Минулий рік продемонстрував скорочення обсягу інвестицій в золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Минулий рік продемонстрував скорочення обсягу інвестицій в золото

Банківські метали
477
Як повідомили в середу в World Gold Council, минулого року чистий приплив інвестицій в забезпечені золотом активи, що торгуються на біржі, скоротився на 41% в порівнянні з 2009 р. Проте, 2010 р. вийшов на друге в історії біржових торгів місце за даним показником.
За оцінкою Всесвітньої золотої ради, приплив коштів у золоті індексні фонди та інші забезпечені золотом активи, що торгуються на біржі в 2010 р. досяг 361 метричної тонни. У 2009 р. даний показник склав 617 метричних тонн, встановивши новий рекорд.
Станом на 31 грудня сукупний обсяг золотих запасів склав 2167 метричних тонн, що приблизно еквівалентно 98 млрд дол., повідомляють у торговельній групі.
"Все це, мабуть, вказує на те, що індексні фонди стали зручним і ефективним шляхом доступу до золота для інвесторів на багатьох ринках", - припускають аналітики Світової золотої ради.
У середу торговельна група опублікувала інвестиційний дайджест за четвертий квартал і повний 2010 р. У розпал невизначеності у світі, викликаної поточною економічною кризою, золото було на висоті й за рахунок низької волатильності "лягло в основу добре диверсифікованих портфелів", - говорять експерти торговельної групи.
У 2011 р., проте, потік коштів в індексні фонди та інші біржові активи сповільнився. Найбільший золотий фонд SPDR Gold Trust (CONSOLIDATED: GLD) з 31 грудня минулого року скоротив свої запаси майже на 20 метричних тонн, повідомляється на його офіційному сайті.
За останніми даними статистики, в понеділок запаси SPDR Gold Trust становили 1260 метричних тонн.
Згідно з інформацією Всесвітньої золотої ради, середня ціна однієї унції зросла з 972,32 дол. у 2009 р. до 1224,52 дол. в 2010 р.
Станом на сьогоднішній день з початку року золото подешевшало на 6,3%.
Як повідомляють у торговельній групі, середня місячна волатильність золота була на рівні 4,9% протягом останніх 10 місяців.
"У цілому сильний тренд зберігається", - стверджує експерт з аналізу ринку інвестицій торгової трупи Хуан Карлос Артігас. Змішаний новинний фон у світі змушує інвесторів шукати альтернативні об'єкти для вкладення капіталу.
У перші дев'ять місяців 2010 р. попит на золото в ювелірній галузі зріс на 18% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року і склав 1468 метричних тонн.
Незважаючи на зростання цін на золото, попит на даний метал підтримувався за рахунок поточного економічного зростання на ключових ринках збуту і "завдяки тому, що люди стали більше цінувати" золоті прикраси і в ролі предметів розкоші, і як інструмент збереження капіталу.
Свою роль також зіграло подорожчання валют по відношенню до долара, вважає Артігас. У 2010 р. в перерахунку на долар США зростання вартості золота склало близько 30%, в перерахунку на індійські рупії - приблизно 27%, а в перерахунку на китайський юань - майже 25%.
Одними з найбільших покупців золота вважаються Індія і Китай. Тут традиційно золоті прикраси купують і з естетичних міркувань, і як засіб зберігання капіталу.
У промисловості, технологічному секторі та стоматології попит на золото піднявся до 19% за перші дев'ять місяців 2010 р., повідомляють аналітики торговельної групи. Тільки в секторі споживчої електроніки зростання даного показника склало 26% за визначений період.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас