УКБС вимагає від НБУ доопрацювати закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС вимагає від НБУ доопрацювати закон

Казна та Політика
394
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) закликає Національний банк України (НБУ) і Верховну Раду України (ВР) до компромісу і пропонує виключити із законопроекту про регулювання діяльності банків (№ 0884) деякі норми. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба УКБС.
Зокрема, УКБС наполягає на виключенні норми щодо встановлення регулятивного капіталу банку на рівні не менше ніж статутний. На думку Асоціації, ця норма позбавлена логіки, оскільки абсолютний розмір капіталу не є гарантією стабільності банку.
"Важливішим є показник адекватності регулятивного капіталу банку, а не відповідність його розміру мінімального розміру статутного капіталу", - йдеться в повідомленні УКБС.
Також Асоціація наполягає на доопрацюванні норми законопроекту про збільшення у дворічний термін мінімального розміру статутного капіталу банку з 75 млн грн до 120 млн грн.
"Запропонована норма навіть не розмежовує поняття "статутний" і "регулятивний" капітал банку. А також не відповідає рекомендаціям Базель-3 щодо встановлення відносних вимог до капіталу банків", - вважають в Асоціації.
УКБС наполягає на виключенні з законопроекту норм про розширення повноважень НБУ в сфері зовнішнього аудиту банків. Зокрема, обов'язки аудиторів банків повідомляти НБУ про виявлені порушення, надавати робочі документи з питань перевірки, а також права банківського регулятора вимагати розширення предмета аудиту банків.
Також представники банківського співтовариства вважають необґрунтованим пропоноване в законопроекті розширення підстав для застосування заходів впливу до банку і пропонують залишити ст. 73 Закону про банки в чинній редакції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас