Самий центральний депозитарій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Самий центральний депозитарій

Казна та Політика
563
Створений за указом прем'єр-міністра Миколи Азарова оргкомітет зі створення центрального депозитарію цінних паперів і впровадження клірингу на фондовому ринку прийняв рішення про злиття Національного депозитарію України та депозитарію НБУ.
За словами голови правління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитра Тевелєва, будуть встановлені виняткові повноваження НДУ як Центрального депозитарію на обслуговування емітентів за всіма випущеними ними в Україні цінними паперами у бездокументарній формі. Передбачається і відповідне затвердження норми щодо обов'язковості зберігання всіх глобальних сертифікатів за цими випусками виключно в НДУ.
Крім того, в НДУ передадуть облік державних цінних паперів, який зараз проводить депозитарій Нацбанку. Тобто, Національний банк не буде більше стежити за розміщенням, обігом та погашенням держпаперів.
Як зазначив Глава підкомітету парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Ігор Прасолов, НДУ буде позбавлений права здійснювати розрахунково-клірингову діяльність. Перехідними положеннями законопроекту про централізацію депозитарної системи пропонується ввести мораторій на створення в Україні нових депозитаріїв.
Як повідомив "і" Дмитро Тевелєв, передбачається, що частка держави в Центральному депозитарії складе 50% +1 акція або більше. Учасникам ринку, і в першу чергу акціонерам ВДЦП, нададуть можливість брати участь у додатковій емісії акцій. Але щоб уникнути "конфліктів контролю" будуть встановлені обмеження на максимальний розмір пакета в розмірі від 2% до 5%.
До того ж оргкомітет пропонує розділити депозитарій на дворівневу систему: верхній елемент облікової системи, а також розрахунково-кліринговий депозитарій.
"Облік повинен бути звільнений від грошових ризиків. Національний депозитарій України більше підготовлений до виконання облікової функції, Всеукраїнський депозитарій цінних паперів - до розрахунково-клірингової діяльності", - заявив глава ДКЦПФР.
Ідею ж об'єднання ВДЦП і НДУ оргкомітет не розглядає в принципі. Не робиться це, як запевняє Тевелєв, щоб уникнути комерційних ризиків. Втім, під ВДЦП можуть прописати норму про функціонування в країні центрального контрагента для всіх бірж.
Дана норма, за словами Ігоря Прасолова, може бути розроблена оргкомітетом найближчим часом, коли робоча група збереться і остаточно затвердить відповідний проект закону про централізацію депозитарної системи. За його твердженням, в найближчі два місяці буде розроблено більший законопроект поправок до закону про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні. Проект закону, зокрема, повинен буде законодавчо вдосконалити врегулювання клірингу, і посилити вимоги до зберігачів.
За словами Дмитра Тевелєва, розрахунково-клірингова діяльність повинна бути для ВДЦП достатньо прибутковою, в той час як дисконтна система не є в повній мірі високоліквідною. А тому глава ДКЦПФР не бачить ризику для збільшення тарифів за розрахунково-клірингові послуги у зв'язку з можливим переходом всіх емітентів на обслуговування в НДУ. "Думаю, що ВДЦП зможе утримувати прийнятні для ринку тарифи", - упевнений він.
Втім, голова Наглядової ради ВДЦП Василь Роговий не поділяє такої позиції. За словами представника Всеукраїнського депозитарію цінних паперів, з ВДЦП можна зробити клірингову організацію тільки на папері, а втілити в життя таку систему нереально. Як відзначили представники опонента, клірингова організація може бути ефективна лише в тому випадку, якщо буде контролюватися біржами. Та й такого поняття, як "кліринговий депозитарій", в практиці не існує. А тому передбачити, як буде працювати ця структура, також неможливо.
"Шлях, який сьогодні обрано для створення центрального депозитарію, може призвести до гальмування або навіть зупинки розвитку фондового ринку. Ми вважаємо, що ЦД, створений таким чином, буде непрозорим", - заявив Василь Роговий.
Учасникам ринку рішення уряду щодо створення центрального депозитарію не зовсім зрозуміло, втім, позитивні сторони вони все-таки бачать - це створення самого єдиного депозитарію.
"Створення єдиного депозитарію в Україні схвалюю, більше того, це наше зобов'язання при підписанні меморандуму з МВФ. Єдине, що мені незрозуміло, навіщо нам треба поділ на два рівні (НДУ, як облікова функція, а ВДЦП - як розрахунково-клірингова палата)", - міркує голова ради директорів групи компаній "Інвестиційний капітал України" (ICU) Валерія Гонтарєва. На її думку, ВДЦП сам міг би впоратися з усіма цими завданнями, що він і довів ще як МФС протягом останніх десяти років.
Втім, керуючий директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов вважає поділ облікової та розрахунково-клірингової систем по різних установах важливим завданням для подальшого ефективного функціонування депозитарної системи.
"Депозитарний облік повинен бути звільнений від ризиків, пов'язаних з грошовими розрахунками. При цьому важливим при створенні єдиного депозитарію є дотримання балансу інтересів учасників ринку в органах управління депозитарію, у тому числі через зменшення частки держави в НДУ", - пояснює експерт.
"АУФТ виступає за підвищення якості обслуговування ринку, що останнім часом і демонструє НДУ. Не думаю, що це обернеться для ринку якимись істотними потрясіннями", - висловлює свою точку зору член ради компанії АУФТ Олег Швець. За його словами, важливим питанням є не функції депозитаріїв, а те, як обидва депозитарії будуть здійснювати свої функції надалі.
"Головне, щоб депозитарій якісно надавав необхідні ринку послуги і не став політичним інструментом", - говорить директор компанії I-NVEST Владислав Ревчук. В іншому випадку, на його думку, навіть ідеальна модель центрального депозитарію інвестиційної привабливості Україні не додасть.
Примітним у цій історії є ще й те, що глава наглядової ради Національного депозитарію України Віктор Івченко подав у відставку з посади, яку він обіймав довгі роки. За офіційною версією, Віктор Івченко залишає свій пост у зв'язку з тим, що "він вже багато зробив для депозитарної системи України, і не бачить більш себе в НДУ. Він присвятить свій час іншій сфері діяльності, на що має повне право".
За словами Дмитра Тевелєва, відповідну заяву збори акціонерів НДУ розглянуть 27 квітня. Новий глава наглядової ради НДУ буде призначений Кабінетом міністрів. Крім того, як стало відомо "ЭИ", 27 квітня Національний депозитарій буде реорганізовано в публічне акціонерне товариство.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас