Як позбутися поганих фінансових звичок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як позбутися поганих фінансових звичок

Валюта
27950
Відомий вислів говорить: звичка - друга натура. Особливо правильні ці слова стосовно грошей. Погані фінансові звички чинять вкрай негативний вплив як на сьогодення, так і на майбутнє людей; викоренити ці звички - завдання саме по собі непросте.
Портал WalletPop.com розповідає про деякі з цих дурних звичок, а також про те, як з ними боротися.
Найбільша фінансова помилка, припускатися якої схильні четверо з п'яти американців, - імпульсивні покупки. За даними Національного фонду фінансової освіти США (National Endowment for Financial Education, або NEFE), 66% імпульсивних покупців пізніше шкодують про свої придбання.
Відеоканал NEFE на Youtube - Spendster (назву можна приблизно перекласти як "Марнотрат". - прим. ред.) пропонує любителям імпульсивних покупок всенародно зізнатися в небажаних придбаннях і позмагатися за грошовий приз, щоб полегшити тяжкі думи і заповнити спорожнілий гаманець. Учасники вже встигли "сповідатися" в необдуманих витратах на самі різні речі, які тільки можна уявити, - від домовин (для живих людей) до сигарет, від компакт-дисків до светрів, хтось навіть не встояв перед головами від поламаних ляльок і клоунів в магазині секонд-хенд.
На сайті NEFE Spendster.com можна не тільки зізнатися у своїх купівельних гріхах, але і підрахувати витрачені даремно кошти на спеціальному калькуляторі, включно з відсотками за кредитними картками і суму, яку в підсумку можна було б відкласти на заощадження. На січень 2011 загальна сума розтрати склала майже 2 млн доларів - можна уявити собі, скільки разів на ці гроші можна було з'їздити в подорож, скільки відкласти на старість.
У цілому ж, якщо відстежити дані про переплати з кредитних картах і порожніх витратах, можна вивести загальну закономірність щодо фінансових помилок в цілому: це перевитрати плюс недостатні заощадження, та ще й за надмірних боргів. Відсутність накопичень на старість або на чорний день - одна з найбільш нагальних проблем американського суспільства. Опитані NEFE відвідувачі сайту відзначили серед своїх основних фінансових прогалин невміння відкладати кошти (27% респондентів) і заборгованості (26 %).
Зрозуміло, цього року американці прагнуть впоратися зі схильністю до імпульсивних покупок, невмінням вкладати і зберігати кошти і невиплаченими боргами. Ось тільки виникає питання: а як з ними впоратися? Ось вісім правил для тих, хто вирішив почати правильне фінансове життя.
1. Відстежуйте свої купівельні імпульси. Почніть вести щоденник витрат, вказуючи в ньому не тільки суми, але й дати та причини покупок. Так вам легше буде зрозуміти, які стреси і поведінкові установки призводять до невиправданих витрат.
2. Навчіться відрізняти "хочу" від "треба". Не залазьте в борги заради речей, які не є необхідністю. Наприклад, якщо у вашому районі хороші державні школи, не варто витрачати гроші на приватне навчання.
3. Подумайте, перш ніж купувати. Візьміть собі за правило робити паузи і замислюватися над доцільністю придбання, перед тим як робити покупки. Одна з експертних порад - зважити всі за і проти не тільки в момент, коли виникло бажання щось купити, а й наступного разу безпосередньо перед покупкою.
4. Зробіть перший крок. Нехай цей крок буде маленьким, але ви повинні його зробити. Розплатившись за своєю найбільшою заборгованістю, ви відчуєте таке полегшення, що вам захочеться позбутися й від інших боргів.
5. Називайте речі по-іншому. Багатьох покупців відлякує саме слово "бюджет". Якщо це ваш випадок, назвіть свою ощадну програму "план витрат". Це допоможе вам думати не про те, чого ви не можете собі дозволити, а саме про те, що ви можете купити.
6. Плануйте. Вирушаючи в похід по магазинах, складіть список покупок. Крім того, візьміть лише стільки грошей, скільки коштує бажана річ. Не буде зайвою і компанія розважливого друга або подруги, щоб відмовити вас від непотрібних покупок.
7. Балуйте себе. Позбавляти себе задоволень - значить готувати ґрунт для чергової невдачі. Нагороджуйте себе за кожну досягнуту фінансову мету - скажімо, якщо вам вдалося накопичити певну суму або розправитися з черговим рахунком.
8. Вибачайте собі помилки. Якщо ви все-таки не втрималися від необдуманих витрат або запізнилися з оплатою рахунків, це зовсім не означає, що ви повинні відмовитися від ідеї розумної фінансової поведінки. Будьте добрішими до себе і, спіткнувшись, повертайтеся до свого шляху (і поверніть ці зайві туфлі назад в магазин!).
Наталія Черкашина
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас