"Ъ": Місцевидобувальники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Місцевидобувальники

Казна та Політика
603
Вчора прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає неефективним управління компанією "Укрнафта", у якій державі належить 50% +1 акція, і висунув перед Міністерством енергетики та вугільної промисловості вимогу змінити її керівництво. Азаров зазначив, що зниження видобутку нафти і газу є провалом для галузі, а це означає, що "дії керівництва були недостатньо правильними". Глава Міненерго Юрій Бойко повідомив, що про зміну керівництва компанії держава вже домовилася з міноритарним акціонером "Укрнафти" - групою "Приват", що володіє 42% акцій. За його словами, рішення буде прийнято на зборах акціонерів 25 лютого.
Високопоставлене джерело в групі "Приват" уточнило, що акціонери "Укрнафти" готові змінити керівника компанії на "компромісну кандидатуру", яка б влаштовувала всіх акціонерів. "Якщо нам не вдасться домовитися, цілком можливо, акціонери заблокують збори акціонерів "Укрнафти" через суд, як це траплялося раніше", - розповіло джерело. З 2007 року збори акціонерів "Укрнафти", ініційовані державою, блокувалися в судах за позовами міноритарних акціонерів.
ВАТ "Укрнафта" - найбільший нафтовидобувник в Україні. У минулому році компанія скоротила видобуток нафти на 12,2%, до 2,2 млн т, природного газу - на 17%, до 2,4 млрд кубометрів, газового конденсату - на 10,6%, до 269,8 тис. т . За три квартали 2010 року компанія отримала чистий прибуток у розмірі майже 2,5 млрд грн проти 378,7 млн грн за весь 2009 рік.
Отримати коментар голови правління "Укрнафти" Олексія Куща вчора не вдалося - його мобільний телефон не відповідав. Не стали обговорювати заяви прем'єра і в прес-службі компанії. Але високопоставлене джерело в "Укрнафті" вважає претензії необґрунтованими. Незважаючи на високе податкове навантаження і держрегулювання цін на газ, за підсумками 2010 року "Укрнафта" очікує 3 млрд грн прибутку, що в 8 разів вище, ніж у 2009 році. "В 'Нафтогазі' вимагають, щоб газ, який ми видобуваємо, продавався населенню за ціною $90-120 за тисячу кубометрів, а непромисловим споживачам по $350 за тисячу кубометрів. Крім того, у зв'язку з високою рентною платою ми були змушені фактично припинити геологорозвідувальні роботи", - говорить співрозмовник.
За його словами, буріння однієї свердловини обходиться в $5-8 млн при терміні окупності понад 7 років. Для порівняння: в Росії він становить 1-2 роки.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський упевнений, що зміна керівництва принципово не поліпшить становище "Укрнафти". "Контроль над компанією необхідний уряду для отримання виплат від прибутку компанії до бюджету - в Кабміні наполягали на цьому минулого року. У результаті капітальні вкладення в геологорозвідку не зростуть", - вважає Пашинський.
Ситуація може покращитися в разі об'єднання "Укрнафти", "Укртатнафти" і "Дніпроазоту", яке планується провести цього року, відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Наприкінці минулого року в Міністерстві палива і енергетики заявляли, що ведуть переговори про об'єднання компаній "Укрнафта" і "Укртатнафта" з групою "Приват".
Крім того, "Укрнафта" проводить переговори про приєднання до неї "Дніпроазоту". У грудні 2010 року аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers почала оцінку майна "Укртатнафти", повідомляв нещодавно голова правління компанії Павло Овчаренко. У майбутньому, за його словами, розглядається можливість розміщення до 20% об'єднаної компанії на міжнародній фондовій біржі. "Якщо об'єднання відбудеться, це дозволить отримати додатковий дохід, який можна буде направити на геологорозвідку. При цьому обсяг щорічних надходжень до бюджету від сплати дивідендів збережеться, що дуже важливо для держави", - говорить Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас