Споживкредити знову подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживкредити знову подорожчають

Кредит&Депозит
1982
Банкіри знайшли ідеальний спосіб обійти обмеження НБУ зі споживчого кредитування, завдяки якому вдасться не тільки втекти з-під пильного контролю регулятора, але й ще більше напружити заробітки на видачу позик обивателям.
Банкіри починають підготовку до створення нових кредитних "дочок". Найближчим часом в Держкомісію з регулювання ринків фінпослуг (Держфінпослуг) може хлинути потік заяв про реєстрацію створюваних при банках компаній, що спеціалізуються на кредитуванні фізосіб. "Деяким банкам зараз більш вигідно змінити "вивіску", а заодно і регулятора. Причому першими в Держфінпослуг побіжать банки, що спеціалізуються на видачі беззаставних роздрібних споживчих кредитів", - розповів голова правління одного з банків з іноземним капіталом.
Причиною переполоху на ринку став недавно анонсований намір НБУ посилити нормативи для банків, що активно роздають позики населенню. "Ми бачимо загрозу в нарощуванні споживчого кредитування", - заявив перший заступник глави НБУ Юрій Колобов. У відомстві Сергія Арбузова вже зріє проект змін до постанови № 368/2001 "Про порядок регулювання діяльності банків", який вводить новий поняття "спеціалізований банк споживчого кредитування". До цієї категорії будуть належати всі фінустанови, що видали споживчі кредити фізособам (за винятком іпотечних) на суму від 100% і більше їх статутного капіталу.
Для таких банків всі нормативи (рівень адекватності регулятивного капіталу, коефіцієнт співвідношення регулятивного капіталу до загальних активів, норматив миттєвої ліквідності) будуть підвищені вдвічі. Точну кількість потенційних потерпілих від "санкцій" НБУ підрахувати поки що неможливо, оскільки в їх показники кредитування фізосіб зараз також включається іпотека. Але за попередніми оцінками, під нові нормативи підпадають не тільки спеціалізовані роздрібні банки, а й більшість найбільших кредитних установ, в тому числі, з іноземним капіталом. Так, з 17 банків, що входять до групи найбільших, статус "споживчих" автоматично можуть отримати 10 (правда, з урахуванням виданих ними іпотечних кредитів).
Нацбанківські новації змусять банкірів, які бажають і далі збільшувати обсяги споживчих кредитів, наростити капітали. Але, враховуючи, що кредитні установи тільки вибралися зі збитків, пов'язаних з кредитним застоєм і необхідністю формування резервів під "проблемку", на щедрість акціонерів розраховувати не доводиться. Тому в разі схвалення документа більшість універсальних банків перемкнеться на кредитування корпоративного сектора. А ось роздрібні банки, що видають споживчі кредити, можуть опинитися в тупиковій ситуації.
"Виходячи з параметрів, за якими пропонується переглядати резервування, цілком можна очікувати, що основні гравці, що спеціалізуються на короткострокових беззаставних кредитах для роздробу, зупинять кредитування", - вважає Антон Шаперенков, директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу VAB Банку. Саме вони почнуть першими перебиратися під "дах" Держфінпослуг, реєструючи кредитні "дочки".
До слова, деякі фінустанови вже потурбувалися про це завчасно. Яскравий приклад - розпочала роботу у квітні поточного року фінансова компанія "ОТП Кредит", що входить в ОТР Group. Вимоги до небанківських кредитних структур досить лояльні. Їх власний капітал (за винятком субординованого капіталу) повинен становити не менше 1 млн.грн. (для порівняння: для знову створюваних банків - 120 млн.грн.). Нормативне значення коефіцієнта платоспроможності (відношення власного капіталу кредитної установи до сумарних активів і коштів на позабалансових рахунках, зважених за ступенем ризику) не може бути меншим, ніж 10%.
Переміщення кредиторів на небанківське поле не забуде позначитися на ставках за споживчими кредитами. "Якщо частина ринку піде у створення профільних фінансових компаній, це може послужити одним із приводів для підвищення цін на споживчі кредити. Адже спочатку банкам потрібно буде прокредитувати такі компанії (небанківські структури працюють за рахунок позикових коштів, - ред.). І тільки після цього ті, в свою чергу, зможуть видавати кредити", - пояснює Цвєтан Петринін, заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу VAB Банку. Накрутити ціни на кредити доведеться і банкам, які погодяться на виконання нових нормативів і почнуть нарощувати капітали. "Жорсткість умов резервування може призвести до зростання цін на таке фінансування, а також посилення вимог до позичальників", - прогнозує Володимир Радін, начальник Департаменту продажів продуктів споживчого кредитування УкрСиббанку BNP Paribas Group.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас