"Райффайзен Банк Аваль" збільшує "проблемку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Райффайзен Банк Аваль" збільшує "проблемку"

Кредит&Депозит
3308
За підсумками трьох кварталів 2010-го український "Райффайзен Банк Аваль" зростав найшвидше серез підрозділів Raiffaisen International (включає банки 17 країн Східної і Центральної Європи плюс Росії і СНД). Зростання активів українського банку склало 9,3% проти падіння активів по групі в середньому на 0,68%. У більшості країн присутності Raiffaisen International активи банків скорочувалися, лише в Білорусі та Албанії зростання активів виявилося на українському рівні .
У консолідованій звітності групи не вказуються причини зростання активів "Аваля". За українською звітністю, активи зросли (правда, не на 9,3%, а лише на 3,5%) через скупку банком цінних паперів цього року. Загальний торговельний портфель банку виріс на 6,7 млрд. грн., причому, швидше за все, банк скуповував ОВДП і ПДВ-ОВДП. А ось кредитний портфель зменшився на 3,8 млрд. грн. (також за українськими стандартами звітності).
Україна залишається незначним джерелом прибутку для групи. Банки Raiffaisen International в країнах СНД (Україна, Білорусь, Казахстан) за три квартали поточного року сумарно отримали лише EUR42 млн. прибутки після оподаткування проти EUR138 млн., наприклад, Росії.
При цьому "Райффайзен Банк Аваль" залишається однією із найбільш низькоефективних фінструктур у Raiffaisen International: банк має найбільшу чисельність співробітників (15,3 тис. осіб) при досить скромному обсязі активів порівняно із Росією, Угорщиною, Чехією і Польщею (детальніше див. у таблиці).
За інформацією Raiffaisen International, у 2010-м український банк активно інвестував в розвиток IT, що, на думку експертів, потенційно може призвести до скорочення обслуговуючого персоналу в банку. Втім, в "Райффайзен Банці Аваль" повідомили, що інвестиції в IT зовсім не обов'язково призведуть до скорочення персоналу, оскільки співробітників можна перепрофілювати (чи планується це зробити, в банку не повідомили).
Портфель проблемних кредитів (NPL) "Райффайзен Банку Аваль", за консолідованою звітністю Raiffaisen International, досяг 32,86%. За українськими стандартами звітності портфель проблемних кредитів банку трохи менше - 26%. "По МСФО, під проблемною заборгованістю мається на увазі прострочення платежів тіла кредиту плюс відсотків більше 90 днів, а також інші кредити, з яких є вагомі підстави чекати дефолту", - говорить аналітик ДІК "Трійка Діалог" Євген Гребенюк. А в Україні проблемними прийнято вважати лише ті позики, платежі з яких затримуються більш ніж на 90 днів. Але в будь-якому разі показник прострочення в "Авалі" досить високий: серед найбільших українських банків (1-2 група, виключаючи проблемні банки) фінструктура за цим показником займає п'яте місце.
В самому "Райффайзен Банці Аваль" не вважають рівень "проблемки" високим. "Рівень розкриття проблемної заборгованості також залежить від того, наскільки банки сумлінно резервують кошти під проблемні кредити", - повідомили в банку. В абсолютних показниках сума проблемної заборгованості як по українських стандартах звітності, так і за міжнародними з початку року збільшилася. Але при цьому скорочувався кредитний портфель, нагадують у "Райффайзен Банку Аваль", що призвело до збільшення рівня прострочення.
На думку аналітика ДІК "БГ Капітал" Віталія Ваврищука, 32,8% - сповна адекватний показник. "За нашими прогнозами, ця частка збільшиться в четвертому кварталі ще на 2-2,5 п.п. Думаю, проблемна заборгованість досягне пікового значення в першому кварталі 2011 р. і почне знижуватися завдяки поліпшенню платіжної дисципліни і зростанню валового кредитного портфеля банку", - прогнозує експерт. За інформацією "Райффайзен Банку Аваль", наступного року можливе зростання кредитного портфеля фізосіб у банку. "Планується поступове, досить обережне відновлення кредитування фізичних осіб. Клієнтам ми запропонуємо кредити готівкою і кредитні карти, також буде відновлено іпотечне кредитування", - розповіли в "Авалі".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас