Три причини оформити банківську картку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три причини оформити банківську картку

Фінтех і Картки
10758
Який же пластик оформити?
Вже не за горами травневі свята, а значить, сезон відпусток. Якщо ви плануєте оформляти шенгенську візу, то вам буде потрібно пред'явити в посольстві платіжну карту з певною сумою на рахунку. Крім того, пластик допоможе забронювати готелі і машину для самостійної подорожі. Буде в нагоді картка і тим, хто купує товари через Інтернет. На ваш вибір пропонуємо кілька способів, який же пластик оформити.
Причина 1: Оформити депозит
Якщо ви досі побоюєтеся вкладати кошти в банк на довгий термін, але не можете дивитися, як гроші потихеньку знецінюються від інфляції, то можете звернути увагу на універсальний депозит з можливістю вільного доступу до грошей. Тут відсоткові ставки на рівні офіційно річної інфляції і становлять від 8 до 14 відсотків річних у гривні.
У більшості банків вам видадуть пластикову картку, яка і буде вашим ключем до депозиту. Але способи зняття коштів з депозиту можуть бути різними. Перший варіант - коли під вільним доступом до коштів банк має на увазі можливість зняти кошти зі свого рахунку лише після того, як клієнт напише заяву, - можна назвати найбільш невдалим. Справа в тому, що ви втрачаєте найважливіше - час. Уявіть собі картину: приходите в банк, пишете заяву - і лише через два-три дні (цей період вказаний у договорі) гроші переводяться на ваш поточний рахунок.
Другий варіант трохи кращий. Ваша основна сума лежить на депозитному рахунку, але у вас є можливість самостійно переказувати кошти з нього на поточний. Як правило, зробити це можна в банкоматі, у відділенні або за допомогою інтернет-банкінгу.
Третій варіант - коли ви спокійно можете користуватися грошима з депозитного рахунку за допомогою картки. У цьому випадку ваш універсальний внесок відрізняється від поточного тільки урізаними можливостями. Наприклад, щоденний ліміт зняття коштів обмежений. Щоправда, такий "правильний" депозит пропонується під нижчі відсотки, ніж перші два варіанти.
Причина 2: За покупками в Інтернет
У більшості українців є зарплатні карти, куди роботодавець регулярно перераховує зарплату. Однак використовувати такі карти для оплати в Інтернеті фахівці не радять.
По-перше, більшість дебетових карток, на які українці отримують зарплату, розрахуватися на зарубіжних ресурсах не приймаються. Не зможете ви оплатити товар або замовити готель за так званою моментальною карткою, які випускають для деяких видів депозитів. Тож без ще однієї карти багатьом мандрівникам не обійтися.
По-друге, є ще фактор безпеки. Якщо ви збираєтеся купувати товари в Мережі, краще мати 2 карти. Першу використовувати для отримання готівки та оплати в торговельних мережах з забороною на використання в мережі Інтернет, а другу - для оплати через Інтернет за встановленими лімітами на проведення операцій. Тобто якщо ви все-таки станете жертвами шахраїв, то зняти кошти з вашого основного рахунку у них не вийде.
При виборі типу карт фахівці радять вибирати пластик середнього рівня - це Visa Classic або MasterCard Standard. Крім того, деякі банки пропонують клієнтам спеціально розроблені картки для оплати послуг саме в Інтернеті - так звані віртуальні картки. Останній тип пластику не можна використовувати для зняття готівки в банкоматі, зате за цими картками можна розплачуватися в Мережі і в звичайних магазинах.
Витрати на пластик середнього рівня складатимуть від 50 до 150 грн. за випуск картки. Такі ж суми з вас можуть знімати щорічно за обслуговування. Віртуальні картки найчастіше обходяться їхнім власникам в 2-3 рази дешевше. Інші тарифи на операції залежать від політики вашого банку.
При використанні таких карт фахівці радять ніколи не відповідати на запитання, поставлені вам по телефону і що стосуються даних вашої картки. Якщо її номер і CVV2 код потраплять до шахраїв, то оскаржити транзакцію, яку вони зроблять, буде неможливо.
Причина 3: Отримати кредитку
Пластик може вам знадобитися також для того, щоб мати можливість йти "в мінуси" по своєму поточному рахунку. Навіть якщо у вас немає бажання влазити в борги, кредитка може стати в нагоді за кордоном при оренді машини. Прокатні контори приймають до оплати саме кредитки, щоб мати можливість вирахувати з вас можливі збитки або зароблений вами штраф.
Правда, кредитні картки досі видають не дуже охоче. Усього кілька банків готові оформляти кредитні картки людям з вулиці. Якщо вам раптом відмовили, то можете спробувати оформити її там, де отримуєте зарплату. Набагато охочіше банки видають кредитки перевіреним клієнтам. Якщо ви вже є клієнтом своєї фінустанови і маєте щомісячні рухи коштів по рахунку, то можете поцікавитися, на яких умовах банк вам оформить овердрафт.
Сьогодні вартість використання кредитних карток опустилася навіть нижче, ніж вона була навесні 2008 року. Експерти радять при виборі банку звертати увагу на пропозиції, де є пільговий період. Якщо погашати заборгованість до закінчення цього терміну, то можна звести витрати на обслуговування кредитки до нуля.
Зараз банки пропонують своїм клієнтам позичати максимум 10-15 тисяч гривень. Найближчим часом, за прогнозами фахівців, ці суми можуть зрости.
Дешевий пластик дорожчає, дорогий дешевшає
Часи, коли банки бездумно направо і наліво роздавали клієнтам платіжні та кредитні картки, минули. Зараз банки намагаються на них заробляти. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", з початку 2011 року масові карти Visa і MasterCard зовсім небагато подорожчали, а середні витрати по "золотих" картках, навпаки, зменшилися.
При цьому з початку 2011 року MasterCard стабільно залишався дорожчим (при середньоринковій вартості), ніж Visa за всіма типами карток. Правда, якщо для класичних і "золотих" карток це в цілому характерна риса, то в сегменті масових карток присутня значна цінова конкуренція. Так, за оцінками фахівців, найбільш вигідні пропозиції по Visa Electron і Maestro від банків-лідерів повністю збігаються.
У сегментах класичних і "золотих" карт поступово скорочується розрив у середньоринковій вартості Visa і MasterCard. Якщо два місяці тому Mass MasterCard в середньому по ринку був дорожчий Visa Classic на дев'ять гривень, то зараз розрив скоротився до шести. А різниця середньоринкової вартості "золотих" карток зараз становить трохи більше 15 гривень, тоді як два місяці тому Gold MasterCard в середньому був дорожчий Visa Gold більш ніж на 20 гривень (а рік тому розрив перевищував 30 гривень).
А в цей час
Банкомат стає універсальним
Українці потихеньку освоюють премудрості використання банкоматів. За статистикою компанії "Український процесинговий центр", в 2010 році кількість операцій, що проводяться користувачами пластикових карток через банкомати, в порівнянні з 2009 роком зросла майже на 400 відсотків. При цьому найпопулярніші операції - зі зняття готівки і запиту балансу - зросли всього на 4 і 5 відсотків відповідно, а основне зростання припало на операції з переказу грошей між картами та оплату послуг мобільного зв'язку.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас