Йшов вулицею валютка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Йшов вулицею валютка

Валюта
6217
Вже четвертий місяць поспіль на міжбанківському валютному ринку попит на валюту перевищує пропозицію. Причому підвищений попит спостерігається з боку як населення, так і бізнесу. Так, в листопаді населення купило готівкової валюти на $3,2 млрд, тоді як продало лише $1,4 млрд. Аналогічні пропорції були і в жовтні.
Крім того, у листопаді обсяг операцій на міжбанку склав рекордні за всю історію $21,6 млрд.
Щоб згладити цей дисбаланс, Нацбанк вже продав на ринку з власних резервів близько $1,5 млрд. В результаті золотовалютні резерви поступово скорочуються починаючи з вересня.
Валютні хитрощі
Однак навіть інтервенції регулятора не заважають поступовій девальвації гривні щодо долара. З початку грудня курс коливається в діапазоні 7,96-7,97 грн. / USD, тоді як влітку під час підготовки попереднього макропрогнозу це співвідношення становило 7,91-7,93 грн. / USD.
У своєму щотижневому міні-звіті "Про стан валютного ринку" від 10 грудня НБУ констатує збільшення обсягів валютних переказів на користь нерезидентів і пов'язує такий стан справ з розрахунками НАК "Нафтогаз України" за імпортоване паливо.
"Це ситуативно підвищило попит на іноземну валюту", - вважають у Нацбанку. В цьому ж звіті наголошується, що регулятор проводив інтервенції з метою як продажу доларів США для підтримки платежів НАК, так і покупки в свої резерви євровалюти. Ця інформація суперечить зробленій заяві Валерія Литвицького, голови групи радників голови НБУ.
Литвицький поспішив похвалитися, що регулятор придбав в резерви $300 млн: "Ми не розучилися купувати. За підсумками сьогоднішнього дня валютні резерви Нацбанку знову перевищили $33 млрд ". Цікаво, що, за словами банкірів, НБУ в цей період часу не виходив на ринок зовсім.
"Протягом тижня - з 6 по 10 грудня - попит на долари США на ринку продовжував перевищувати пропозицію. Курс долара до гривні на цьому тижні був на рівні 7,960-7,975. І НБУ на цьому тижні з інтервенціями на ринок не виходив ", - говориться в щотижневому звіті Брокбізнесбанку з посиланням на голову правління Сергія Мішта.
Примітно, що Мінфін верстав проект Бюджету-2011 виходячи з нинішнього курсу гривні до долара на рівні 7,95 грн. / USD. Втім, що залишалося робити уряду, якщо "Основи грошово-кредитної політики" - документ, на підставі якого прогнозується "бюджетний" курс, так і не були затверджені радою НБУ. Тоді як у попередні роки "Основи ..." стверджували не пізніше вересня.
Так чи інакше, фундаментальні фактори для стабільності національної валюти відсутні. Як вже писав БІЗНЕС, за підсумками жовтня платіжний баланс країни був зведений з дефіцитом у $580 млн, тоді як кілька попередніх місяців поспіль зводився з профіцитом за рахунок притоку фінансового рахунку. У жовтні надходження за цією статтею різко скоротилися - до $329 млн, тоді як у вересні становили $1,4 млрд.
У зв'язку з цим Нацбанк був змушений погіршити прогноз дефіциту поточного рахунку платіжного балансу за підсумками 2010 р. втричі - до $2,8 млрд. Взагалі, останні тенденції на валютному ринку сильно нагадують ситуацію 2008 р. Тоді все закінчилося 70%-вою девальвацією національної валюти щодо долара США.
На думку експертів, в 2011 р. гривня може ослабнути до 10-12 грн. / USD. До речі, ймовірність чергового витка девальвації національної валюти не виключає і екс-голова НБУ Володимир Стельмах.
Так, 9 грудня Стельмах прояснив ситуацію: "Ми маємо торгові відносини безпосередньо з США і торговими партнерами США. Ми повинні дивитися, як вони будуть вести свою валюту. Якщо вони, не дай Бог, теж будуть девальвувати свої валюти, ми тоді повинні теж захистити свою економіку. А захист економік буває фіскальним і курсовим. Курсовий - найлегший ". Незважаючи на такий лад яскравих заяв, ми все ж таки сподіваємося на краще і не йдемо у прогнозі далеко від нинішнього курсу.
Прогнозувати курс євро ще складніше - з цим погано справляються навіть аналітики найбільших міжнародних інвестиційних банків. Так, навесні поточного року, коли євровалюта обвалилася стосовно долара США до 1,2 USD / EUR, аналітики пророкували подальше падіння курсу євро мало не до паритетного значення.
Незважаючи на настільки песимістичні прогнози, восени євровалюта почала відігравати позиції. В результаті 14 жовтня курс євро до долара досяг 1,41 USD / EUR до сорому авторитетних провісників, які за фактом змушені були переглядати свої прогнози.
Так, ще на початку вересня банк Morgan Stanley знизив прогноз курсу долара до євро на 2010-2011 рр.., Пославшись на ймовірність подальшого пом'якшення грошово-кредитної політики ФРС США.
Згідно з оновленим прогнозом, євро закінчить поточний рік на нинішньому рівні - 1,36 USD / EUR (попередній прогноз - 1,16 USD / EUR). Проте експерти банку як і раніше пророкують падіння євро в 2011 р. На їх думку, в I кварталі 2011 р. курс євровалюти знизиться до 1,32 USD / EUR, а в II кварталі - до 1,28 USD / EUR.
Зараз на міжнародних ринках курс євровалюти коливається в діапазоні 1,32-1,34 USD / EUR. Валютні стратеги банку Societe Generale не виключають нових спроб підвищення курсу євро. Однак більше шансів, що європейська валюта продовжить дешевшати.
При цьому максимально можливий рівень падіння оцінюється в 1,26 USD / EUR.
Кредитний ринок
У минулому номері БІЗНЕС писав про різке скорочення ліквідності банківського сектора і зростання відсоткових ставок з міжбанківських позик. Минулого тижня ситуація трохи стабілізувалася.
Зокрема, залишки на кореспондентських рахунках банків збільшилися майже на третину - до 20 млрд грн. Як результат, вартість міжбанківських ресурсів знизилася майже вдвічі - до 5-6% річних.
Нагадаємо: з початку 2010 р. вітчизняний банківський сектор мав надлишковою ліквідністю. Інтенсивний приплив депозитів населення і компаній у банки не обумовлював адекватну активізацію кредитної діяльності.
Примітно, що з початку року банківський регулятор почав низку кроків, спрямованих на стимулювання кредитування. Це, зокрема, зниження у 3 рази облікової ставки і, відповідно, ставок рефінансування.
Не ризикуючи починати активне кредитування, банки вкладали вільні гроші в державні інструменти, такі як ОВДП і депозитні сертифікати НБУ.
Восени гроші банків направлялися ще і на покупку ПДВ-облігацій, обсяг випуску яких склав 16,5 млрд грн. Так, з початку року портфель держоблігацій у власності банків збільшився майже на 33 млрд грн. - До 53,3 млрд грн.
Крім того, за 11 місяців 2010 р. обсяг операцій банків з депозитними сертифікатами НБУ склав майже 237 млрд грн. Проте восени поточного року фінустанови помітно активізували кредитування населення і компаній у національній валюті.
Приміром, за підсумками листопада приріст портфеля кредитів юридичним особам у гривнях склав 6,3 млрд грн. Одночасно на 0,7 млрд грн. збільшився гривневий портфель кредитів фізичним особам. Паралельно приросту обсягів кредитування знижувалися відсоткові ставки за кредитами.
Якщо на початку 2010 р. вартість короткочасних кредитів на поповнення обігових коштів становила 25-27% річних, то зараз гривневі позики банки готові видавати під 17-19% річних. Банкіри говорять, що у випадку низької інфляції (не більше 10%) слід очікувати подальшого зниження кредитних ставок - до 15-17% річних.
Поряд з відсотковими ставками з кредитів продовжать зменшуватися і ставки за корпоративними депозитами. Якщо зараз банкіри готові платити за гривневими вкладами на три місяці 5-7% річних, то в 2011 р. ринкова вартість таких ресурсів не перевищить і 5% річних
Павло Крапівін, перший заступник голови правління банку "Контракт"
- В останні три місяці серед банків йде справжнє полювання на хороших позичальників. Безумовно, в цьому році ринок кредитування бізнесу зростатиме порівняно з минулим роком.
Проте темпи зростання я передбачити не беруся, оскільки одні фінустанови будуть агресивно нарощувати портфелі, а інші продовжать скорочувати активність у кредитуванні. Що стосується вартості кредитів, то буде мати місце її усереднення. Зараз розкид відсоткових ставок за кредитами у гривнях складає 14-35% річних.
Навіть якщо врахувати, що мова йде про різні кредитні продукти, різниці в рази бути не повинно. Очікую, що вже до кінця першого півріччя 2011 р. банки почнуть пропонувати забезпечені кредити в гривнях під 18-22% річних, тоді як бланкові позики будуть коштувати близько 24% річних.
На мою думку, найбільш активно будуть кредитувати банки з російським капіталом. При цьому їх клієнтами стане великий бізнес.
Віктор Горбачов, заступник голови правління "Райффайзен Банку Аваль"
- Я б не сказав, що ставки з кредитів від російських банків сильно відрізняються від пропозицій фінустанов із західним капіталом, особливо якщо мова йде про валютні кредити.
В той же час для клієнтів важлива не тільки ціна кредиту, але й швидкість прийняття рішень, а також ступінь ризику, який можуть брати на себе банки. В Україні жоден великий банк не зможе прокредитувати всіх бажаючих, тому клієнтів вистачить на всіх.
Говорити, що банки із західним капіталом з головою поринуть в кредитування з метою максимально наростити портфелі, я б не став. Але разом з тим акціонери поставили нам завдання в 2011 р. збільшити портфель кредитування юридичних осіб.
При цьому основну ставку ми робитимемо на кредитування в гривнях. У гарних позичальників є всі шанси кредитуватися у великих банках на прийнятних умовах.
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас