Нові платіжки: без ПІБ і світла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові платіжки: без ПІБ і світла

Казна та Політика
2601
Мерія не хоче розписувати, що ми оплачуємо в квартплаті, - немає грошей на папір, зате обіцяє знижки.
Комунальні платіжки за січень, які зараз отримують кияни, не такі, як були раніше. У порівнянні з грудневими в них з'явилася нова графа "Оплачено за рахунком за грудень", зникла графа "Електроенергія", не вказані ім'я та прізвище споживача. Також не з'явилася обіцяна владою розшифровка тарифів на квартплату кожного будинку.
Як сказав нам начальник Головного інформаційно-обчислювального центру КМДА Станіслав Каплуненко, у наступні місяці зразки платіжок не зміняться. "Ми ще два місяці тому заявили, що будемо поетапно відмовлятися від єдиної квитанції, тобто електрику треба буде оплачувати окремо. Крім того, не зміниться і графа сплати за утримання прибудинкової території", - сказав він нам.
За його словами, в січні кияни отримали в тестовому режимі платіжки, а тепер їх затвердила КМДА. Розписаних тарифів по кожному будинку там немає. "Ми провели експеримент в одному з приватних жеків. Як виявилося, щоб розписати всі складові квартплати (вивезення сміття, прибирання під'їздів, прибудинкової території тощо), доводилося використовувати папір формату А4, що дуже дорого для бюджету міста. Думаю, до кінця року навряд чи це буде введено", - сказав нам Каплуненко.
З наступного місяця КМДА вводить двоставкові тарифи на ЖКП в залежності від терміну сплати: якщо проплата була до 20 числа, значить, в такій платіжці буде вказана знижка на оплату в 10%. "Саме для цього з'явилася графа "Оплачено за рахунком за грудень", щоб мешканець міг проконтролювати, коли і скільки він заплатив минулого місяця", - пояснив Каплуненко. Для багатьох киян відсутність графи для сплати за електрику стало новиною. "Як тепер платити за електроенергію? Нам ніхто не дзвонив і не розповів, що робити. Я знаю, що ввели роздільну оплату електрики і ЖКП, але книжок у багатьох немає", - сказав нам Микола Котигорошко, керівник одного зі столичних ЖЕКів. У "Київенерго" нам пояснили, що книжки рознесуть по домівках до кінця місяця всім, хто їх не отримав. Тим же, кому треба оплатити світло раніше, в компанії радять роздрукувати квитанцію з сайту "Київенерго" і оплатити через банк (без комісії платежі за електроенергію приймають "Ощадбанк", "Приватбанк" і "Укрпошта") або отримати абонкнижки самостійно в сервісній ділянці свого району або сервісному центрі, або через інтернет на сайті Portmone.com.
Нагадаємо, платіжна книжка складається з 12 квитанцій, куди щомісяця 1 числа потрібно заносити показання лічильника. Оплата проводиться до 10 числа місяця, наступного після розрахункового. Цікаво, що в книжку вносяться дані споживача.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас