Стельмаха звільняють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмаха звільняють

Казна та Політика
1548
П'ятирічний термін повноважень Володимира Стельмаха на посаді глави НБУ закінчився ще рік тому, 16 грудня 2009 р. Звільнення Володимира Стельмаха технічно можна було реалізовувати дуже просто. П'ятирічний термін його повноважень закінчився в грудні минулого року, ще до того, як Верховна Рада схвалила нову редакцію закону "Про Національний банк", що передбачає семирічні повноваження для глави центробанку.
Проте сторонам, схоже, вдалося, домовитися, тому що в поданні глава держави посилається на заяву Володимира Семеновича про відставку.
Після цього Володимир Стельмах буде призначений радником президента або заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони (до складу якого він входив за посадою), заявило високопоставлене джерело в Адміністрації президента.
"Зараз навколо цього рішення тривають дискусії. Навколо НБУ дуже багато інтересів, груп впливу. Багато розцінюють це рішення як підготовку до відставки уряду Миколи Азарова після проведення через парламент Трудового кодексу та пенсійної реформи. Не секрет, що Микола Янович розглядав це місце (голови НБУ) для себе, як запасний аеродром", - заявив співрозмовник.
Першим заступником глави НБУ повинен стати Юрій Колобов, який обіймає посаду заступника голови правління Укрексімбанку. Втім, в АП кандидатуру Юрія Колобова ще не погодили. За даними, Володимир Стельмах радить президенту призначити на посаду першого зама іншого укрексімбанківця - Юрія Храмова. Проте, хто б не зайняв другу посаду в Нацбанку, під нього вже підготували реорганізацію в структурі Національного банку: після кадрової ротації Сергій Арбузов має намір об'єднати під одним дахом департамент валютного регулювання і департамент валютного контролю і валютного ліцензування, з наступним звільненням Олени Щербакової.
Якою буде політика, що проводиться новим главою Нацбанку, експерти оцінити не можуть, бо досі не мають достатньої інформації про погляди Арбузова на монетарну і валютну політику. "Подивимося за курсом гривні, - говорить один з них.- Якщо ринок сприйме це призначення позитивно, буде зміцнення курсу. Якщо з недовірою - чекай девальвації".
У цілому банкіри по-різному дивляться на перестановки в Національному банку і фактично розділилися на два табори - які схвалюють відставку Стельмаха і які критикують її.
Перші сподіваються на необхідність змін в системі роботи центрального банку. "Чинна система заборон давно вже застаріла - потрібні люди, здатні реформувати банківську систему, прискорити процеси її реформування та розвитку", - говорить один з великих банкірів, який побажав залишитися неназваним. За його словами, він мав можливість ознайомитися з рекомендаціями щодо подолання проблеми дефіциту поточного рахунку платіжного балансу, які були підготовлені для уряду під керівництвом Сергія Арбузова, і вважає цю роботу "економічно грамотною і обґрунтованою". "У мене немає підстав для того, щоб критикувати його професійний рівень. Упевнений, у Сергія Геннадійовича є шанси за рік-два стати міцним керівником. Думаю, президент буде просити Володимира Семеновича в цьому Сергію Геннадійовичу допомогти", - говорить банкір.
У свою чергу, противники призначення Арбузова главою НБУ кажуть, що у нього ще дуже мало авторитету, щоб відстоювати незалежність політики Національного банку. "Зараз ми бачимо, що уряд має серйозні проблеми з виконанням державного бюджету. Цілком очевидно, що перший квартал 2011 р. буде провальним, і без емісії (купівлі ОВДП уряду НБУ) стабільність державних фінансів забезпечити не можна. Незважаючи на те, що Стельмах купував ці папери, він умів вчасно сказати "ні". Чи зможе сказати "ні" Азарову Арбузов - це питання", - говорить один з представників українського банківського капіталу.
За його словами, не виключено, що призначення Сергія Арбузова главою НБУ якраз і необхідно для активнішої участі Нацбанку в процесі непрямого фінансування дефіциту бюджету. "Чи буде він, крім цього процесу, займатися відновленням і розвитком банківської системи - поки незрозуміло", - розводить руками фінансист.
Єдине, в чому сходяться сторони, так це в оцінках ступеня політичної незалежності НБУ. Банкіри впевнені, що тепер рішення центробанку будуть залежати лише від президента і його сім'ї.
Крім того, банкіри вважають, що рішення про відставку Стельмаха ніяк не позначиться на співпраці України з Міжнародним валютним фондом. "Транш дадуть, інакше доведеться оголошувати дефолт", - говорить один з них.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас