АУБ: Проект змін НБУ зробить діяльність відділень банків економічно недоцільною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Проект змін НБУ зробить діяльність відділень банків економічно недоцільною

671
Асоціація українських банків направила до Національного банку України зауваження та пропозиції банків до підготовленого НБУ проекту змін до Положення "Про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень", затвердженого Постановою Правління НБУ №375 від 31.08.2001 року. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба АУБ.
Банки відзначили декілька позицій проекту, які значно погіршать умови капіталізації та створять перешкоди у діяльності відділень банків.
Перш за все йдеться про намагання НБУ уніфікувати вимоги до порядку відкриття філій та відділень банку. Зокрема, в проекті пропонується встановити вимоги до обов’язкової наявності керівника відділення. При цьому вимоги до професійної придатності керівника відділення мають бути ідентичними до вимог до Голови правління та членів правління банку.
"На сьогодні банками відкрита велика кількість відділень, які не мають самостійного балансу. Значна кількість таких відділень є установами з вузькою спеціалізацією діяльності та кількістю працюючих 1-2 особи. Введення штатної посади керівника зробить їх діяльність економічно недоцільною. Крім того, на сьогодні існує проблема забезпечення керівними банківськими кадрами у регіонах. Банки просто не зможуть знайти для заповнення вакансій фахівців відповідного рівня ", - говориться в повідомленні.
Таким чином, на думку АУБ, значна кількість відділень не відповідатиме новим вимогам до відкриття відокремлених підрозділів і повинна бути або реорганізована або ліквідована, що, у свою чергу, потребуватиме переналагодження всієї системи рахунків та зміни реквізитів клієнтів.
"Крім того, примусове закриття невеликих відділень, зокрема районних та селищних установ Ощадбанку, матиме негативний соціально-політичний ефект, оскільки в багатьох випадках відділення Ощадбанку є єдиними банківськими установами у віддалених населених пунктах", - зазначається в повідомленні.
АУБ пропонує надати банкам право самостійно визначати необхідність призначення керівника відділення та диференціювати кваліфікаційні вимоги до посад керівників банківських установ різних рівнів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас