Варшавська змова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Варшавська змова

Енергетика
2298
Польща підтвердила знаходження великих запасів сланцевого газу на півночі країни. Експерти відзначають, що добувати сланцевий газ в промислових запасах поляки зможуть мінімум через 5 років. Це означає, що через 5 років варто очікувати і переділу впливу на газовому ринку Східної Європи - Газпром можуть замінити інші гравці, в тому числі й Україна, якщо вона доведе власні запаси газу. Проте новина з Польщі може вже сьогодні обвалити ціни на газ в країнах Східної Європи.
Останні вісті з Польщі змусили аналітиків переглянути найближчі перспективи газового ринку Східної Європи. Зокрема, експерти прогнозують, що через 5 років російський Газпром позбудеться свого впливу на ринках деяких європейських країн або ж перегляне цінову політику, щоб утримати споживачів газу.
Так, днями британська компанія 3Legs Resources підтвердила знаходження великих запасів сланцевого газу на північному заході Польщі - на глибині 1 км недалеко від узбережжя Балтійського моря. При цьому бурильники відзначили високу концентрацію газу у всій горизонтальній секції. "Це прорив, адже тепер запаси газу підтверджені представниками газової індустрії. Тобто це вже не просто газетні повідомлення", - заявив міністр фінансів Польщі Вальдемар Павляк. Британська компанія має намір продовжити тести на виявленому родовищі і виконати експериментальні буріння в інших місцях, на розробку яких у неї є ліцензії.
Раніше експерти оцінювали запаси сланцевих газів Польщі в обсягах до 5,3 трлн куб. м, що забезпечило б поляків газом на 300 років вперед. Запаси ж сланцевих газів України прогнозуються на рівні 2 трлн куб. м, що забезпечило б країну газом на 50 років при споживанні 40 млрд куб. м на рік. За даними американських фахівців, запаси сланцевого газу в Україні - приблизно 1,176 трлн куб. м, а за оцінками Державної служби геології і надр Українм - в кращому випадку 0,7-0,84 трлн куб. м. У випадку початку промислового видобутку газу обидві країни, запаси сланцевих газів яких вважаються найбільшими в Європі, могли б відмовитися від імпорту російського газу. Але поки експерти припускають, що промисловий видобуток в Польщі може початися не раніше, ніж через 5 років.
Україна також заявила, що через 5-7 років почне промисловий видобуток сланцевого газу. Про це на Міжнародному економічному форумі у Відні сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. "Ми уважно вивчаємо досвід Америки в цій технічній революції. І намагаємося пройти цей шлях швидше, ніж в Америці - там знадобилися 20 років на реалізацію проекту. Я думаю, що у нас піде не більше 5-7 років", - зазначив міністр.
За словами Бойка, Україна вже розпочала цей процес, зокрема, видано першу ліцензія, підготовлені аукціони. "Американські компанії вже підписали угоди з нашими національними компаніями, щоб почати роботу", - додав він. Раніше повідомлялося, що Україна підписала з США угоду про оцінку ресурсів газу і досягла домовленості з Європейським союзом про транспортування енергоресурсів, яка відкриває трубопровідну систему України західним компаніям.
Втім, якщо зазначені запаси сланцевого газу в Польщі та Україні підтвердяться, імпортером може стати тільки Польща, яка споживає значно менше газу, ніж Україна. Україна ж у цьому випадку може покрити власні потреби і при самих оптимістичних прогнозах - в далекому майбутньому імпортувати невеликі обсяги. Газпром в подібній ситуації втратить як мінімум двох великих споживачів газу.
Причому втрата України буде для нього найбільш серйозною, адже країна є найбільшим імпортером російського газу в Європі і поки не має альтернативних поставок газу. У цьому і полягає відповідь на питання: чому газ для України коштує дорожче, ніж для решти країн Європи? У європейців є альтернатива: більшість країн Західної Європи споживають значно дешевший американський газ, північно-європейські країни одержують газ зі Скандинавії, де ціни теж нижчі від російських. У разі значного зростання цін на російський газ деякі країни Європи просто можуть від нього відмовитися і почати споживати паливо з США і Норвегії.
Україна ж поки альтернативи не має. Єдиний варіант зараз обговорюється з Азербайджаном. Обсяги можливих поставок можуть скласти близько 5 млрд куб. м. Однак і тут Газпром здатний змінити підсумок переговорів, адже раніше російський монополіст вже купував весь середньоазіатський газ, який Україна планувала закуповувати для себе.
Експерти відзначають, що найближчим часом Газпром буде інтегруватися в газові структури Польщі та України, тобто втручатися в газові справи цих країн з метою контролю над ситуацією. Адже ціна питання для Газпрому надзвичайно висока. Якщо в Україні Газпром може втратити лише місцевий ринок, то у випадку з Польщею може постраждати рентабельність проектів "Південний потік" і "Північний потік", в які були інвестовані чималі кошти.
Якщо Польща почне експорт сланцевого газу в сусідні країни, то обсяги імпорту Газпрому серйозно знизяться. Звичайно, мова не йде про найближче майбутнє. Проте російські газопроводи можуть стати збитковими. Ймовірно, це один з тих ризиків, який в Газпромі не врахували при розробці стратегії компанії на 10 років. Хоча поки це тільки припущення.
Як вже зазначалося, Газпром здатний загальмувати процеси видобутку газу, як він це робив в Україні протягом 20 років. Нагадаємо, що видобуток газу на Чорноморському шельфі досі не розпочався лише через сильне лоббі Газпрому. На шельф не отримала допуск жодна іноземна компанія, незважаючи на досить прийнятні умови договорів. У результаті видобутком на Чорноморському шельфі, згідно з останніми повідомленнями Кабміну, займеться той же Газпром спільно з Чорноморнафтогаз.
Крім цього, Газпром вирішив стати акціонером і низки приватних компаній, які видобувають газ в Україні. Зокрема, російські структури влилися до складу акціонерів британської нафтогазової компанії JKX Oil & Gas. Вона володіє Полтавською газонафтовою компанією (ПГНК), найбільшим приватним добувачем газу і нафти в країні. ПГНК має чотири ліцензії на розробку нафтогазових родовищ Ново-Миколаївського комплексу в Полтавській області загальною площею 271 кв. км, а також три дозволи на розвідку Заплавського, Єлизаветівського та Красноярсько-Східного родовищ загальною площею 171,2 кв. км.
Торік компанія отримала чистий прибуток 21,16 млн дол., що вчетверо менше, ніж у 2009. При цьому доходи ПГНК скоротилися на 1,8% - до 192,88 млн дол., операційний прибуток - на 20%, до 95 млн дол. Акції компанії котируються на Лондонській фондовій біржі за курсом 2,64 фунта/акція. Сумарне виробництво вуглеводнів знизилося на 11% - до 10,324 тис. бар. нафтового еквівалента в добу через незапланованої затримки з початком роботи другої бурової установки на ліцензійному майданчику в Полтавській області. Однак, як зазначили в компанії, зростання цін на природний газ дозволило компенсувати це падіння виробництва.
Днями з'ясувалося, що власником 6,4% акцій JKX Oil & Gas стала структура російського держбанку ВТБ - VTB Capital PLC. А найбільшим акціонером компанії є співвласник Приватбанку Ігор Коломойський - 27,06%. Серед інших акціонерів числиться і НАК "Нафтогаз України" - 5,8% акцій.
Аналогічним чином російські фірми зможуть розширити свою присутність в польських та українських компаніях, які в майбутньому почнуть видобувати сланцевий газ. У російських газових структур немає іншого виходу, адже всі попередні кроки з заморожування видобутку та пошуку сланцевого газу в Україні не принесли результату. Наприклад, російські експерти нещодавно стверджували, що нібито низка компаній, які шукали сланцевий газ і метан в Україні, нічого не знайшли. Така інформація мала відбити бажання у іноземних нафтогазових компаній зі світовим ім'ям шукати газ в країні.
Втім, бажання й інтерес іноземців до українських сланців з кожним днем тільки зростають. Найбільш наполегливий у цьому плані британо-голандський концерн Royal Dutch Shell. Зокрема, за інформацією начальника головного управління ПЕК Харківської ОДА Василя Без'язичного, концерн зацікавлений в проведенні дослідницьких робіт з видобутку сланцевого газу на території Харківської та Донецької областей.
"Компанія Shell запросила документи, щоб взяти для вивчення і дослідження майданчик близько 84 кв. км на території Ізюмського району Харківської області та частині Донецької області", - повідомив В.Без'язичний. Зараз питання перебуває на стадії узгодження. При цьому чиновник зазначив, що згідно з попередніми дослідженнями запаси сланцевого газу тільки в цій місцевості становлять 1,5-2 трлн куб. м, що перевищує прогнози щодо запасів всієї України, раніше озвучені американськими фахівцями і Державною службою геології і надр.
Кабмін уже прийняв рішення співпрацювати у видобутку сланцевих газів з Польщею. Успіх цієї роботи може дати Україні ще одне альтернативне джерело постачань газу. Нагадаємо, що раніше Україна домовилася з Азербайджаном про будівництво терміналу з прийому скрапленого газу. Нещодавно про це знову згадав прем'єр-міністр Микола Азаров.
"На переговорах була досягнута угода про те, що будівництво терміналу вигідне Азербайджану і Україні. Азербайджан дав гарантії, що необхідна кількість газу буде нам поставлена", - сказав прем'єр і додав, що домовленості передбачають будівництво заводів зі скраплення газу в Азербайджані і розрідження газу в Україні.
За словами глави уряду, сторони вже почали розробляти проектно-кошторисну документацію. Азаров сподівається, що будівництво заводу розпочнеться через рік. "Це реальні практичні кроки, не балаканина, з цього треба було починати, якщо ми говоримо про альтернативні джерела палива для нас", - сказав він. Також прем'єр відзначив, що для розвідки і розробки родовищ сланцевого газу у Львівській області вже відведено полігон.
"Це теж рішення не одного дня, воно вимагає значних коштів і зусиль, але приблизно протягом 5 років ми отримаємо можливість видобувати сланцевий газ на своїй території", - заявив М.Азаров. А під час нещодавньої зустрічі зацікавленість співпрацювати в сфері енергетики висловили перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв і міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.
Клюєв заявив, що Україна зацікавлена в приході до сфери розвідки і видобутку енергоносіїв великих інвесторів, у тому числі з ЄС. За його словами, видобуток традиційних нафти і газу, а також сланцевого газу, газу-метану, газу з щільних порід - пріоритетне завдання уряду України. Експерти відзначають, що в разі сланцевого буму в Польщі Україна може стати споживачем польського газу. І тоді у нас з'явиться ще одне альтернативне джерело палива, а у Польщі - гарантований споживач. Сама ж співпрацю у цій сфері може значно прискорити як процес розвідки родовищ, так і видобуток газу.
Але не варто забувати, що і Газпром постарається мінімізувати свої ризики. Адже втрата великих споживачів газу в Європі може не тільки перекреслити фінансові плани компанії, а й поставити під загрозу рентабельність її магістральних газопроводів. Так, в поточному році компанія очікує зростання виручки від експорту газу в далеке зарубіжжя на рівні 60 млрд дол. А глава Газпрому Олексій Міллер заявив, що ціна на газ до кінця року може зрости до 500 дол./тис. куб. м.
Це говорить про те, що протягом найближчих років Газпром має намір поступово підвищувати ціни на газ і відповідно збільшувати свої доходи. А форс-мажори у вигляді сланцевого буму в Польщі та Україні цьому монополісту абсолютно не потрібні.
Тарас Жирош
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас