Інвестори повірили в гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори повірили в гривню

Валюта
1050
Транзакція Укрексімбанку повинна потягнути інтерес інвесторів до гривневих облігацій вверх. Еміссія гривневих облігацій була проведена в сумі на 2 млрд. 385 млн. 050 тис. грн., що дорівнює $300 млн. Папери були емітовані строком на три роки й зі ставкою 11%. Розрахунки за єврооблігаціями будуть відбуватися у системі Euroclear в доларах США. Цікаво, що попит на папери значно перевищив обсяг угоди. Так, замовлень в еквіваленті було на суму $400 млн. (при обсязі емісії в $300 млн.).
"Транзакція неодмінно стане зразком для всіх українських позичальників. Це суттєвий крок у напрямку формування кривої прибутковості українських облігацій і задоволення потреб корпоративного сектору України в довгостроковому фінансуванні в гривні", - не втомлюються хвалити в Укрексімбанку самих себе.
Втім, експерти впевнені, що хвалити як раз є за що. "Ця угода буде вважатися "бенчмарком" для ринку, і всі можливі нові угоди будуть оцінюватися вже в порівнянні з нею, - коментує продаж Михайло Відякін, начальник відділу фондування та ринку капіталів "ОТП Банку".- Випуск таких єврооблігацій можна вважати успішним не тільки для Укрексімбанку, а й для банківської і фінансової сфери України в цілому, оскільки фактично з'явився новий інструментарій, який зможуть використовувати українські позичальники на міжнародному ринку".
Експерти збігаються в думці, що подібного роду емісії істотно знижують бізнес-ризики українських фінансових компаній. Враховуючи, що зобов'язання позичальника за випущеними цінними паперами висловлене в українській національній валюті, весь валютний ризик у таких випадках перекладається на кредиторів.
"Розміщення єврооблігацій в українській національній валюті є одним з найбільш привабливих та перспективних напрямів для залучення середньо-і довгострокових ресурсів", - впевнений експерт по роботі з борговими інструментами департаменту міжнародних продажів ІГ "Сократ" Ярослав Шляхов. З боку потенційних покупців, на його думку, значний інтерес спостерігається тому, що даний інструмент заповнює дефіцитну нішу довгострокових паперів з привабливою прибутковістю. Та й стабільність курсу національної валюти зіграла не останню роль.
"Висока ціна розміщення відображає наявність інтересу інвесторів до українських активів та їх готовність брати на себе валютні ризики гривні в цілому", - пашить оптимізмом аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Микита Михайличенко. Щоправда, за його словами, поки складно сказати, чи зможуть й інші емітенти, які мають, наприклад, меншу кредитну історію і приватних власників, отримати такі ж привабливі умови.
"Незважаючи на обмежені можливості з використання гривневих єврооблігацій, успішне розміщення Укрексімбанком подібного типу паперів справило значний позитивний вплив на фінансовий ринок", - підтримує загальну хвилю позитиву економіст ІГ "АРТ Капітал" Олег Іванець. Як пояснив експерт, вся справа в тому, що багато великих міжнародних інвестори були скептично налаштовані по відношенню до гривні, чекаючи на її ослаблення в 2011 р. Але успіх розміщення єврооблігацій під відносно низьку ставку (11%) свідчить, що скептицизм ослаб, і довіра до гривні зросла. А це сприятливо впливає на загальний інвестклімат України.
На думку Ярослава Шляхова, розміщення гривневих єврооблігацій відкривають можливість залучення українськими банками довгих ресурсів. "Практика буде продовжена найбільшими українськими банками, які вже зараз активно моніторять ринок", - говорить він. На думку експерта, єврооблігації в гривні будуть цікаві насамперед інвесторам, які знають український ринок і небезпідставно вірять у можливість зміцнення гривні. Також він вважає, що за умови збереження стабільності нацвалюти в коротко-і середньостроковій перспективі відсоткові ставки на даний ресурс знизяться на 0,5-1 п.п. до рівня 10-10,5% річних.
А ось начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку" Олександр Печерицин розглядає гривневі єврооблігації менш оптимістично. "Папери в національній валюті, швидше за все, залишаться поки найближчим часом скоріш екзотичним, ніж масовим інструментом", - говорить він. Банкір пояснює свою позицію невеликим потенційним попитом на них. Крім того, інвестори, які бажають вкластися в гривню, можуть купити звичайні корпоративні облігації. "До того ж, з точки зору емітента, випуск гривневих єврооблігацій, в порівнянні зі звичайними гривневими облігаціями, передбачає більш високі витрати з випуску", - резюмує Олександр Печерицин.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас