За 25% акцій, напевно, можна було виручити від 300 до 500 мільйонів доларів. Це груба оцінка. Дуже груба. Треба дивитися тільки результати цього аудиту", - додає експерт.
Найбільше питань при продажу установи (не залежно від варіанту) викличуть його кредити іншій держструктурі - "Нафтогазу". За різними оцінками, такі позики становлять до 60% кредитного портфеля банку. Тому гроші від продажу часткової частки можуть і не перекрити навіть тих витрат НБУ або держави, які були влиті в банк і НАК через ОВДП.
Вікторія Бойко
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас