П'ять способів привчити себе відкладати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять способів привчити себе відкладати гроші

Казна та Політика
15742
Сайт Investopedia.com розповідає про нескладні хитрощі, за допомогою яких можна привчити себе збирати.
Розкажіть дітям, що ви зможете купити, коли скарбничка буде повна.
1. Дійте на автопілоті. Можливо, ви чули фразу: "Перш за все заплати собі". Це найкращий спосіб навчитися відкладати гроші: разом з іншими рахунками начебто виписуйте чек на свою користь. Заведіть окремі рахунки на різні випадки життя (на лагодження машини, відпустку, пенсійні заощадження).
Можна також автоматизувати заощадження, щоб з кожної зарплати якась сума перераховувалася на ваші особисті рахунки. 20 доларів двічі на місяць, які будуть непомітні для загального бюджету, дадуть на виході 480 доларів на рік. Крім того, спробуйте збільшувати суму відрахувань кожні півроку.
2. Збирайте дрібні гроші. Можливо, у студентські роки у вас була спеціальна банка, куди ви зсипали дрібні монети. Пам'ятайте про це правило. Якщо у вас є діти, розкажіть їм, що ви зможете купити, коли скарбничка буде повна. Можна обміняти монети в банку на купюри або користуватися ними для розрахунків в автоматах (тільки переконайтеся, що обмінних комісій немає або вони невисокі).
Цей спосіб може додати у ваш річний бюджет кілька сотень доларів. Крім того, ви звільните ваш гаманець від важких монет.
3. Забудьте про своє підвищення. Вам прибавили зарплату? Чудово! Але, перед тим як витратити гроші, що звалилися на вас, збільште суми заощаджень (дивіться спосіб номер один). Якщо ви перераховуєте на рахунки річну премію, то, значить, ви побили річну інфляцію, а якщо вас підвищили по службі, грошей вам все одно вистачить.
Замість того щоб витратити надбавку до зарплатні, вкладіться у щось справді важливе для вас - наприклад, в пенсійні накопичення або сімейний відпочинок.
4. Дотримуйтеся звички. Ви кілька років виплачували автокредит і ось нарешті розрахувалися повністю. Замість того щоб витрачати вивільнені кошти, робіть вигляд, що, як і раніше, погашаєте позику, тільки самому собі.
Можна автоматично перераховувати гроші на ощадні рахунки; якщо ви розраховуєте на роки вперед, то вони стануть в нагоді, коли прийде час поміняти автомобіль. Уявіть собі, як платите за нове авто, це відмінна мотивація.
5. Хто знайшов, того й гроші. Всім нам трапляється іноді знаходити гроші в кишенях старого пальта, отримувати забуті гонорари тощо. Замість того щоб розтратити ці кошти в магазині за рогом, додайте їх до ваших заощаджень. Все одно ця сума погоди не зробить, але з її допомогою ви станете ще на крок ближче до поставлених вами цілей.
Якщо все ж спокуса пустити знайдені гроші на вітер велика, то розбийте суму на дві частини: на одну половину повеселіться, а іншу все-таки додайте до ощадному рахунку. Таким чином ви зробите собі приємне сьогодні і інвестуєте в своє завтра.
Заощадження не повинні бути пов'язані з труднощами. Перераховані вище невеликі хитрощі допоможуть вам досягти своїх цілей набагато швидше, ніж вам може здатися на перший погляд.
Наталія Черкашина
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас