Золотий мій депозит - в буквальному сенсі "золотий" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золотий мій депозит - в буквальному сенсі "золотий"

Кредит&Депозит
5959
Складнощі з прогнозом основних валютних курсів відносно гривні, слабка довіра вкладників до національної валюти, а також стабільне зростання вартості золота - все це змусило банки активніше пропонувати депозити в дорогоцінних металах.
Якщо три-чотири роки тому кількість фінустанов, що пропонують "золоті" депозити, можна було перерахувати на пальцях однієї руки, то сьогодні подібними продуктами обзавелися більше десятка. Ми з'ясували, наскільки вони вигідні і які каверзи в собі таять.
Головна перевага золотого депозиту - можливість захистити свої заощадження від знецінення. Адже цей метал вже протягом багатьох століть стабільно користується попитом, а ціна на нього зростає. Навіть якщо вартість золота ненадовго знижується, то потім обов'язково повертається на попередні позиції. Тож дорогоцінний метал - це один з небагатьох інструментів, що дозволяють стабільно отримувати прибуток і захищати заощадження від інфляції.
Як відкрити металевий рахунок
Банки пропонують два способи відкриття депозиту в золоті - з так званою фізичною поставкою металу і без фізичної поставки.
З рахунком з фізичною поставкою металу все зрозуміло на інтуїтивному рівні - клієнт приносить в банк золоті злитки, кладе їх на депозит, а після закінчення терміну договору забирає свої ж злитки плюс відсотки, що набігли. До речі, відсотки також можна отримати у вигляді золота.
У разі відкриття депозиту без фізичної поставки металу процедура дещо інша.
- Спочатку клієнту відкривають поточний рахунок в національній валюті, на який людина вносить суму для купівлі золота, - пояснює Антон Косторніченко, директор департаменту роздрібного банкінгу ВАТ АБ "Укргазбанк". - Потім банк купує на ці гроші золото і зараховує його на рахунок клієнта в банківських металах. Після закінчення терміну дії депозиту сума вкладу разом з відсотками повертається на поточний рахунок. І вже з нього клієнт забирає або гривні, або золото на суму вкладу з відсотками.
Звичайно, для відкриття металевого рахунку вкладник, крім грошей, повинен надати паспорт та ідентифікаційний код.
Золотий лом банки не приймають
Депозити в золоті відкриваються тільки у банківських металах (золото проби 999,9) - тож не треба нести в банк старі прикраси. Більше того, багато банків вважають за краще мати справу тільки зі "своїми" золотими злитками. Наприклад, в інформаційній службі БМ Банку сказали, що у них золотий депозит можна відкрити, лише придбавши метал в касі їхнього банку.
Звичайно, не всі банки відмовляються приймати на депозит "чуже" золото. Наприклад, у банку "Київська Русь" погоджуються відкривати вклад під злитки будь-якого банку. Правда, в цьому випадку проводиться обов'язкова експертиза якості. Для клієнта вона абсолютно безкоштовна, але от провести її можна лише в головному офісі банку.
Повернення "золотих" внесків гарантує тільки банк
Щоб відкрити депозит, одного-двох грамів золота недостатньо. Мінімальна вага злитку, який банки беруть на депозит, - 50 грамів. У гривневому еквіваленті це становить трохи більше 20 тис. гривень.
І що найприкріше - на такі вклади не поширюється гарантія повернення при банкрутстві банку.
"Нами гарантується повернення депозитів тільки в національній та в іноземній валюті, на суму до 150 тис. гривень", - підтверджують у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.
Людмила Савелова
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас