ПриватБанк відмовився від дострокового погашення євробондів-2016 через позицію НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк відмовився від дострокового погашення євробондів-2016 через позицію НБУ

Фондовий ринок
708
ПриватБанк (Дніпропетровськ) не буде виконувати лютневий колл-опціон за єврооблігаціями на 150 млн дол. з погашенням в 2016 році, оскільки не отримав відповідного дозволу Національного банку України (НБУ), йдеться в повідомленні на Швейцарській фондовій біржі.
ПриватБанк нагадує, що аналогічну позицію НБУ зайняв і щодо можливого дострокового погашення єврооблігацій державного Укрексімбанку (Київ), про що останній заявив у середині січня.
"Стабільність вітчизняної економіки для нас - пріоритет, тому ми не скористаємося можливістю дострокового погашення субборгу", - вказується в коментарі ПриватБанку.
Банк відзначає, що 19 січня направив на адресу НБУ запит з проханням роз'яснити його лист № 47-412/9116-24124 "Про капіталізацію банків" від 30 грудня 2010 року, в якому піддано критиці дострокове погашення субординованих боргів українськими банками. Своє рішення від 30 грудня НБУ мотивував непростою ситуацією в економіці Україні, коли наслідки фінансово-економічної кризи повністю не ліквідовані.
"Для нас такі заяви регулятора - серйозна мотивація. ПриватБанк працює в 11 країнах світу і є міжнародним банком. У той же час більшість наших клієнтів живе і працює в Україні, ми цінуємо їхній добробут і стабільні умови життєдіяльності. Саме тому інформація про ризики для економіки України, на які вказує у своєму листі НБУ, коректує наші плани на наступний період", - підкреслюють в ПриватБанку.
ЗАТ "ПриватБанк" засновано в 1992 році і є лідером в Україні за розміром загальних активів (104,398 млрд грн на 1 жовтня 2010 року).
Відсоткова ставка за його єврооблігаціями-2016 складає 8,75% річних. Перший термін виконання колл-опціону - 9 лютого 2011 року.
У середині січня цього року Укрексімбанк також вирішив не виконувати колл-опціон по 10-річних субординованих єврооблігаціях на $125 млн з погашенням у 2016 році і ставкою купона 8,4% річних, який, згідно з умовами випуску, банк може реалізовувати з 9 лютого 2011 року за номіналом кожні півроку.
За даними інвесткомпанії "ВТБ Капітал", умови випусків ПриватБанку і Укрексімбанку передбачають, що якщо в будь-який час після дати колл-опціону базова ставка (reference rate - дохідність п'ятирічних казначейських паперів США "плюс" маржа 6,48% - для ПриватБанку і 5,865% - для Укрексімбанку) перевищить регуляторну ставку (regulatory rate - ставка 12-місячного LIBOR +5% для обох банків), позичальник зобов'язаний здійснити дострокове погашення решти основного боргу по субординованих облігаціях, а також нарахованих відсотків.
Проте дострокове погашення обмежено умовами та вимогами, встановленими Національним банком України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас