Арбузов перейнявся чайниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов перейнявся чайниками

Кредит&Депозит
7396
Банківські асоціації - АУБ і УКБС - отримали від НБУ проект змін до інструкції про порядок діяльності банків (№ 368). Пропозиції Нацбанку спрямовані на скорочення споживчого кредитування, до якого, за українським законодавством, віднесені всі позики приватним клієнтам, за винятком іпотеки.
Щоб стримати зростання споживчого кредитування, спрямованого, в першу чергу, на фінансування покупки імпортних товарів, центробанк хоче ввести поняття "спеціалізований банк споживчого кредитування": ним буде визнана будь-яка фінустанова, в якої обсяг виданих споживчих кредитів у перерахунку на останні 30 календарних днів буде перевищувати рівень статутного капіталу.
Ставши спеціалізованим банком споживчого кредитування, фінустанова зобов'язана протягом 180 днів дотримуватися більш жорсткі регуляторні нормативи. Так, норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) для таких банків збільшується вдвічі - з 10% до 20%, співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н3) - на рівні 18% (зараз 9%), миттєва ліквідність (Н7) - на рівні 40% (зараз 20%) і норматив кредитного ризику на одного контрагента - не більше 15% (зараз 25%).
Зіскочити з такого жорсткого регулювання спеціалізований банк споживчого кредитування може тільки через 180 днів, і то після того, як доведе, що протягом цього періоду середній обсяг виданих споживчих позик був нижче статутного капіталу. Якщо ж кількість виданих "споживчих кредитів" за цей період перевищувала обсяг уставника, то банку слід виконувати драконівські нормативи ще 360 днів. І переглядати їх вже тільки після перерахунку за рік. Ще один подарунок банкам, захопилися "потребами", від регулятора - обмеження залучення вкладів населення в розмірі не більше трьох статутних капіталів.
Відправлений в асоціації документ - поки що лише проект, пропозиції та доповнення до якого банки повинні будуть представити до наступного понеділка. "Ми будемо обговорювати цей проект, і сподіваюся, зможемо знайти рішення, яке влаштовує всіх", - говорить старший радник Альфа-банку, член ради НБУ Роман Шпек.
Своїми діями Нацбанк реагує на зростаючий дефіцит торгового балансу - обсяги сезонно скоригованого неенергетичного імпорту в травні також зросли на 9,7% і повернулися до середнього рівня 2011 р. Річний темпи зростання залишаються дуже високими - 46,9%. "Активізація споживчого кредитування негативно позначається на стані платіжного балансу - збільшується імпорт - і ми хочемо на цей процес вплинути", - говорить перший заступник глави НБУ Юрій Колобов.
Посилення нагляду над банками, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні, за задумом Нацбанку, повинно вести до зміцнення стабільності фінансової системи - оскільки споживкредитування належить до високоризикового бізнесу, а також стимулювати відновлення кредитування. "Ми бачимо, що банки зараз масово рушили в сегмент кредитування "чайників" і практично не займаються корпоративним кредитуванням. Зрозуміло, що доходи вищі в секторі споживання, але нам треба думати і про відновлення економіки. Тому ми не будемо вважати споживчими кредити, видані на покупку товарів українського виробництва", - говорить один з членів правління центробанку, що побажав залишитися неназваним.
В експертному середовищі ініціативу НБУ підтримують. "Що ми спостерігаємо сьогодні? Зростає імпорт товарів народного споживання. Зростає споживче кредитування, що призведе до нарощування і домінуванням у структурі імпорту товарів не інвестиційного, а споживчого призначення, хоча і були деякі ознаки росту перших. За нашими оцінками, якщо за підсумками цього року інфляція перевищить 10%, залежно від ситуації з доларом конкурентоспроможність може знизитися до нуля або навіть стати негативною. Тому з точки зору забезпечення фінансової стабільності в обмеженні споживкредитування є раціональне зерно", - говорить член ради НБУ, академік Валерій Геєць.
Водночас банкіри говорять, що ведення таких жорстких нормативів змусить банки, які активно роздають до потреби - ПриватБанк, Альфа-банк, "Дельта Банк", "ОТП Банк", УкрСиббанк, Правекс-Банк, "Райффайзен Банк Аваль" та інші (всього близько 12 банків), - або швидкими темпами нарощувати капітал (що безглуздо при низькій віддачі вкладень), або скорочувати портфель споживчих кредитів на користь інших кредитних проектів і згортати точки видачі споживчих кредитів у магазинах. "Думаю, це регулювання підштовхне багато банків до активізації роботи з корпоративним сектором, іпотекою, а значить, до більш "продуктивного" кредитування", - говорить голова одного з найбільших банків, що побажав не називати себе.
Аналітики вважають, що новий підхід НБУ до оцінки ризиків у банках, що займаються кредитуванням населення, може призвести до активізації фінансових компаній.
"Думаю, ті банки, які володіють достатнім запасом фінансових ресурсів, можуть спробувати відкривати свої дочірні фінансові компанії та кредитні суспільства, спрямовуючи їх активність виключно в споживче кредитування", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. - Такі компанії були у банків "Надра", "Дельта Банку", у Societe Generale. Не виключено, що акціонери інших фінустанов також володіють акціями кредитних спілок, тільки не афішують це".
"Ми, безумовно, будемо пробувати такий механізм, оскільки орієнтовані насамперед на прибутковість", - говорить директор департаменту роздрібного банкінгу одного з найбільших банків з іноземним капіталом.
Проте активно використовувати цей механізм банкіри навряд чи зможуть (принаймні легально). У середині червня президент підписав законопроект про консолідований нагляд, який істотно розширює права регуляторів з контролю над суб'єктами фінансових ринків.
За словами директора юридичного департаменту НБУ Віктора Новікова, законом передбачено право державних регуляторів застосовувати заходи впливу до фінансових груп та їх учасникам в разі порушення ними законодавства та нормативно-правових актів державних регуляторів. "Зокрема, регулятори можуть встановлювати для зазначених груп підвищені економічні нормативи, ліміти і обмеження на здійснення окремих видів операцій", - говорить нацбанківець.
Щодо банківських груп та їх учасників можуть бути застосовані також такі заходи впливу: заборона проведення операцій між банком та іншими учасниками банківської групи і вимога до банків з відчуження часток у статутному капіталі дочірніх компаній. Так що перспективи активізації кредитування споживачів небанківськими структурами в Нацбанку вважають туманними.
Дізнатися думку голови Держфінпослуг Василя Волги з цього питання не вдалося - його мобільний телефон вчора був відключений.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас