Олександр Ярославський може отримати за свій пакет акцій УкрСиббанка 1 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Ярославський може отримати за свій пакет акцій УкрСиббанка 1 млрд грн

Фондовий ринок
875
Шляхи співвласника УкрСиббанка Олександра Ярославського і групи BNP Paribas скоро разійдуться. Звільнення із наглядової ради Укрсиббанку представників Ярославського - Тетяни Важеєвської і Артема Александрова - експерти вважають останнім етапом зі зміни акціонерів банку. Сам Олександр Ярославський в розмові зазначив, що операція ще не завершена, і тому він не може позначити суму, яку французька група BNP Paribas готова виплатити за його вихід з банківського бізнесу. Нагадаємо, харківському бізнесменові належить 18,58% акцій Укрсиббанку, які він контролює через ПАТ "Українська металургійна компанія" (Харків).
Аналітик інвестиційної компанії BG Capital Віталій Ваврищук вважає, що якби акції УкрСибу були виставлені на відкриті торги, то на біржі інвестори орієнтувалися б на мультиплікатори Райффайзен Банк Аваль (зараз 1,7 капіталу 2010 р.)оскільки обидва банки порівнянні за об'ємом сформованих резервів під кредитні операції. "При цьому Укрсиббанк заслуговує на деякий дисконт, - говорить аналітик.- В банку вища частка роздрібного кредитування (62% валових кредитів проти 51% в "Аваля"), а також вища частка валютних кредитів (82% проти 65% в "Аваля")".
Втім, навіть якщо пакет Ярославського оцінять не в 1,7 капіталу, а в 1 капітал, то йому належить за акції 981 млн. грн. При оцінці в 1,7 капіталу пакет акцій Ярославського коштуватиме французам близько 1,6 млрд. грн.
Відхід Олександра Ярославського із УкрСибу відкриває французам можливість для проведення зборів акціонерів. Нагадаємо, що багато представників французької групи у наглядовій раді банку не могли отримати у Міністерстві праці узгодження на роботу в Україні. Позов до Мінпраці з вимогою не давати згоду на роботу в Україні Філіппу Жуаньє, який повинен був стати головою правління Укрсиббанку, за словами звільненого Александрова, був направлений "міноритарним акціонером банку".
Скоріш за все, на зборах акціонерів новий одноосібний власник банку - BNP Paribas - перегляне і параметри додемісії акцій фінансової установи. Згідно з результатами другого етапу стрес-тестування банків, проведеного Нацбанком, регулятор наказав Укрсиббанку збільшення капіталу на 70 млн. грн. Проте основний акціонер банку - група BNP Paribas - на зборах акціонерів проголосувала за докапіталізацію на 2,2 млрд. грн., що і стало причиною конфлікту між українським і французькими акціонерами.
"У Олександра Ярославського не було живих грошей на таке поповнення капіталу, тому він і форсував питання про вихід з цього бізнесу", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександра Охріменко. Було запропоновано, аби український акціонер вніс, як у нас говорять, "живий кеш". Тоді як мажоритарний акціонер збирався збільшити капітал за рахунок конвертації субординованого боргу.
У свою чергу Віталій Ваврищук говорить, що об'єм заявленої додемісії навряд чи буде зменшений у зв'язку з виходом із бізнесу одного з акціонерів. "Думаю, це та сума, яка дозволить банку відновити активне кредитування в перспективі року. Не виключено, що після збільшення власного капіталу Укрсиббанк поверне частину субординованих боргів BNP", - говорить експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас