Ъ: "Укрнафта" виграла аукціон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: "Укрнафта" виграла аукціон

Енергетика
608
В Україні підвищилися ціни на нафту. На вчорашньому щомісячному аукціоні "Укрнафта" продала сировину на 20% дорожче, ніж минулого разу. Компанія пояснює це зростанням котирувань на нафту в світі, хоча вартість російської нафти, до якої прив'язана ціна української, підвищилася за цей час лише на 12%.
Експерти вважають, що різкий стрибок ціни швидше за все пов'язаний зі змінами в податковому законодавстві, які змусили "Укрнафту" переглянути базу ціноутворення.
Вчора "Укрнафта" - найбільший нафтодобувач в країні - на аукціоні на Українській міжбанківській валютній біржі продала 164,6 тис. т нафти з 5,7 тис.грн / т. Це на 20,1% дорожче стартової вартості попереднього аукціону 21 грудня 2010 року. З цього обсягу 128,2 тис. т нафти придбала компанія "Укртатнафта", ще 36,4 тис. т - НПК "Галичина".
Голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко каже, що компанія була змушена придбати українську нафту навіть за такою високою ціною: "За технологією переробки нам необхідно використовувати українську нафту. Фактично у нас не було вибору - за якою ціною "Укрнафта" виставила нафту на продаж, за такою ми її і купили". Нагадаємо, що через конфлікт акціонерів "Укртатнафти" російські нафтовики сировину на Кременчуцький НПЗ, що належить компанії, не поставляють.
В "Укрнафті" коментувати аукціон не стали. Але високопоставлене джерело видання в компанії розповіло, що різке подорожчання української нафти пояснюється стрімким підвищенням котирувань російської нафти марки Urals, що спостерігався протягом останнього місяця. Співрозмовник видання нагадав, що на аукціоні 21 грудня ціна також була вищою (на 9,3%), ніж на попередньому. "Втім, котирування нафти в світі почали падати, і на наступному аукціоні можна очікувати зниження вартості української сировини", - заявили в компанії.
Тим часом аналітики лише частково згодні з таким поясненням. Ціна на Urals за останній місяць зросла всього на 12%, а вартість української нафти - на 20%. "Проблема не в світовому зростанні цін на нафту, а в тому, що уряд перекрило 'Укрнафті' можливість продавати сировину за заниженими цінами "Укртатнафті" (акціонерами обох компаній є структури групи "Приват", - ред.), внісши нові норми до Податкового кодексу", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. За його словами, досі при розрахунку відпускної ціни "Укрнафта" прив'язувалася до ціни Urals, яку надає Держмитслужба. А відомство давало ціну без ПДВ, що не заважало "Укрнафті" враховувати її як ціну з ПДВ, тому що законодавчо це питання врегульоване не було.
Згідно з новим Податковим кодексом, Держмитслужба зобов'язана додавати ПДВ до ціни Urals. "Лазівка для заниження ціни була ліквідована, тому розцінки на сировину виросли рівно на розмір ПДВ", - говорить Саква.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що навіть з урахуванням того, що нафта у світі буде дешевшати і котирування швидше за все знизяться на 10-15%, загальний дохід компанії завдяки новим податковим вимогам виросте. "Держава всерйоз вирішило контролювати "Укрнафту" і тепер буде відсікати будь-яку спробу заниження цін", - погоджується Денис Саква. Нагадаємо, глава уряду Микола Азаров нещодавно зажадав змінити керівництво "Укрнафти" і зобов'язав Міненерго призначити лояльний Кабміну менеджмент. Фінансове становище компанії може покращитися і завдяки її об'єднання з "Укртатнафтою" і "Дніпроазотом" - зараз уряд обговорює з міноритарними акціонерами компаній умови такої угоди.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас