Коломойський здається? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський здається?

Енергетика
3124
19 січня прем'єр-міністр України Микола Азаров жорстко розкритикував діяльність ВАТ "Укрнафта" і зажадав від міністра енергетики змінити керівництво компанії. У той же день найбільш впливовий акціонер "Укрнафти" Ігор Коломойський дав своє "добро" на зміну менеджменту. Чому досі настільки непоступливий владі олігарх здав свої позиції в такій "ласій" сфері, як нафтогазовидобуток?
Російський слід
Епопея "Коломойський-уряд" в історії "Укрнафти" почалася в далекому 2007 році, коли група "Приват", яка була міноритарієм компанії, почала блокувати проведення зборів акціонерів. Причина, яка спонукала приватівців до таких кроків, була проста: НАК "Нафтогаз", якому належали 50% +1 акція "Укрнафти", ніяк не міг домовитися з Коломойським, як же ділити прибуток нафтогазовидобувної компанії. Заступництво уряду державній компанії не допомагало - група Коломойського на мирову йти не хотіла. У кінцевому підсумку компроміс все ж таки був досягнутий.
Він полягав у рекордних виплатах "Укрнафти" своїм акціонерам. 29 січня 2010 "Укрнафта" почала виплачувати акціонерам дивіденди, які склали 5,087 мільярди гривень. Фактично, це прибуток компанії за 2006-2008 роки. Вимога виплати дивідендів належала "Нафтогазу", який у суперечці з "Укрнафтою" доводив своє право на володіння 8,49 мільярдами кубометрів газу. Натомість "на відкуп" Коломойському був відданий контроль над "Укрнафтою". Зокрема, були внесені зміни до статуту "Укрнафти": для переобрання керівництва стало необхідно не 60%, а 75% голосів.
Головою правління був обраний Олексій Кущ, головою наглядової ради - заступник голови "Нафтогазу" Ігор Діденко. У цілому ж у наглядовій раді державу стали представляти 6 членів з 11. Обмін контролю над "Укрнафтою" на гроші "Нафтогазу" був життєво необхідний - належало розраховуватися за російський газ із "Газпромом".
Проте тріумф Коломойського був надто пізнім - на зміну президенту Віктору Ющенку і прем'єр-міністру Юлії Тимошенко приходили Віктор Янукович і Микола Азаров. І в них, а головне, у їхніх союзників, були свої інтереси у сфері нафтогазовидобування. У березні 2010 Діденко звільняють з НАК "Нафтогазу", а в липні його затримують і беруть під варту. Офіційна причина - держава має намір розібратися в конфлікті "Нафтогазу" і "РосУкрЕнерго", який вилився в програш української компанії в Стокгольмському арбітражі. Що характерно, сам програш став можливий завдяки надмірній пасивності вже уряду Азарова, який не побажав захищати НАК "Нафтогаз". Не виключено, що у Діденко намагалися вивідати і інформацію про реальний стан справ в "Укрнафті". Адже з його звільненням і взяттям під варту збігаються за часом кроки держави, спрямовані проти групи "Приват".
В ухваленому в квітні бюджеті 2010 року парламентарії змінили механізм визначення стартової ціни на нафту. Тепер роль стала відігравати база даних Державної митної служби, а не результати попередніх аукціонів. Таким чином, група Коломойського не змогла купувати нафту задешево. У червні акцизний збір на бензини і їхні компоненти був урівноважений урядом, що вдарило по Кременчуцькому нафтопереробному заводу, який і був одним з основних споживачів нафти від "Укрнафти". Більше того, Вищий адміністративний суд відкрив у вересні справу, спрямовану на відновлення посилення правил аукціонів в енергетичній сфері. Щось подібне Коломойський проходив у 2007 році, коли він навіть висловив готовність продати свої акції "Укрнафти" росіянам. "Я дійсно готовий продати свою частку в "Укрнафті", якщо все так і буде просуватися далі. Її дуже цінують компанії РФ. Я, до речі, думаю, якщо "Газпром" купить "Укрнафту", він дуже легко впорається з усіма тими проблемами в Україні, з якими ми зараз стикаємося", - сказав тоді олігарх.
Як виявилося, і в конфлікті навколо "Укрнафти" в 2010 році теж були замішані росіяни. У червні на посаду заступника голови правління в "Укрнафті" був призначений Сергій Зубов, який раніше очолював ДК "Газ України". Водночас, на аналогічну посаду в "Укртранснафту" був призначений Михайло Заславський. Обидві компанії де-юре управляються державою. Призначення, які проходили під гаслом "збільшення ефективності компаній", на думку багатьох гравців ринку, мали головною метою відтіснити Коломойського від управління цими компаніями. Разом з тим, з квітня 2010 року Кабмін заявляє про необхідність перевірки відносно "Укртатнафти" - торгової марки Кременчуцького НПЗ.
Справа одного з основних клієнтів "Укрнафти" "знаходиться в полі зору президентів Росії та України". Це слова, сказані російським послом Михайлом Зурабовим. "Колеги підтверджують, що на підприємстві до того, як, з їхньої точки зору, був незаконно змінено менеджмент, вартість сировини, що знаходилася там на той момент, оцінювалася в 450 мільйонів доларів. Тому одна з тем, яка має знайти рішення, - компенсація втрат , які зазнав постачальник сировини", - зазначив Зурабов. В умовах, коли на нафтовий бізнес Коломойського почався наступ по всіх фронтах, він змушений був поступитися державі. Тим більше, що його не приваблює роль "українського Ходорковського", яку йому, судячи з усього, готують можновладці.
Коломойський - Ходорковський по-українськи?
З приходом до влади Віктора Януковича, проблеми у групи "Приват" почалися не тільки в сфері енергетики. Так, в кінці серпня 2010 року Господарський суд Дніпропетровської області передав залізничні колії, на які претендувала група Коломойського, "Євраз Груп", якою володіє російський олігарх Роман Абрамович. І це практично в рідному краї Коломойського! Але на цьому неприємності олігарха не закінчилися. 2 вересня Генеральна прокуратура України оскаржила повернення застави учасникам конкурсу з продажу Одеського припортового заводу. Компанії "Нортіма" і "Фрунзе-Флора" в підсумку не отримали внесені раніше заставні кошти у розмірі 800 мільйонів гривень. Компанії ці контролюються Ігорем Коломойським і Костянтином Григоришиним.
Але й цього ГПУ було мало. Через тиждень спільними силами Генпрокуратури, ГУБОЗ, спецпідрозділів "Сокіл" і "Беркут" було проведено обшук і вилучення документів, а також оргтехніки в Головному управлінні Держкомзему в Івано-Франківській області. "Силовики" заарештували його начальника Юрія Добровольського, який до цього працював заступником директора туристичного комплексу "Буковель". Одночасно обшуки відбулися в будівлі ТОВ "Скорзонера" - власника ТК "Буковель". Як результат - арешт на землі села Поляниця, де розташований знаменитий український гірськолижний курорт, який, до речі, теж належить групі "Приват". Після цього у виданні "Лівий берег" з'являється матеріал, де джерело з Адміністрації президента говорить: "група ("Приват", - ред.) проявила лояльність до президента, але зробила це останньою". За його словами, тиснути на групу не будуть, але і послаблень їй чекати не варто. Таким чином, "Приват" виявляється у програшних умовах в порівнянні з групами осіб, наближених до керівництва Партії регіонів.
У листопаді 2010 року, задовго до свого ув'язнення під варту, екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв'ю каналу ТВі каже, що в нинішньої влади є претендент на роль "українського Ходорковського". "Владі потрібен символ нувориша, який незаконно захопив колосальну власність і показово що сів, щоб інші здалися владі", - говорить Луценко. "У нас такий кандидат є. Він називається Коломойський. Очевидно, багато ознак є, що саме його бізнес може впасти показовою жертвою для всіх інших великих власників", - вважає екс-міністр.
І ось у новому 2011 вимальовується наступна картина: Діденко, який може багато чого розповісти про "Укрнафту", сидить, Луценко - сидить, Тимошенко, на яку свого часу "ставив" Коломойський, регулярно навідується до Генпрокуратури на допити. Разом з тим прем'єр-міністр України шукає відповідального за зростання цін палива в Україні. "Виробництво коксу та продуктів нафтопереробки (у 2010 році, - ред.) навіть не досягло торішніх обсягів. І через такі показники роботи галузі ми, наприклад, посадили країну на імпортне паливо, а звідси і зростання цін на наших заправках", - говорить Азаров і тут же обрушується з критикою на "Укрнафту".
"Така ситуація в галузі означає, що рішення керівництва були недостатньо чіткими та правильними... Вимагаю від міністра палива та енергетики Бойка замінити неефективних менеджерів, які допустили відставання базової галузі, зокрема це стосується керівництва "Укрнафти", - обурюється Азаров. Хоча саме його уряд призначив Зубова трохи більше півроку тому. Очевидно, "крайнього" знайдено: це - група Коломойського. І йому вже неможливо відстоювати свої інтереси. Якщо за прем'єра Тимошенко можна було звернутися по допомогу до людей президента чи сильної опозиції в особі "регіоналів", то за нової влади немає ні сильної опозиції, ні незгод між президентом і урядом, на яких можна було б зіграти. Підсумок легко передбачуваний - Коломойський "здає" "Укрнафту". Виходу в нього просто немає. Вже дуже очевидний приклад північного сусіда.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас