Тимчасове стає все більш постійним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимчасове стає все більш постійним

Казна та Політика
2302
Верховна рада в п'ятницю внесла зміни до закону "Про банки і банківську діяльність", дозволивши НБУ продовжувати термін дії тимчасових адміністрацій у системоутворюючих банках на 18 місяців (зараз - максимум на 12 місяців). За словами голови парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександра Пеклушенко, після масштабної фінансової кризи тимчасовим керівникам Нацбанку недостатньо двох років для відновлення великої проблемної установи. Ідею підтримав заступник голови НБУ Володимир Кротюк, заявивши, що необхідність продовження роботи адміністрацій викликана великою кількістю судових справ щодо повернення активів і розриву збиткових і непотрібних договорів. Але деколи достатньо і 5 місяців, щоб вивести адміністрацію, якщо в банку є інвестор, як це було у випадку покупки Промінвестбанку російською держкорпорацією "Внешэкономбанк".
Тимчасова адміністрація НБУ діє в банках "Надра", "Володимирський", "Столиця, "Родовід Банку", "СоцКом Банку" і Діалогбанку. Джерело в НБУ розповіло, що регулятор розробив законопроект для продовження роботи адміністрації в банку "Надра", де термін її повноважень закінчується 11 лютого, і Родовід Банку (15 березня).
Тому закон і був ухвалений настільки оперативно: 2 лютого внесено до Верховної Ради, 3 лютого розглянуто на позачерговому засіданні профільного комітету, а ухвалений в цілому вже наступного дня - у п'ятницю 4 лютого. Експерти не сумніваються, що НБУ скористається отриманим правом і продовжить роботу адміністрацій, оскільки Кабмін досі не вирішив долю цих установ. "Оскільки уряд не може ухвалити ніякого певного рішення за банками, продовження терміну дії адміністрації - це єдино можливе рішення", - вважає голова правління інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал Україна" Григорій Гуртовий.
Прем'єр-міністр Микола Азаров не поспішає з докапіталізацією. "Серйозних проблем я не бачу, і в пожежному порядку ухвалювати рішення теж не бачу необхідності, - сказав він.- Практично рішення щодо них (4 банкам) ухвалено. Необхідно пройти через всі стадії: спочатку засідання експертно-аналітичної ради, потім - рішення уряду.
Ситуація в "Надра" в нас взагалі не викликає ніякого занепокоєння. Банк стійко оздоровлюється, ситуація там абсолютно нормальна ".
Джерело в НБУ відзначило, що експертно-аналітична рада при Кабміні вже 7 лютого обговорить долю проблемних установ. Банк "Надра" потребує докапіталізації на суму 7-10 млрд грн, а Родовід Банк - 5,8 млрд грн. А джерело в банківському нагляді Нацбанку додало, що регулятор не має наміру змінювати адміністраторів: Родовід Банком останні 5 місяців керує Юрій Райтбург, а банком "Надра" вже 2 роки - Валентина Жуковська. "Це, звичайно, питання для уряду, але вони і так його люди", - зазначив чиновник центробанку.
Експертній раді запропонують обговорити варіант поліпшення платоспроможності банку "Надра" не шляхом вливання коштів Кабміну до його статутного капіталу, а за допомогою надання кредиту одним або кількома держбанками. А інвестором може стати як власник Group DF Дмитро Фірташ, так і співвласник Дельта Банку Микола Лагун. "Не тільки пан Фірташ скупив зовнішні борги банку, які він хоче конвертувати в статутний капітал, але і Лагун, - заявило джерело в банківських колах.- Вони приблизно навпіл володіють боргами". Микола Лагун відмовився коментувати цю інформацію.
"Лагун представляє інтереси Cargill, - сказало високопоставлене джерело в НБУ.- Тільки я не чув, щоб він збирався входити в банк як інвестор". Інший банкір, близький до Миколи Лагуна, заявив, що бізнесмен зацікавлений лише в одержанні прибутку від Дмитра Фірташа, але поки не домовився з ним про те, як буде проходити оздоровлення банку "Надра".
Фінансисти сумніваються в необхідності державної підтримки проблемних банків за допомогою бюджетних ресурсів. На покриття збитків Родовід Банку вже направлено понад 8 млрд грн, які не змогли відновити його платоспроможність, і минулого місяця установа перестало повертати депозити. Перевірки Головного контрольно-ревізійного управління минулого року виявили фінансові порушення в банку на 22,6 млрд грн.
"Продовження терміну дії адміністрації - пролонгація проблеми, а не її вирішення, - вважає партнер ІК "АРТА Інвестиційні партнери" Тимур Хромаєв.- Якщо неможливо було вирішити проблему за два роки, то додатковий термін не виправить ситуацію. Дешевше ці банки ліквідувати, дати державну кредит Фонду гарантування вкладів і виплатити кошти вкладникам". Зобов'язання банку "Надра" перед фізособами за підсумками 2010 року становили 4,8 млрд грн, Родовід Банку - 3,9 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас