Сильна прихильність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильна прихильність

Казна та Політика
693
Відмова від дострокового викупу субординованих єврооблігацій не завадила ПриватБанку і Укрексімбанку знизити відсоткові ставки за своїми борговими цінними паперами. Це стало можливим, оскільки тепер прибутковість бондів прив'язана до низької ставки 12-місячного LIBOR. У зв'язку з цим експерти прогнозують зниження вартості євробондів обох банків.
Вчора два найбільші українські банки - Приватбанк та Укрексімбанк - не виконали call-опціон за субординованими єврооблігаціями, передбачений проспектами їх емісії. Обидві установи послалися на прохання Нацбанку достроково не повертати зовнішні борги. Укрексімбанк не виконав call-опціон за 10-річними субординованими єврооблігаціями на $125 млн з погашенням в 2016 році, а ПриватБанк - за паперами на $150 млн. "Своє рішення Нацбанк мотивував непростою ситуацією в економіці України, коли "наслідки фінансово-економічної кризи повністю не ліквідовані". Для нас такі заяви регулятора - серйозна мотивація. Інформація про ризики для економіки України, на які вказує у своєму листі НБУ, коригує наші плани на наступний період", - пояснили в прес-службі ПриватБанку. У банку не змогли повідомити, чи мають намір інвестори застосувати до них санкції. В Укрексімбанку ситуацію не коментували.
Одночасно були знижені відсоткові ставки облігацій Укрексімбанку та Приватбанку - з 8,4% і 8,75% річних відповідно до 5,79%. Це відбулося відповідно до умов проспекту емісії, передбаченими в 2006 році, повідомили в ІК "Трійка Діалог Україна". "Зниження ставки повинне було відбутися незалежно від виконання або невиконання call-опціонів. У проспекті емісії чітко вказаний період дії ставок", - говорить аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко. Укрексімбанк платив 8,4% річних останні 5 років, початкова ставка ПриватБанку невідома. Установи зможуть економити на обслуговуванні боргу, оскільки LIBOR зараз перебуває на рекордно низькому рівні (в умовах емісій передбачена формула - 12-місячний LIBOR +5%). "Зараз у світі всі ставки знижуються. LIBOR прив'язаний до облікової ставки Федеральної резервної системи, а вона низька", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко.
У зв'язку зі зниженням ставок ціни на євробонди також можуть впасти. За оцінкою Репко, прибутковість бондів ПриватБанку буде перебувати в діапазоні 10,5-11% річних, що відповідає ціні 80-82% від номіналу, а прибутковість паперів Укрексімбанку - 8-8,5% річних (89-91% від номіналу), що значно нижче за поточні рівні цін. У вівторок євробонди Укрексімбанку торгувалися на рівні 90-95% номіналу, ПриватБанку - за ціною 85-95% номіналу. "Якщо інвестори закладали зміну купону, то ціна не зміниться. А якщо ні, то при зниженні купону ціна теж знизиться, щоб збереглася прибутковість", - говорить Михайличенко.
Ситуація з єврооблігаціями банків може змінитися, якщо зміниться позиція центробанку. "Негайної реакції на оголошення ПриватБанку не піде, оскільки невиконання опціону вже враховується ринком. Втім, у НБУ залишається можливість внести пожвавлення у ці папери: документація облігаційних позик не дає повної ясності щодо того, що відбувається, якщо лист НБУ буде в якійсь момент відкликана, а співвідношення ставок як і раніше буде зобов'язувати банк достроково викупити папери, - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Михайло Нікітін.- Спреди купівлі/продажу також навряд чи зміняться, оскільки субординовані облігації спочатку не відзначалися високою ліквідністю".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас