Майновий комплекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майновий комплекс

Енергетика
742
Господарський суд Києва підтвердив незаконність купівлі 18% акцій Кременчуцького НПЗ офшорними компаніями російської Татнафти. Таким чином, два пакети акцій Кременчуцького нафтопереробного заводу залишилися за дніпропетровською групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Варто чекати, що в найближчому майбутньому дніпропетровські бізнесмени спробують приєднати Кременчуцький НПЗ до національної компанії "Укрнафта".
Ситуація з правом власності на Кременчуцькому НПЗ останнім часом міняється так само нестримно, як і позиції України в енергетичних переговорах з Росією. Ще три місяці тому, коли Кабмін вів переговори з Росією про модернізацію української ГТС і відновлення транзиту нафти через свою територію по нафтопроводу "Дружба", Президент Віктор Янукович зажадав врегулювати спірні питання довкола діяльності ПАТ "Укртатнафта".
Причому врегулювати суперечку планувалося не на користь групи "Приват" - компанію мали намір віддати татарським акціонерам, чого вимагав російський уряд, в обмін на бонуси від енергетичної співпраці. План дій з врегулювання суперечки має бути розроблений до червня поточного року.
Нагадаємо, що вже близько чотирьох років татарські акціонери намагаються повернути контроль над Кременчуцьким НПЗ. Акціонери Татнафти володіли компанією "Укртатнафта" з 1994 року - тоді засновниками компанії виступили Україна і Татарстан. Кабмін вніс до статутного фонду Кременчуцький нафтопереробний завод, Татарстан - частку в нафтовидобувній компанії "Татнафтопром".
До середини 2007 року в Укртатнафті були два акціонери - НАК "Нафтогаз України", яка володіла 43,05% акцій, і Татнафта. Частка татарських акціонерів в компанії складала 55,68% акцій. Цим пакетом акцій Татнафта володіла як безпосередньо, так і опосередковано. Зокрема, Міністерство земельного майна Татарстану володіло 28,77% акцій, Seagroup International Inc. - 9,96%, Amruz Trading AG - 8,336%, Татнафта - 8,6%. Ще 1,27% акцій належали компанії "Корсан", підконтрольній групі "Приват".
Проте в травні 2007 реєстратор Укртатнафти списав папери дружніх компаній Татнафти. Причину списання паперів він пояснив тим, що компанії не сплатили векселі, якими розрахувалися за придбані акції Укртатнафти. В результаті вони перейшли у власність Нафтогазу, а згодом - на баланс Укртатнафти. Через місяць ці пакети акцій були виставлені на аукціон, чим скористався Приват, що купив їх за 275 млн дол.
Після входження в Кременчуцький НПЗ І.Коломойський і Г.Боголюбов почали активно боротися за збільшення частки в НПЗ. Через декілька місяців за їхнім позовом судові інстанції визнали недійсною операцію з купівлі Татарстаном 28,77% акцій Укртатнафти. А як виявилося пізніше, акції, що належать Міністерству майна Татарстану, також були переведені на рахунки Кременчуцького НПЗ і продані за 2,6 млрд грн.
Пізніше компанія Укртатнафта, що вже перебувала під контролем групи "Приват", заявила, що купівля татарською компанією акцій НПЗ є незаконною, оскільки в договорі купівлі-продажу є порушення. Зокрема, татарські акціонери внесли до статутного капіталу гроші, а мали внести нафтові родовища, як зобов'язав договір купівлі-продажу. Тому Укртатнафта оскаржила в суді законність даної операції. У 2009 році уряд Татарстану вивів із складу Укртатнафти компанію "Татнафтопром" і продав її акції. Таким чином, Татнафта повністю втратила контроль над українським заводом.
Як вже згадувалося вище, на початку цього року Кабмін вирішив стати на сторону татарських акціонерів і подав позов до суду, маючи намір врегулювати суперечку. Проте Приват випередив український уряд і врегулював суперечку в судовому порядку в свою сторону.
Зокрема, Господарський суд Києва підтвердив незаконність купівлі компаніями Amruz Trading і Sea Group International 8,34% і 9,96% акцій Кременчуцького НПЗ (Укртатнафта). Обидві компанії є офшорами Татнафти. Таким чином, суд підтвердив незаконність купівлі пакетів акцій структурами Татнафти. Позов у судові інстанції був поданий Кабінетом міністрів, який виконував домовленості з російською стороною щодо повернення активу татарським акціонерам.
"Іншими словами, це рішення говорить про наступне: суд підтвердив законність придбання цих пакетів акцій (8,34% і 9,96%) фінансово-промисловою групою "Приват". Таким чином, публічний лідер Привату І.Коломойський вбив останній цвях в Кременчуцький НПЗ (ПАТ "Укртатнафта") як спільне українсько-російське підприємство", - сказав Мінпрому експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.
На думку експерта, в переддень анонсованого літнього сезону газових переговорів Києва і Москви щодо зміни формули ціни на газ Приват ризикує викликати ще більшу незадоволеність Росії. "Адже Татнафта вже декілька років, за підтримки російського прем'єра Володимира Путіна, лобіює питання повернення контролю над підприємством. Плюс до цього Татнафта подала до суду Лондона позов до України на суму 2,4 млрд дол. за рейдерський захват Кременчуцького НПЗ", - говорить Корольчук.
Проте це може говорити і про те, що Кабмін дав добро групі "Приват" після того, як енергетичні переговори з Росією щодо відновлення транзиту нафти через Україну по нафтопроводу "Дружба" і модернізації газотранспортної системи закінчилися провалом. А в нинішніх переговорах щодо зниження ціни на газ український уряд не розглядає Кременчуцький НПЗ як ставку зі свого боку.
Проте, вважає експерт, під час своїх візитів до України В.Путін щоразу порушував питання про повернення ВАТ "Татнафта" трьох пакетів акцій у розмірі 8% (безпосередньо належали Татнафти), 18% (були підконтрольні татарській стороні через Amruz Trading і Sea Group International) і 28% (належали Міністерству земельних і майнових стосунків Татарстану). Але поки ні Президент Янукович, ні прем'єр Микола Азаров не пішли в цьому питанні назустріч російському прем'єру.
Отже, своїми діями довкола Кременчуцького НПЗ І.Коломойський підклав свиню державі і провокує Росію в переддень газових переговорів. "Є дві причини, чому "Приват" прискорив завершення "судової приватизації" Кременчуцького НПЗ. По-перше, використовуючи "судові" схеми, Приват намагається позбавити можливості Росію (В.Путіна і Татнафта) повернути назад 56% акцій Кременчуцького НПЗ. Така пропозиція може в черговий раз надійти Україні від Росії вже зовсім скоро, під час переговорів Нафтогазу і Газпрому з питання ціни на газ. Також в рамках газових домовленостей Татнафта може отримати від України і 43% акцій Кременчуцького НПЗ, які зараз формально належать Нафтогазу", - вважає Корольчук.
Другою причиною, на його думку, є бажання скоріше продати пакет акцій у розмірі 56% і передати контроль над Кременчуцьким НПЗ дружньому ВАТ "Укрнафта". А наступним кроком стане процес виведення тандему Укрнафти і Кременчуцького НПЗ на світовий ринок IPO.
Галина Поляниця
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас