Пощада не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пощада не буде

Казна та Політика
2283
Кабмін може провести часткову приватизацію державного Ощадбанку, залишивши за собою контрольний пакет акцій. Таку думку минулого тижня висловив Олександр Рябченко, голова Фонду державного майна України. "Я вважаю, що Ощадбанк можна було б вивести (на продаж), залишити контрольний пакет за державою, а решта розмістити - в тому числі і на світових біржах", - сказав чиновник.
Він також зазначив, що в разі схвалення відповідного рішення необхідно буде прописувати особливості такої приватизації в окремих законах, оскільки держбанк виконує специфічні для держави функції.
Старі банки
Примітно, що це вже не перша подібна заява. Раніше про можливість часткової приватизації держбанків говорив Сергій Тігіпко, віце-прем'єр - міністр соціальної політики. На його думку, акції Ощадбанку і Укрексімбанку могли б бути продані накопичувальному пенсійному фонду, створення якого передбачається в рамках пенсійної реформи.
Водночас слід зазначити, що в поданому на днях в парламент законопроекті уряд пропонує зберегти Ощадбанк у переліку об'єктів, що не підлягають приватизації. Як відомо, на вітчизняному банківському ринку працюють два держбанки (Ощадбанк і Укрексімбанк), 100% акцій яких належать державі.
За даними НБУ, станом на 1 квітня 2011 р. за розміром загальних активів (68,1 млрд грн.) Ощадбанк посідав третє місце, поступаючись ПриватБанку і Укрексімбанку. Статутний капітал Ощадбанку становить майже 14 млрд грн., більше - тільки в Укрексімбанку. Опитані Бізнесом банкіри вважають, що зараз не найкращий час для продажу банків в принципі.
Тим більше що у випадку з Ощадбанком йдеться про специфічну проблему із надзвичайною концентрацією кредитного портфеля.
Так, за різними оцінками, частка кредитів, виданих НАК "Нафтогаз України", сягає 60% розміру кредитного портфеля фінустанови.
Нагадаємо: вперше розмови про приватизацію Ощадбанку почалися ще в 2005 р. Тоді зацікавленість в покупці держбанку висловлювала найбільша німецька фінустанова - Deutsche Bank. Однак розмови так нічим і не закінчилися. До ідеї продажу повернулися через два роки. Зокрема, її підтримував Анатолій Гулей, тодішній голова правління Ощадбанку. Подейкували, що інтерес виявляв також один з найбільших банків Австрії - Erste Bank.
У 2008 р. в парламенті навіть був зареєстрований законопроект, що передбачає реалізацію держбанків для компенсації громадянам знецінених вкладів в Ощадбанку СРСР. Однак Віктор Ющенко, тодішній Президент України, висловився категорично проти приватизації держбанків.
"Я не розумію, чому сьогодні потрібно проводити приватизацію Ощадбанку. Що трапилося? Це збитковий банк або в нього проблеми?" - ставив питання тоді Ющенко. Отже, держава не тільки не приватизувала банки, а й у розпал кризи націоналізувала три нові проблемні фінустанови - Укргазбанк, "Київ" і "Родовід-Банк", інвестувавши в них майже 20 млрд грн...
Нові проблеми
Повернути вкладені кошти шляхом продажу націоналізованих банків буде проблематично. Наприклад, "Родовід-Банк" збираються перепрофілювати в банк "поганих" активів. Найбільш імовірна продаж Укргазбанку. У 2009 р. Олександр Морозов, тодішній голова правління Укргазбанку, планував вивести для цього на фондовий ринок 10-20% своїх акцій.
Такий варіант підготовки банку до продажу був запропонований для того, щоб оцінити готовність ринку до подібних операцій та визначити адекватну вартість цього активу. Продати міноритарний пакет акцій планували до початку 2011 р. Проте відтоді змінилися два голови правління, а проблемна заборгованість в банку так і залишилася на високому рівні.
За три перших місяці поточного року абсолютна сума прострочених кредитів в Укргазбанку навіть трохи збільшилася і склала 4,1 млрд грн. Банку вдалося скоротити частку прострочених позик у портфелі на 6 в.п., до 41,8%. Але такий ефект був досягнутий шляхом розмивання проблемних боргів за рахунок видачі нових кредитів.
У банку "Київ" справи йдуть ще гірше: за I квартал 2011 р. частка "прострочення" зменшилася лише на 0,5 в.п., до 67,3%, а в грошовому вираженні практично не змінилася. Примітно, що, незважаючи на такі проблеми, Світлана Скосирська, новий голова правління банку "Київ", запевняє: приватні інвестори вже цікавляться покупкою банку.
Дмитро Гриджук, голова правління банку "Хрещатик"
- Я вважаю, що Ощадбанк - це дуже хороший і привабливий актив. Для держави він представляє надійний інструмент проведення фінансово-економічної політики, який може бути проданий на ринку в будь-який час. При цьому, на мій погляд, нинішні проблеми банківського сектора в цілому та Ощадбанку зокрема особливо не вплинуть на попит з боку інвесторів на акції цього держбанку.
Не варто забувати, що Ощадбанк має найбільшу розгалужену філіальну мережу серед вітчизняних фінустанов. Тому це дуже хороша платформа для розвитку бізнесу в Україні. Якщо акції банку будуть розміщені на біржі, то вони безумовно будуть продаватися за ціною, вищою за номінал.
Олександр Печерицин, начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку"
- Інвесторів, у тому числі іноземних, вітчизняний банківський сектор зараз особливо не приваблює. Більше того, продаж невеликого пакета акцій, який не дозволятиме впливати на управління банком, не викличе великого інтересу. Така ситуація пов'язана з туманними перспективами розвитку банківського сектора.
Можливо, через рік-півтора, коли сектор відновиться після кризи, інтерес до банків знову збільшиться. Що стосується специфічних проблем Ощадбанку, скажу так: всі приватні банки, які до кризи купували іноземні інвестори, також були не бездоганними. Всі проблеми і потенційні ризики впливають на вартість активу.
Досвід Росії
Приватизація найбільшого російського держбанку - Сбербанку Росії - розпочалася з "народного IPO". Навесні 2007 р. Сбербанк провів розміщення акцій (за 89 руб. за 1 шт.) серед широкого кола інвесторів. Їх придбали понад 30 тис. фізичних осіб та 188 - юридичних. Це дозволило Ощадбанку залучити 230 млрд руб., що за тодішнім курсом становило $8,8 млрд.
У липні 2007 р. біржова вартість акцій досягла максимального значення - 113,05 руб. Проте вже в січні 2008 р. вартість цих акцій опустилася нижче за ціну розміщення, а через місяць обвалилася до мінімального значення - 13,5 руб. Наприкінці червня цього року звичайні акції Ощадбанку зросли в ціні до 90,49 руб.
Вперше за два роки вартість паперів перевищила ціну "народного IPO" 2007 р. Голова правління Сбербанку Росії Герман Греф виступає за подальше скорочення частки держави в капіталі Ощадбанку. На його думку, державі досить контролювати блокуючий пакет - 25% + 1 акція.
Наразі держава через Банк Росії володіє 58%-им пакетом акцій Ощадбанку. Очікується, що восени цього року відбудеться запланована приватизація пакету в 7,58%. Більше акцій продати на ринку не можна, зважаючи на законодавчі обмеження, згідно з якими за державою повинен залишатися контрольний пакет розміром 50% + 1 акція.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас