Золота "лихоманка". Як заробити на золоті в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золота "лихоманка". Як заробити на золоті в Україні

Банківські метали
3501
Інвестиції в банківське золото нинішнього року знову виходять на перше місце за прибутковістю. На сьогодні зростання вартості золота на світових ринках становить уже 24%, і аналітики найбільших інвестиційних банків пророкують подальше подорожчання благородного металу як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Проте в Україні, завдяки нерозвиненості даного ринку, банківські метали все ще залишаються лише інструментом довгострокових інвестицій. Короткотривалі вкладення, навіть на тлі вражаючого зростання ціни золота, загрожують пересічним українським інвесторам і збитками. Втім, якщо тверезо оцінити ситуацію, старанно вивчити особливості ринку, а також особливості послуг вітчизняних банків у цій сфері, на золоті можна непогано заробити навіть упродовж кількох місяців.
Золото стоїть на місці - валюти падають
Восьмого листопада світова ціна на золото перевищила історичну планку в 1400 дол. за одну тройську унцію (приблизно 31,1 г). За інформацією Financial Times, на торгах у Сеулі ціна на золото цього дня досягла 1413,8 дол. за тройську унцію, а вартість грудневих ф’ючерсів на золото на Нью-йоркській біржі металів Comex становила 1413,3 дол. Наступного дня ціна на золото встановила новий рекорд - у 1424,6 дол. за унцію.
Подолання планки в 1400 дол. стало несподіванкою навіть для найоптимістичніших аналітиків, які на початку осені дружно прогнозували до кінця року лише наближення до позначки в 1300 дол. за унцію. Сьогодні, після невеличкої корекції, золото котирується на ринку Comex на рівні 1362,5, і експерти буквально щодня поліпшують прогноз цін на цей метал.
За останні десять років ціна золота зросла у світі вшестеро, але, схоже, поки що не збирається зупинятися. Аналітики ринку Comex очікують, що до листопада наступного року ціна на золото становитиме вже 2000 дол. за унцію. Солідарні з ними й інші провідні аналітичні групи. Наприклад, фахівці Wolf Asset Management прогнозують, що ціна тройської унції золота в 2011 році може досягти позначки навіть 2200 дол. Свій прогноз вони узгоджують з очікуваним впродовж найближчого року обвалом курсу долара на 20-25%. За більш консервативним прогнозом Euro Pacific Pento, до кінця наступного року дорогоцінний метал торгуватиметься на позначці 1800 дол. за унцію.
Причина такої одностайності фінансових експертів - у нарощуванні оборотів верстатів, які друкують американський долар та інші світові валюти. ФРС планомірно налаштовує світову економічну громадськість на те, що їй доведеться друкувати дедалі більше грошей, щоб запобігти зростанню ставок і врятувати економіку Сполучених Штатів, а відтак, зрозуміло, і всього світу. Вже сьогодні ФРС має намір влити в економіку додаткові 600 млрд. дол. за програмою кількісного пом’якшення-2 (QE2). При цьому реальні короткострокові ставки у США (з урахуванням інфляції) залишаються негативними, і доти, доки ця ситуація не зміниться, долар знижуватиме свою реальну вартість, а ціна на золото та інші дорогоцінні метали зростатиме.
Сезонність золота
Упевненість у довгострокових перспективах золота та песимізм щодо надійності валютних заощаджень ще не повинен слугувати причиною негайного вкладення грошей у дорогоцінний метал. Важливо знати, коли можна й потрібно купувати золото.
Попри те що золото добувають цілий рік, незалежно від пори року, жовтий дорогоцінний метал демонструє очевидну для досвідчених інвесторів сезонність. Основні чинники, які впливають на сезонність цін на золото, - це сезон свят в Азії (насамперед в Індії, Китаї та Пакистані, де зазвичай дарують на свята золоті прикраси), період святкування Різдва на Заході й переведення інвесторами надлишку готівки в золото наприкінці фінансового року.
На думку Адама Гамільтона, провідного коментатора ZealLLC.com, найкращі місяці золота - вересень, листопад, грудень і травень. Саме в ці місяці останні десять років ціни на золоті злитки б’ють рекорди.
Як правило, золото починає календарний рік від першого сильного раллі. Хоча воно починається в середині грудня, більша його частина триває з січня до початку квітня. За цей період ціна золота, як показують спостереження фахівців, зростає на 10-15%, проте вже в березні зазвичай значно знижується.
У квітні і травні золото знову починає зростати, але це найслабкіше раллі року. Ціни на золото все-таки йдуть униз, і в літні місяці, як правило, провалюються. "Це знаменита "літня нудьга", найгірша пора року для володіння дорогоцінними металами, - зазначає Адам Гамільтон. - Приказка "Продай у травні і їдь" цілком застосовна до золота і срібла, оскільки влітку апетит до спекуляції зникає". Але слабкі ціни дають чудову можливість купувати наприкінці літа. Між серединою серпня і початком вересня лише деякі трейдери проявляють ентузіазм до дорогоцінних металів після їхнього багатомісячного літнього дрейфу вниз.
Після початку осені жага спекуляції повертається, і між початком вересня та початком грудня ціни на благородні метали зростають. Золото зазвичай стрибає вгору в середині вересня, коли попит в Азії підганяє глобальний золотий голод. Потім воно енергійно зростає в листопаді, у свій другий - кращий після вересня - місяць. Це друге за силою сезонне раллі, майже таке саме сильне, як і зимове. У грудні відбувається короткий відступ, а потім знову ціни йдуть угору.
Нинішнього року також кращий час для інвестицій у золото було в серпні (щоправда, швидше, на початку місяця). Упродовж трьох місяців золото показало зростання більш ніж на 15%. Проте й листопадові вкладення в жовтий метал фахівцями оцінюються досить оптимістично. Якщо до кінця спрацює сезонний чинник, то вкладення в золото на три місяці можуть принести аналогічний прибуток. Головне - встигнути її зафіксувати до очікуваного березневого провалу цін.
Вітчизняні особливості золота
У наших вітчизняних банках нинішнього року золото зростає в повній відповідності світовим тенденціям. Зростання роздрібних цін на банківські зливки золота від кінця липня також становило більш як 15%. Середня ціна продажу зливка золота номіналом у 100 г станом на 24 листопада зафіксована на рівні 371,84 грн. за г, при цьому середня ціна купівлі зливка - 346,83 грн. за г. Відразу уточнимо, що цін, близьких до середньої по ринку, у пропозиціях наших банків знайти досить важко. Реально спред (різниця між ціною продажу та купівлі золотого зливка) в українських банках становить понад 10%, причому чим більша й солідніша банківська установа, тим цей спред вищий. Наприклад, зі спредом близько 25% працюють Укрексімбанк і Приватбанк. Іншими словами, успіх золотої інвестиції дуже залежить від вибору банку, оскільки ціна та спред між купівлею і продажем у різних фінансових установах відрізняються істотно, а викуповувати "чужі" зливки наші банки традиційно або не хочуть зовсім, або встановлюють на них явно невигідні ціни. З цієї причини слід одразу не тільки оцінити вартість зливка, а й довідатися, за якою ціною їх викуповує саме цей банк.
Ринок банківських послуг у галузі банківських металів в останні роки сильно здав свої позиції. На тлі швидкого зростання попиту на банківське золото даний сегмент ринку залишили провідні гравці, повністю згорнувши операції з банківськими металами чи обмеживши їх до символічного мінімуму. Цьому посприяла і фінансова криза, яка змусила банкірів перейти в режим найсуворішої економії, і купівля українських банків іноземними фінансовими групами, які не поспішають поки що розвивати даний сегмент банківського бізнесу в нашій країні. Деякі банки залишили ринок з огляду на проблеми, які їх спіткали. Так, до кризи одним з лідерів ринку дорогоцінних металів був банк "Надра", непогані обороти показували Трансбанк і банк "Дністер" (на сьогодні вони перебувають у стадії ліквідації).
Найбільшими гравцями на цьому сегменті ринку, як і раніше, є Брокбізнесбанк, "Фінанси і кредит", "Хрещатик", Правекс-банк, Укргазбанк і VAВ Банк. Як правило, в цих банках і зливки завжди в наявності, і спред мінімальний. Виходять, щоправда, на ринок металів і нові гравці, й досить успішно. Зокрема, у вересні минулого року почав займатися золотом банк "Юнекс". На сьогодні він продав понад 500 кг золотих зливків.
Утім, хоч би який український банк ви вибрали, короткострокові інвестиції в готівкове золото (мірні банківські зливки) не можна назвати досить прибутковими. Купівлю зливків слід розглядати лише як надійний інструмент довгострокового збереження капіталів. Купівля банківських металів з метою страхування фінансових ризиків та отримання прибутку зазвичай приносить очікуваний ефект на досить тривалому відрізку часу. В Україні найпоширеніші строки інвестування фізичними особами своїх коштів у банківські метали - один-три роки.
Металеві рахунки
Очевидно, єдиним засобом нормально заробити на короткострокових вкладеннях у зростаюче золото сьогодні є рахунки в банківських металах. Насамперед слід звернути увагу на "золоті депозити". Депозити в банківських металах умовно поділяють на "готівкові" і "безготівкові". У першому випадку реальний зливок потрібно купити в банку і покласти його на депозит. Недоліком даного виду депозиту є та ж таки маржа між ціною купівлі та продажу, яка в кращому разі з’їдає більшу частину можливого доходу.
При відкритті депозиту в "безготівковому металі" клієнт вкладає в банк свої гроші, які перераховуються в еквівалент вибраного металу за курсом НБУ на день відкриття вкладу. Реально метал при цьому не поставляється, і маржа, як правило, відсутня або мінімальна, що дає змогу справді виграти при зростанні котирувань металу. Проте й у цьому разі слід уважно поставитися до вибору банку, попередньо з’ясувавши всі умови вкладу, явні й приховані комісії та платежі.
Сьогодні депозитні рахунки в безготівковому золоті надають лише п’ять-шість банків. Депозит у золоті має низку переваг порівняно як із готівковим золотом, так і з грошовим депозитом. Передусім золото є надійним активом, на який є попит в усьому світі, тому можна бути впевненим, що економічна та політична ситуація в країні не вплине на вартість заощаджень. Крім того, ціна золота, як уже зазначалося, має стійку тенденцію до збільшення, і чинників, здатних її порушити найближчим часом (як мінімум рік-півтора), не спостерігається. Водночас депозит у золоті має і низку недоліків, серед яких слід назвати низький депозитний відсоток. Сьогодні річна відсоткова ставка становить від 0,5 до 4,5% залежно від банку, розміру депозиту та виду вкладу.
Найгнучкішим і потенційно дохідним інструментом при роботі з дорогоцінними металами банкіри називають поточні рахунки в безготівкових банківських металах. При наявності даного рахунка ні клієнт, ні банк не мають ніяких зобов’язань щодо строків. І щойно клієнт вважатиме, що дорогоцінний метал досяг локального максимуму, він може оперативно зняти свої гроші, зафіксувавши прибуток.
За такими рахунками, як правило, відсотки не нараховуються зовсім, зате це єдиний фінансовий інструмент, який дозволяє азартним інвесторам у період підйому цін отримати 5-10% прибутку лише за один місяць. За відкриття поточних "металевих" рахунків банки стягують пристойну плату. Як правило, одноразові комісійні становлять 50-100 грн. Крім того, купівля та зарахування металу на рахунок обійдеться в 0,5% від суми операції. Приблизно стільки ж коштуватиме перерахування (переведення) банківського металу на поточний "металевий" рахунок, відкритий в іншому банку.
Висновок
У цілому ситуація з інвестиціями в золото у вітчизняних реаліях, звісно ж, дуже далека від нормальної (чи бодай цивілізованої). Банки, як і раніше, займаються даним сегментом за залишковим принципом, тим самим часто позбавляючи пересічних українців не тільки можливості заробити на динамічному зростанні цін на дорогоцінний метал, а й значно ускладнюючи ледь не єдиний на сьогодні шлях до врятування заощаджень від інфляції та девальвації валют.
Артем Святненко
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас