Банки формують резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки формують резерви

Валюта
1912
У січні-вересні поточного року доходи банків скоротилися, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, на 7,4%, до 100,3 млрд грн., тоді як витрати - майже на 15%, до 110,3 млрд грн.
Головне - результат
З початку нинішнього року найбільші втрати - в розмірі понад 4,2 млрд грн. - зазнав "Родовід-Банк". Як писав БІЗНЕС, від'ємний фінансовий результат банку багато в чому зумовлений формуванням резервів в 3,2 млрд грн. під активи, які так і не були передані від Укрпромбанку в "Родовід-Банк" разом з депозитами населення. Великі збитки (по 2 млрд грн.) задекларували банки з іноземними власниками - УкрСиббанк і "Форум".
Майже 1,5 млрд грн. склали втрати "Сбербанку Росії в Україні". Від'ємний фінансовий результат банкіри пояснюють формуванням резервів під проблемні кредити. З початку року їх обсяг збільшився на 12,8 млрд грн. - Майже до 113 млрд грн. зі збитками III квартал закінчили також націоналізований банк "Київ" і проблемний банк "Синтез", який нещодавно був відправлений на ліквідацію.
Акціонери, як правило, компенсували втрати своїх дітищ за рахунок нових вливань капіталу в статутні фонди. Так, у січні-вересні в цілому статутний капітал банківського сектора збільшився на 20 млрд грн., до 139 млрд грн.
Найбільше коштів від своїх акціонерів отримали "Форум" (+2,1 млрд грн.) і Сведбанк (+3,2 млрд грн.), які періодично демонстрували від'ємний балансовий капітал.
Нагадаємо: за підсумками стрес-тестування банків, проведеного НБУ на початку року, виявилася потреба в додатковій капіталізації на 40 млрд грн. Зараз регулятор оцінює потребу в додаткових вливаннях в 20 млрд грн., у тому числі в трьох націоналізованих - 12,5 млрд грн.
Незважаючи на те що деякі банки зазнали великих збитків, більшість учасників ринку працюють з прибутком. При цьому окремі фінустанови можуть похвалитися солідним позитивним фінансовим результатом. Так, у січні-вересні ПриватБанк заробив майже 1 млрд грн., Ощадбанк - близько 0,5 млрд грн.
Депозитна база
Незважаючи на різке падіння депозитних ставок, в поточному році істотно збільшився приплив у банки коштів населення. Так, за 9 місяців 2010 р. обсяг вкладів фізичних осіб зріс на 22%, до 257,6 млрд грн.
При цьому в гривні - на 32%, до 130,9 млрд грн., тоді як у валюті - лише на 12%, до еквівалента 126,6 млрд грн. Незаперечним лідером у залученні на рахунки заощаджень громадян став ПриватБанк.
У січні-вересні цей показник в банку перевищив 15,2 млрд грн., що становить третину приросту депозитної бази від населення по всій банківській системі. На другому місці - Ощадбанк, який збільшив портфель на 3,2 млрд грн., що в 5 разів менше від результату лідера.
В цілому позитивна депозитна динаміка в банківській системі затьмарилася показниками 35 фінустанов, у яких спостерігався відтік вкладів фізосіб. Найбільші втрати (3 млрд грн.) Поніс націоналізований в 2009 р. "Родовід-Банк". На другому місці ще одна проблемна фінустанова - "Надра Банк", відтік у якій склав понад 1,5 млрд грн.
За ними йдуть банки з іноземним капіталом на чолі з "Райффайзен Банком Аваль", який втратив майже 1,4 млрд грн. коштів приватних вкладників. Раніше керівництво цього банку заявляло, що скорочення депозитного портфеля є плановим і пов'язано з відсутністю активного кредитування економіки.
Навесні нинішнього року, вперше з початку кризи, відновився приплив у банки коштів юридичних осіб. Таким чином, за дев'ять місяців 2010 р. обсяг депозитів юридичних осіб у банках збільшився майже на 17%, до 135,7 млрд грн.
У першу чергу це зумовлено надходженням на рахунки корпоративних клієнтів коштів у національній валюті. Найбільше у залученні вільних ресурсів досягли успіху найбільші банки, серед яких Укрексімбанк, ПриватБанк, "ВТБ Банк" тощо.
Разом з тим понад 60 фінустанов з початку року страждали від відтоку коштів з рахунків корпоративних клієнтів. Найбільших втрат зазнав Ощадбанк, портфель депозитів якого скоротився на третину - до 9,5 млрд грн.
Це пояснюється тим, що деякі держпідприємства почали обслуговуватися в так званих "нових" держбанках, зокрема в Укргазбанку. Відтік коштів юридичних осіб був і в інших великих банках, наприклад, Сведбанку (-459 млн грн.) та "Форумі" (-416 млн грн.).
Кредитна недостатність
Незважаючи на 26%-вий приріст депозитних ресурсів, банки не квапляться нарощувати кредитування у відповідних обсягах. Кредитний портфель банківської системи з початку року зріс лише на 0,5%, до 721,1 млрд грн. При цьому обсяги видачі позик корпоративним клієнтам збільшувалися, а населенню - скорочувалися.
Так, за три квартали 2010 р. портфель кредитів юридичним особам зріс на 5,3%, до 507,6 млрд грн. (за рахунок видачі гривневих кредитів), тоді як портфель валютних позик, навпаки, скоротився майже на 2%, до еквівалента 192,6 млрд грн. Максимальний приріст кредитування корпоративних клієнтів продемонстрував ПриватБанк, збільшивши свій портфель на 31%, до 72 млрд грн.
Багато учасників ринку пояснюють успіхи банку тим, що він кредитує компанії, які входять до так званої групи "Приват". На другому місці розташувався "Дельта Банк". Варто зазначити, що досягнення цієї фінустанови багато в чому обумовлені покупкою портфеля проблемних кредитів Укрпромбанку більш ніж на 3 млрд грн. Активно нарощували портфелі банки з російським капіталом державного походження - Промінвестбанк і "Сбербанк Росії в Україні".
Хороші темпи кредитування продемонстрували Імексбанк і банк "Фінанси та Кредит", які весною 2009 р. претендували на рекапіталізацію за участю держави. До слова, націоналізований Укргазбанк, потреба якого в додатковому капіталі оцінюється його керівництвом в 5 млрд грн., також увійшов до десятки кращих фінустанов з приросту кредиторів корпоративному сектора.
Цікаво, що замикає її невеликий Діалогбанк (м.Дніпропетровськ), який у січні-вересні збільшив кредитний портфель в 6 разів - до 1,2 млрд грн. Подібна активність особливо підозріла, якщо врахувати, що з жовтня 2009 р. по липень 2010 р. у цьому банку працювала тимчасова адміністрація НБУ.
Минулого тижня регулятор знову взяв під контроль Діалогбанк, відновивши режим тимчасової адміністрації на найближчі три місяці. Показово, що більшість банків з іноземним капіталом спішно згортали кредитні портфелі юридичним особам.
Лідером зі скорочення кредитування економіки став "ОТП Банк" -2 млрд грн.), далі йдуть Укрсиббанк, "Райффайзен Банк Аваль" і банк "Форум". Цікаво, що скорочували портфелі також банки, які раніше спеціалізувалися на роботі з корпоративними клієнтами, - "УніКредит Банк", "ІНГ Банк" і Сітібанк.
У цілому протягом 9 місяців нинішнього року портфель кредитів населенню зменшився майже на 10%, до 213,5 млрд грн. В умовах майже повної відсутності видачі позик в іноземній валюті заборгованість населення за валютними позиками стрімко зменшувалася.
У лідерах - все ті ж банки з іноземним капіталом. Разом з тим близько 50 фінустанов відзвітували про приріст кредитного портфеля населенню. Серед них банки, які активно розвивають авто- та споживче кредитування ("Плюс Банк", "Індекс-Банк", "Астра Банк", "Платинум Банк" і "Банк Російський Стандарт").
Як і раніше, замість кредитування значні суми залучених ресурсів банки спрямовували на купівлю державних цінних паперів (ОВДП, депозитні сертифікати НБУ і ПДВ-облігації).
Наприклад, "Райффайзен Банк Аваль" за 10 місяців цього року збільшив інвестиції в подібні інструменти майже втричі - до 10 млрд грн., що становить близько 20% активів цього банку. Майже 5,5 млрд грн. в держпапери вклав УкрСиббанк.
Ярослав Колесник, голова правління банку "Форум"
- Збитки нашого банку в розмірі 2 млрд грн. зумовлені формуванням резервів під можливі втрати по кредитах. При цьому акціонери розглядають досить консервативний сценарій розвитку подій. Відзначу, що практично всі виявлені проблемні позики повністю покриті резервами.
У той же час стверджувати, що резерви сформовані і банк надалі буде отримувати прибуток, щонайменше, непрофесійно. Не можна передбачити, як будуть почувати себе в найближчому майбутньому наші корпоративні позичальники.
Дмитро Гриджук, голова правління банку "Хрещатик"
- Помітних позитивних зрушень в економіці країни з початку року не відбулося, тому говорити про стабілізацію фінансового стану позичальників - юридичних осіб було б необачно. Я думаю, що банки будуть формувати резерви під кредитну заборгованість, як мінімум, до кінця поточного року.
Отже, не варто очікувати від банківського сектора прибуткової діяльності. Що стосується перспектив кредитування, можу сказати, що не всі банки мають у своєму розпорядженні припливом ресурсів для відновлення масової видачі позичок новим клієнтам, тому обмежуються підтримкою існуючих позичальників.
У зв'язку з цим хотілося б зазначити, що вартість депозитних ресурсів недостатньо низька для того, щоб здійснювати кредитування за прийнятними для бізнесу ставками.
Володимир Хливнюк, голова правління банку "Фінанси та Кредит"
- Бум кредитування припав на 2006-2008 рр. і навряд чи повториться в майбутньому. Справа в тому, що зараз більшість корпоративних клієнтів банків - великих позичальників занадто закредитовані. Частка банківських кредитів на балансах деяких компаній іноді перевищує 70-80% від валюти балансу.
Щоб отримувати нові кредити, таким підприємствам необхідно зменшити питому вагу банківських кредитів на балансі. Найпростіший спосіб - залучити новий акціонерний капітал. Що стосується кредитування підприємств, що входять до групи "Фінанси та Кредит", можу сказати, що певною мірою ми задовольняємо потреби групи в кредитних ресурсах.
У той же час показово, що найбільше підприємство, що входить до сфери впливу Костянтина Жеваго - Полтавський ГЗК - не брало кредитів у нашому банку.
Віктор Горбачов, заступник голови правління "Райффайзен Банку Аваль"
- За підсумками січня-вересня наш банк продемонстрував позитивний фінансовий результат. Таким чином, ми виконали основне завдання, поставлене акціонерами.
Багато західних акціонерів вимагають, щоб бізнес в Україні був прибутковим, незважаючи на те, що доводиться формувати резерви під проблемні кредити.
Що стосується балансу нашого банку, то з початку року кредитний портфель скоротився на 3 млрд грн. У таких умовах утримувати депозити населення і компаній, за якими потрібно здійснювати чималі відсоткові виплати, безглуздо. Зараз ми намагаємося переламати тенденцію скорочення кредитування - таке завдання поставила перед нами наглядова рада.
Менеджери активно шукають корпоративних клієнтів для кредитування. Однак знайти позичальників, які задовольняли б вимогам ризик-менеджменту, дуже непросто. Тому ми змушені тримати вільну ліквідність у державних цінних паперах.
Павло Цетковський, голова правління "Ерсте Банку"
- Показує той чи інший банк збитки чи прибуток - питання більше обраної акціонерами стратегії, ніж реального стану справ у банку. Одні фінустанови (наприклад Сведбанк) воліли показати всі збитки відразу, інші проводять реструктуризацію кредитного портфеля і формують резерви поступово.
Тому банки, які декларують прибуток, на ділі можуть виявитися збитковими, і навпаки. За ж цієї причини некоректно порівнювати фінансові результати різних банків. У цілому фінустанови продовжують формувати резерви.
При цьому, якщо за кредитами населенню ситуація з проблемною заборгованістю стабілізувалася, то у випадку з юридичними особами можуть виникати неприємні сюрпризи.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас