Колекторів відправлять на біржу праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колекторів відправлять на біржу праці

Кредит&Депозит
1225
У Верховній Раді України наразі розробляється проект, який дозволить найближчим часом накласти мораторій на діяльність колекторських компаній. Як повідомив народний депутат України VI скликання Юрій Полунєєв, перші ластівки цього процесу можна вже буде спостерігати у вересні поточного року.
Дані заходи, як запевняє депутат, застосовуються з метою захисту прав споживачів. "Все це відбувається з метою налагодження та врегулювання взаємовідносин між фінансово-кредитними установами, колекторськими фірмами і споживачами фінансових послуг. Оскільки те, як поводяться на сьогодні деякі колектори, перейшло вже всі допустимі межі", - висловлює своє обурення Юрій Полунєєв.
Триватиме мораторій до остаточного врегулювання законодавчим шляхом усіх суперечливих моментів. А саме, до часу створення та схвалення відповідного закону, який би врегулював діяльність колекторів, що займе, за його словами, приблизно рік.
На цей період банкам пропонується змінити свою політику, спробувати врегулювати всі справи, пов'язані з проблемними кредитами, самостійно і знайти рішення спільно з позичальниками. "А колектори повинні будуть, згідно з майбутньою тенденцією, врегулювати свою діяльність, на що у них ще передбачено якийсь час. А далі, мабуть, їм доведеться тимчасово перепрофілюватися до схвалення закону", - говорить ініціатор ідеї.
Втім, засмутилися нововведеням найбільше не колектори, а банкіри. "У зоні ризику в першу чергу ті банки, які не мають внутрішньої служби збору заборгованості. Адже якщо в період кризи збором боргів займалися всі, то після відновлення кредитування більшість зосередилася виключно на видачі кредитів, передавши прострочені портфелі на аутсорс", - коментує перший заступник голови правління ПУМБ Сергій Черненко. Заборона діяльності колекторських компаній, на його думку, змусить банки працювати з боржниками самостійно.
Останній фактор несе в собі ризики і може негативно вплинути на якість портфелів цих банків. Адже, як зазначає банкір, на ринку тільки одиниці мають необхідну технічну інфраструктуру і достатньо знань для того, щоб ефективно супроводжувати власний прострочений портфель.
Не бачать позитивних змін у разі введення мораторію, як не дивно, і антиколектори. "Колектори успішно і законно працюють в цілому світі вже близько 30 років, і вони цілком можуть працювати і в Україні. Але в такому вигляді, в якому вони існують зараз, це не робота, а хаос, - говорить голова Асоціації антиколекторів і правозахисників України "Ваша Надія" Федір Олексюк. - Тому, звичайно, їх діяльність треба регламентувати, але при цьому немає необхідності повністю забороняти колекторську діяльність, достатньо буде її обмежити".
На його думку, уряд припуститься великої помилки, заборонивши колекторам працювати взагалі, оскільки вони потрібні для збалансування інтересів. Адже, як показує світова практика, від 10% до 30% боржників є шахраями, які просто ухиляються від виплат. Банки в таких випадках витрачають чимало коштів і часу на методи, які в результаті все одно не гарантують швидкого погашення заборгованості.
"До того ж іноземні інвестори і банки не звикли працювати без колекторів, і вони також будуть виступати проти того, щоб колектори закрити. Більш того, у Верховній Раді занадто велике банківське лобі і велика кількість депутатів, пов'язаних з галуззю. Тому навряд чи вдасться це зробити", - відзначає антиколектор.
Не вірять в близький кінець і самі колектори. "Мораторій не сприятиме ані зростанню економіки, ні поліпшенню стану проблемного портфеля банків. Забороняючи колекторам працювати, потрібно розуміти, що ті гроші, які боржники не віддають, - гроші наших громадян, які були надані банкам як депозитів", - говорить генеральний директор "Європейського агентства з повернення боргів" Олександр Ільчук. До того ж, за його словами, ідея із забороною даної діяльності - не більш ніж популізм і просто спроба депутатів бути на слуху перед виборами. "Та й закон в найближчий рік не схвалять, бо ще є досить багато невирішених питань", - аргументував він.
Впевненості у тому, що мораторію не буде, як каже Олександр Ільчук, додає ще й той факт, що самі депутати внесли в ОКВЕД колекторну діяльність, а тому вже в січня 2012 р. колектори будуть офіційно існувати.
"У разі ж введення мораторію всі колекторські компанії назвуть себе юридичними компаніями або колл-центрами і продовжать надавати юридичні послуги зі стягнення заборгованості. А банк має право сам визначати сценарій, за яким колл-центри будуть спілкуватися з якимось переліком або вибіркою позичальників банків", - прогнозує генеральний директор групи CredЕx Сергій Демінський.
На його думку, замість того, щоб щось забороняти, депутатам простіше відразу схвалити законопроект, який врегулює діяльність колекторів. "Потрібно врегулювати їхню діяльність і зробити все набагато жорсткіше - висунути вимоги до мінімального статутного капіталу, кваліфікації та ввести ліцензії. Тому що останнім часом почастішали випадки, коли з'являються нові компанії, які працюють вкрай некоректно, і все це відбивається на іміджі компаній з ім'ям", - закликає Сергій Демінський.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас