"Укрпошта" потребує соціального захисту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрпошта" потребує соціального захисту

Казна та Політика
864
УДППЗ "Укрпошта" надало документи, в яких йдеться про незаконні, на думку оператора, вимоги регіональних управлінь праці та соціального захисту до одержувачів соціальної допомоги. В березні-квітні вони повідомили громадян про обов'язкове отримання соцдопомоги, зокрема допомоги до 9 Травня, пенсій з інвалідності, соціальної допомоги на дітей, "виключно через відділення банків". Відповідні оголошення з'явилися у відділеннях "Укрпошти", органах місцевої влади та регіональних ЗМІ в Житомирській, Закарпатській, Херсонській, Хмельницькій областях та Автономній республіці Крим. Найчастіше людей закликали відкривати поточні рахунки в Ощадбанку, рідше - Приватбанку, "Райффайзен Банк Аваль" і ВіЕйБі Банку.
В "Укрпошті" дії регіональних управлінь пояснюють тим, що для виплати соцдопомоги за допомогою поштового оператора необхідно проводити щорічний тендер. "А уповноважені банки відбираються один раз. Крім того, потрібно компенсувати "Укрпошті" доставку грошей листоношами", - повідомили в прес-службі "Укрпошти".
Аналогічна проблема існує з виплатою пенсій. "Управління Пенсійного фонду не змушують, але закликають населення переходити на обслуговування в банки. У містах 'Укрпошту" вже не рекомендують вибирати, а просять відразу писати заяву в певний банк", - відзначають в компанії. В прес-службі Пенсійного фонду заперечують примус пенсіонерів до переходу на обслуговування в банки: "Регіональні управління можуть агітувати, але не змушують". Управління рекомендують одержувачам соцвиплат відкривати банківські рахунки, зазначили в Мінсоцполітики. "Міністерство подібних вказівок своїм регіональним відділенням не давало. З набуттям чинності нового закону про держзакупівлі обласні управління праці та соцзахисту зобов'язані погоджувати процедуру закупівлі послуг з доставки соцвиплат в одного учасника - "Укрпошти", - повідомив керівник прес-служби Мінсоцполітики Михайло Кухар.- Її філіали працюють в найбільш віддалених сільських районах, де часто немає інших платіжних установ. Ці відділення виживають тільки завдяки 1% плати за послуги доставки пенсій і соцвиплат". У міністерстві визнали, що ні прямо, ні побічно вимагати відкривати рахунок в конкретному банку не можна.
Особливо гострою ця проблема стала в сільській місцевості, де не завжди є відділення банків. Група жителів Криму звернулася з цього приводу до Антимонопольного комітету республіки (однак їм повідомили, що це питання не входить до компетенції комітету), а кримська дирекція "Укрпошти" пообіцяла звернутися до прокуратури. "У нас усі отримують там, де хочуть. Інвалідам зручніше отримувати допомогу через "Укрпошту", вони "прив'язані" до листонош. А матері відкривають рахунок у банку і знімають гроші в банкоматі", - повідомила заступник директора управління соціального захисту Центрального району Сімферополя Юлія Тур.
Законодавство стоїть на боці "Укрпошти", відзначають юристи. "Пенсіонери та отримувачі соціальних виплат мають право вибирати, яким чином і в якій установі отримувати пенсію або соціальну виплату. Згідно зі ст. 47 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсія виплачується щомісячно за вказаним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера або перераховується на визначений особою банківський рахунок", - відзначає керівний партнер юридичної компанії LCF Law Group Ганна Огренчук.
Однак держава навряд чи відмовиться від урізування витрат. "Під час кризи деякі банки затримували платежі. Однак через банки отримувати гроші зручніше, тому що не потрібно стояти в черзі і можна отримувати відсотки, - говорить провідний науковий співробітник Інституту демографії і соцдосліджень НАНУ Лідія Ткаченко.- "Укрпошта" набагато доступніша, але доставка грошей - це не зовсім поштова послуга. Швидше за все питання поступово буде вирішуватися на користь банків, тому що Пенсійному фонду накладно нести додаткові витрати".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас