АУБ: Банки з меншим статутним капіталом - повноправні учасники ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Банки з меншим статутним капіталом - повноправні учасники ринку

Кредит&Депозит
422
Урядова Постанова №6 "Про затвердження Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у банках" порушує закони України у бюджетній сфері та сфері захисту економічної конкуренції. Про це заявив Президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко у листі до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова та Голови Антимонопольного комітету України Василя Цушка.
Як відомо, згаданою Постановою передбачається можливість розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів лише в банках, статутний капітал яких перевищує 10 млрд гривень. Однак в Україні із 176 діючих банків лише 2 (а саме Укрексімбанк і Ощадбанк ) мають такий статутний капітал, - йдеться в повідомленні. За словами голови АУБ, така норма порушує конкуренцію на ринку банківських послуг, обмежуючи роботу переважної більшості банківських установ.
"Банки України, які мають менший статутний капітал, є повноправними учасниками ринку фінансових послуг та мають не гірші показники діяльності. Великий розмір статутного капіталу не є запорукою успішної довготривалої діяльності банку. Крім того, абсолютний розмір капіталу не є визначальним при виборі банку, оскільки здебільшого місцеві бюджети мають незначні вільні кошти для розміщення", - зазначив Сугоняко.
Також в АУБ вважають, що при виконанні даної Постанови зазнають втрат і місцеві бюджети. "Під час вибору органами самоврядування банку, в якому будуть розміщуватися тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів, необхідно керуватися лише показниками надійності, фінансової стійкості та ліквідності відповідного фінансової установи, підтвердженими висновком НБУ", - йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас