Експерти: Темпи зростання депозитів населення знижуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Темпи зростання депозитів населення знижуються

Кредит&Депозит
1100
Тенденція збільшення вкладів населення в гривні останні декілька місяців сповільнюється. Цьому сприяють високі темпи інфляції в країні, що змушує людей велику частину своїх доходів витрачати на повсякденні потреби. Схильність населення до споживання зростає швидше, ніж до заощадження.
Проте зростання депозитів населення в гривні, на думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, може продовжитися. Банківські вклади, незважаючи на зниження депозитних ставок, залишаються одним з найпривабливіших напрямів інвестування. Розмір вкладів населення в національній валюті до кінця поточного року, ймовірно, складе 174 млрд. грн., що передбачає приріст в річному вираженні на 24,4% проти 41,6% в 2010 році.
Обсяг депозитів населення в гривні в квітні в порівнянні з березнем збільшився на 1,32% до 151,1 млрд. грн. Таке зростання пов'язане із зростаючою довірою населення до національної валюти і до вітчизняної банківської системи в цілому. Ринковий курс гривні відносно долара США за квітень зміцнився на 0,05%. Прискорення зростання доходів населення також стимулює збільшення банківських депозитів. Так, середня номінальна заробітна плата українців у березні відносно аналогічного місяця минулого року зросла на 20% проти 19,59% в лютому.
Депозити населення в іноземній валюті в квітні збільшилися до 17,55 млрд. доларів, приріст склав 193,37 млн. доларів. Проте, темпи зростання таких вкладів продовжують знижуватися, що, ймовірно, пояснюється високими темпами інфляції і відсутністю істотного зростання курсу долара в Україні. На тлі зростаючої довіри до банківської системи, практичної відсутності альтернатив банківському вкладу, а також зростаючих девальваційних настроїв у суспільстві обсяг депозитів населення в іноземній валюті продовжить збільшуватися і до кінця року може досягти 19,38 млрд. доларів.
"Частка вкладів населення в гривні на кінець квітня склала 52% в порівнянні з 51,91% в березні. Незважаючи на те, що валютний ринок в Україні може стати більш волатильним, темпи зростання депозитів фізичних осіб національній валюті до кінця року перевищуватимуть швидкість збільшення депозитів в іноземній валюті, і на кінець року частка вкладів в гривні збільшиться до 52,89%", - відзначає Микола Івченко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас