Іпотека лякає відсотком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека лякає відсотком

Кредит&Депозит
1277
Зараз банківська система відчуває надлишок ліквідності. Гроші є, а міцних платоспроможних позичальників - на жаль, немає. Незважаючи на це, "віртуально" до них висуваються досить жорсткі вимоги. Але так буде не завжди. Оскільки літо - період відпусток, багато хто відкладає покупку нерухомості на осінь. Ця ж тенденція простежується і у продавців. Деяка ж частина населення обрала очікувальну стратегію на тлі останніх повідомлень про прогнози зниження вартості квадратних метрів на 5-7%. Разом з тим у вересні варто очікувати на сезонну активізацію ринку нерухомості і, відповідно, ринку іпотечного кредитування.
"У боротьбі за позичальників банки в найближчі півроку-рік підуть на деякі поступки, знижуючи ставки кредитування. До кінця року можна очікувати на середні реальні ставки з іпотеки на покупку житла на вторинному ринку нерухомості в діапазоні 15-17% річних", - прогнозує заступник голови правління банку "Київ" Анна Сидорова.
Погоджується з колегою і заступник голови правління Приватбанку Володимир Яценко. "Якщо ще восени минулого року середня ставка була в районі 19-21%, то зараз - 18-20%. Протягом року середня ставка за кредитами на придбання нерухомості продовжить знижуватися і вже до грудня може досягти 16%", - розповідає банкір. Разом з тим, зазначає начальник управління іпотечного кредитування "ВТБ Банку" Олександр Борщевич, динаміка ставок за кредитами значною мірою буде залежати від ставок на ринку депозитів.
За словами Світлани Черкай, заступника голови правління "Ерсте Банку", на ринку існує дві позитивні тенденції. По-перше, ситуація з ліквідністю в банківському секторі значно покращилася. Також більш доступними для клієнтів стали відсоткові ставки, зокрема, плаваючі відсоткові ставки, які зробили більш привабливими іпотечні кредити. По-друге, економічна ситуація в Україні продовжує поліпшуватися, що дає і банкам, і клієнтам впевненість у подальшій стабільності.
Що ж стосується вимог до позичальника, то клієнт, як і раніше, повинен підтвердити достатній рівень доходів для отримання кредиту на житло. Крім платоспроможності на рішення про видачу позики впливає кредитна історія клієнта. "Криза показала, що при рішенні про кредитування банки не повинні брати до уваги неофіційні доходи. Тому, щоб мати можливість отримати кредит, претенденту варто декларувати свої доходи. Адже банки, в першу чергу, оцінюють не заставу, а фінансовий стан клієнта", - каже пані Черкай. Ідеальний же позичальник, згідно з поданням банкірів, повинен бути не молодше 23 років, мати від 30% власних коштів від вартості нерухомості та офіційно підтверджену заробітну плату. При цьому сумарні щомісячні платежі з усіх кредитів клієнта (з урахуванням запитуваної) повинні складати не більше 60% від офіційно підтвердженої заробітної плати.
Правда, уточнює Анна Сидорова з банку "Київ", на значні пільги за розміром авансу в наступні два-три роки очікувати не варто. Стандартна вимога до початкового внеску залишиться на рівні 30% вартості нерухомості. Хоча можливі аванси і в 10-20%. Але такі умови будуть стосуватися, перш за все, партнерських схем із забудовниками або за умови надання позичальником додаткового забезпечення.
Якщо ж потенційний покупець "квадратних метрів" відповідає мінімальному "джентльменського" набору умов, то банки, в основному, готові позичити йому кредит у гривні на термін до 25 років. Але, переважно, на "вторинне" житло. "Це обумовлено тим, що значна частина банків, які активно кредитували в докризовий час, через неповернення позик сьогодні не готова ризикувати знову на первинному ринку. Виняток становлять об'єкти нерухомості, де банк виступає партнером будівництва", - пояснюють в ПриватБанку.
Незважаючи на райдужні середньострокові перспективи сектора, банкіри не чекають на бум кредитування в найближчі два роки: деякі обирають вичікувальну позицію, інші - взагалі відмовляються від іпотеки. "У другому кварталі 2011 р. банки в основному робили ставку на два іпотечних напрями: кредитування покупки закладеної по проблемних кредитах нерухомості, яку вони відсудили у неплатників, і фінансування завершення будівництва житлових будинків, що зводяться їх партнерами. Така ж тенденція збережеться і в найближчі кілька місяців", - прогнозує Ганна Сидорова. За її словами, фінустанови поки не поспішають виходити на іпотечний ринок з принципово новими пропозиціями, оскільки ситуація на ринку нерухомості досі до кінця не прояснилася.
Як прогнозує начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печерицин, ринок іпотечного кредитування ще не скоро досягне докризових обсягів, оскільки частина банків поки що не готова надавати іпотечні кредити у відсутності довгих гривневих ресурсів, інших же не влаштовують докризові умови. "Наприклад, вимога до первинного внеску з боку позичальника зараз знаходиться на досить високому рівні. З іншого боку, поточні ставки гривневих іпотечних кредитів найчастіше не під силу більшості потенційних позичальників, платіжна спроможність яких постраждала під час кризи", - нарікає фінансист.
До докризових показників банки повернуться не раніше другої половини 2012 р. При цьому Олександр Борщевич запевняє, що розвиватися іпотека буде і далі в "містах-мільйонниках" - Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Харкові, Львові, а також Житомирі, Запоріжжі та Вінниці.
Підтримує його і Світлана Черкай з "Ерсте Банку": "Як показує практика, швидше за все ринок іпотеки розвивається у великих обласних центрах України, де клієнти можуть придбати нерухомість як на первинному, так і на вторинному ринку. Це можна частково пояснити достатністю рівня офіційно підтвердженого доходу клієнта для можливості взяти іпотечний кредит".
Крім того, у великих містах існує серйозний ринок відкладеного попиту. Відповідно, довгострокова перспектива ринку нерухомості досить велика і буде існувати доти, доки в країні буде процвітати розвиток маленьких населених пунктів і великих міст, впевнена банкір. При цьому велика частина людей хоче перебратися саме в більші міста, тому там житло завжди буде користуватися попитом, особливо соціальне.
Сприяти попиту буде, в тому числі, розвиток іпотеки. Правда, ціни "квадратних метрів" теж будуть зростати.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас