Ъ: Укрексімбанк привернув увагу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Укрексімбанк привернув увагу

Фондовий ринок
2611
Український емітент вперше розмістив єврооблігації, номіновані у гривні - державному Укрексімбанку вдалося залучити майже 2,4 млрд грн. Всі валютні ризики цієї угоди несуть інвестори, що свідчить про їх довіру до національної валюти і очікування її зміцнення, вважають експерти. Найбільші банки готові використовувати цей інструмент через відсутність на ринку інших джерел довгостроковій гривневої ліквідності.
Вперше єврооблігації емітента з України розміщені на зовнішньому ринку в національній валюті - гривні. Укрексімбанк вчора оголосив про продаж 28 січня єврооблігацій на 2385 млн грн (еквівалент 300 млн дол.) під 11% річних. Облігації будуть погашені через три роки - до 3 лютого 2014 року, а виплата доходу по них буде здійснюватися раз на рік. Організаторами залучення стали банки Credit Suisse, Citibank і Deutsche Bank. "Випуск мав значний попит - загальний обсяг замовлень перевищував 400 млн дол., - повідомили в Укрексімбанку.- Понад 90% обсягу транзакції було розміщено серед міжнародних інвесторів, які вкладають "реальні гроші": в першу чергу це інвестори з Лондона, зі Швейцарії та інших країн Європи, а також американські офшорні інвестори".
Всі зобов'язання виражені в гривні, але інвестори суму купонного доходу і погашення боргу будуть отримувати в доларах за курсом на момент операції. "Посередник залучає гроші в інвесторів у доларах, конвертує їх за поточним курсом і виплачує банку гривню", - пояснила аналітик ІК Dragon Capital Ольга Сливинська. Експерти підкреслюють, що ставка бондів дуже низька, хоча інвестори беруть на себе всі валютні ризики - це хороший знак для українських емітентів. "Інвестори пішли на це, тому що не бачать ризиків для девальвації гривні в довгостроковій перспективі і довіряють державному банку", - відзначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.
Швидше за все гривневі цінні папери купили інвестори, які давно працюють з Україною. "Такі облігації цікаві інвесторам, які добре знайомі з українськими паперами, наприклад з державними, і готові брати на себе всі ризики", - говорить старший аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. Для емітентів новий інструмент також вигідний, оскільки на внутрішньому ринку спостерігається дефіцит довгих ресурсів. "Ми очікуємо, що найближчим часом у гривні почнуть розміщуватися й інші банки. Їм це цікаво, тому що на ринку можна залучити тільки короткострокові гроші, а довгої гривневої ліквідності мало", - вважає Ольга Сливинська.
Банкіри підтверджують зацікавленість у досвіді найбільшого держбанку. "Єврооблігації в гривні цікаві ПриватБанку. Ми проводимо моніторинг ринку для прийняття подальшого рішення", - повідомили в прес-службі ПриватБанку. "Промінвестбанк має наміри використовувати різні інструменти для залучення ресурсів, у тому числі через випуск облігацій у гривні. Але чіткий механізм розміщення єврооблігацій у гривні поки відомий досить обмеженому числу гравців", - повідомили в прес-службі установи. "Ми бачимо в гривневих єврооблігаціях певний потенціал. Такий інструмент цікавий тим, що дозволяє залучати середньо- і довгострокові ресурси в гривні за розумними ставками без валютного ризику для позичальника, - говорить директор казначейства 'Райффайзен Банк Аваль' Володимир Кравченко. - Такі облігації цікаві інвесторам, які розраховують на зміцнення гривні в майбутньому, що не позбавлено підстав".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас