Українці розсмакували банкомати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці розсмакували банкомати

Фінтех і Картки
1918
У 2010 р. українці значно активізували користування банкоматами. За даними компанії "Український процесинговий центр" (UPC), кількість платежів в АТМ зросла на 300-400%. Причому найпопулярніші операції - зі зняття готівки та запиту балансу зросли всього на 4% і 5% відповідно. Найчастіше власники платіжних карт зверталися до банкоматів з метою переведення грошей між картами. У порівнянні з 2009 р. такий вид трансакцій виріс на 412%. Кількість операцій, пов'язаних з оплатою послуг мобільного зв'язку, в банкоматах збільшилася на 315%, а депозитних послуг - на 50%.
"Кількість операцій 2010 р. перевищила докризовий рівень, оскільки люди, які зберегли картки, стали користуватися ними набагато частіше", - зазначив голова правління UPC Антон Романчук. За його словами, вплинути на тенденцію не змогло навіть зменшення кількості користувачів.
"Зупинити падіння кількості власників вдалося тільки в грудні 2010 р. Але на кількість операцій через банкомати останній фактор не мав ніякого впливу", - додав він.
Як причину, яка підігріває інтерес власників, співрозмовник називає появу пакетних пропозицій банків, а також повідомлення клієнтів через банкомати. "Банки почали використовувати банкомати не тільки для обслуговування, але і для спілкування", - ділиться інформацією Романчук.
Ще одним чинником, який побічно стимулював активність громадян, стала криза банківської системи 2008-2010 рр. "Скорочуючи всілякі витрати, банки дійшли до висновку, що розвивати додаткові сервіси банкоматні вигідніше і перспективніше, ніж розширювати мережу відділень", - розповідає провідний економіст відділу розвитку карткового бізнесу "ОТП Банку" Артем Єфременко. Після чого банки активізували свою діяльність в розрізі зарплатних проектів і збільшили кількість банкоматів на підприємствах. Що й було відзначено користувачами. На думку Ярослава Дорошенка, в.о. керівника Департаменту нових технологій і транзакційного бізнесу банку ПУМБ, клієнтам зручніше здійснювати операції в найближчому банківському пункті обслуговування. Особливо, якщо врахувати, що платіжна карта поступово стає ключем до всіх рахунків клієнта, в тому числі ощадних і поточних.
У 2011 р. банкіри очікують, що через канал АТМ кількість платежів зросте ще на 30-40%. Причому навіть без істотного розширення функціоналу терміналів. "Збільшення функціонального наповнення банкоматів може спричинити черги, що небажано, особливо в дні нарахування заробітної плати", - пояснює Артем Єфременко.
Не бачить передумов для розгортання банками кардинально нових послуг і старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. "Всередині системи буде відбуватися процес, коли банки з менш розвиненими наборами послуг постараються наблизитися до лідерів ринку, запускаючи через банкомати продукти, які вже користуються попитом", - прогнозує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас