Аграрне питання гальмує переговори України і ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрне питання гальмує переговори України і ЄС

Аграрний ринок
498
Керівник Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило вважає, що переговори України і ЄС про зону вільної торгівлі гальмує аграрне питання.
У Києві триває п'ятнадцятий раунд переговорів між Україною та ЄС про створення зони вільної торгівлі. Учасники переговорів уже назвали цю зустріч стратегічно важливою, оскільки вона визначить подальшу тактику завершення переговорного процесу.
У свою чергу експерти переконані, що так швидко досягти згоди сторонам не вдасться, бо існують непорозуміння щодо аграрних ринків.
Основними питаннями порядку денного переговорів вже традиційно є лібералізація товарних ринків, торгівля послугами, санітарні та фітосанітарні заходи, торговельні аспекти енергетичної співпраці. В уряді вважають, що зараз позиції сторін щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС погоджені на 90%, а 10% - це спірні питання, які потребують обговорення.
Прем'єр-міністр України Микола Азаров висунув ідею розділити цю угоду на дві: зараз підписати домовленість про ті позиції, які повністю узгоджені, а ті позиції, щодо яких триває дискусія, винести на наступну угоду. До обопільної згоди сторони ніяк не можуть дійти стосовно агропромислового сектора.
Чи погодиться Євросоюз на поетапне підписання угоди та чи "дотисне" Україну погодитися на невигідні для неї умови торгівлі сільгосппродукцією, невідомо. У свою чергу керівник Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило припускає, що саме доступ до аграрних ринків став каменем спотикання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.
"У Європі існує традиційно високий захист своїх аграрних ринків. Вона, очевидно, не бажає пускати українську продукцію на ці ринки. Я вважаю, що на заваді стають нові члени ЄС, які бояться проникнення української сільгосппродукції на свою територію", - зазначив Жалило.
Нагадаємо, 18 лютого буде три роки відтоді, як Україна та Євросоюз почали переговори щодо угод про зону вільної торгівлі.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас